Разговор са корисником:Sasha SB

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Поздрав, Sasha SB. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Sasha SB. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!


Није наведен извор за Слика:Moravica(2).jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Moravica(2).jpg. Међутим, видим да на страни са описом слике тренутно није наведено ко је аутор садржаја, па је статус ауторског права нејасан. Ако ти ниси творац датотеке, треба да наведеш образложење зашто имамо право да је користимо на Википедији (погледај означавање ауторског права ниже). Ако ниси ти сам(а) творац датотеке, мораш да наведеш где си је добавио(добавила) тј. у већини случајева везу ка сајту са којег је преузета, као и услове за коришћење садржаја са те стране.

Ако твоја датотека такође нема ни ознаку за ауторско право, и то треба додати. Ако си ти направио(ла) или снимио(ла) слику, аудио или видео, онда можеш да употребиш ознаку {{гфдл-ја}} да би предао(ла) рад под GNU FDL лиценцом. Ако верујеш да испуњава услове за поштену употребу, употреби на пример ознаку {{поштена употреба у|име чланка}} или неку од других ознака наведених на Ауторско право#Поштена употреба. За комплетан списак ознака за ауторска права које можеш да употребиш види Википедија:Шаблони/Ауторско право.

Ако си послао(послала) и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и на њима навео(ла) изворе и ознаке. Списак датотека које си послао(ла) можеш да погледаш овде. Слике без извора и ознаке могу бити обрисане недељу дана након слања, као што је наведено на Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Ако имаш било каквих питања молим те постави их на страни намењеној за то. Хвала. Бране Јовановић <~> 23:20, 7. август 2006. (CEST)

Лиценца на Слика:Moravica(2).jpg[уреди извор]

Поздрав. Видим да се не сналазиш са лиценцом за горе наведену слику. Ако си ти аутор фотографије, молим те употреби један од следећа три шаблона {{гфдл-ја}}, {{cc-by-sa-2.5}} или {{јв-ја}}, тј. на Википедију можеш да је пошаљеш под ГНУ-овом Лиценцом за слободну документацију, Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, или да је предаш у јавно власништво. Било шта друго је Википедију неприхватљиво када си ти аутор тј. носилац ауторског права. Хвала. --Бране Јовановић <~> 23:59, 7. август 2006. (CEST)


Проблеми са ауторским правом за Слика:Zupan@Moravica.JPG[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Zupan@Moravica.JPG. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Хвала. Бране Јовановић <~> 01:07, 8. август 2006. (CEST)


Проблеми са ауторским правом за Слика:Moravica(4).jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Moravica(4).jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Хвала. Бране Јовановић <~> 01:08, 8. август 2006. (CEST)

Митрополит Михаило Јовановић[уреди извор]

Овако. На википедији имамо правила која морамо да поштујемо. Мешу њима су и правила о ауторским правима. Значи не смемо да шаљемо слике са нета, уколико на сајту није назначено да су слике слободне. Евентуално слике мале резолуције можемо да пошаљемо као поштена употреба. Е сад за текстове постоји само једно правило. Уколико немамо дозволу од неког сајта текстове не смемо да преузимамо са интернета. Значи можемо да користимо податке са неког сајта, али никако да копирамо од речи до речи --Јованвб 18:23, 8. август 2006. (CEST)

Милошев конак слика[уреди извор]

У центру града ... ког? --Goldfinger 23:59, 30. август 2006. (CEST)

Е, сад је добро :-)--Goldfinger 00:06, 31. август 2006. (CEST)

Брисање „Саша Стојановић“[уреди извор]

Дакле, Википедијанци не пишу чланке о себи. Ако неко други започне чланак о теби, у реду је да га допуниш подацима, али треба препустити другима да процене да ли је нечији допринос/дело/рад вредан чланка у енциклопедији. Погледај Википедија:Шта Википедија није. --Бране Јовановић <~> 14:31, 6. септембар 2006. (CEST)

Sokobanja[уреди извор]

Немојте додавати бесмислице на странице и/или уклањати садржај из њих. Такве измене се сматрају вандализмом и брзо се поништавају. Ако желите да експериментишете, радите то у песку. Хвала. Nije ti dovoljno što si favoriziranu stranicu pozicionirao na prvo mjesto, već sad i brišeš drugu. Takvo ponašanje nije u duhu wikipedije, koja, da još jednom naglasim, nije nikakvo oglasno mjesto i nije predviena da bude poprište ratovanja webmastera (pretpostavljam) konkurentskih web portala, zato prestani to raditi. Mislim da sam bio dovoljno jasan. Pozdrav --XZ (разговор) 13:49, 29. новембар 2009. (CET)

Moravica 6kaca.jpg[уреди извор]

Hallo Sasha SB, can you add the source and photographer at File:Moravica 6kaca.jpg? Thank you. Cheers --Saibo (разговор) 02:43, 14. новембар 2011. (CET)