Разговор са корисником:Security 'n' Roses

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Поздрав, Security 'n' Roses. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Security 'n' Roses. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --ANTI_PRO (разговор) 21:23, 20. март 2017. (CET)

Писање чланака[уреди]

Поздрав, видим да пишеш чланке о друштвено-политичким радницима из доба СФРЈ, па бих те молио да се придржаваш упутсва које сам изнео овде. Такође би ти предложио да чланке пишеш ћирилицом, јер је адекватније пошто су сви шаблони и категорије овде на ћирилици, па онда чланци буду пола ћирилицом и пола латиницом. Уколико имаш неке недоумице јави ми се да ти помогнем око писања чланака.--Pinki (разговор) 18:00, 5. децембар 2017. (CET)

Да ћирилица и латиница јесу званично равноправне, али као што рекох немамо довољан број шаблона, куријица и осталих техничких ствари на оба писма, па онда чланци буду мешани полу ћирилица/полу латиница. Ја сам ти само предложио ћирилицу јер је адекватније због шаблона, категорија и др. Такође наслови су ти били ћирилични, а текст латинични. Према правилима Википедије мешање и два писма у једном чланку се сматра за недозвољену радњу. Погледај моје измене на чланцима Јоже Инголич и Иво Сарајчић, можда се ту најбоље виде те измене које сам унео. Поздрав и још једном добродошао. --Pinki (разговор) 21:23, 6. децембар 2017. (CET)
Infokutija nosi naslov Heroj jer je prvobitno bila namenjena narodnim herojima. Kasnije je dopunjena i sada se ona moze i treba da se koristi za sve učesnike NOR i za sve društveno-političke radnike SFRJ (uglavnom su svi bili učesnici NOR). --Pinki (разговор) 10:02, 8. децембар 2017. (CET)
Mislim da sam ti objasnio, infokutija je modifikovana i ima više stvari koje se mogu odnositi na društveno-političke radnike sfrj. Možeš videti u konkretnim člancima o neki društveno-političkim radnicima, koji takođe nisu bili narodni heroji. Takođe, nije ova kutija predviđena samo za odlikovanja. Nov si na Vikipediji i poslušaj savet iskusnijih korisnika... --Pinki (разговор) 10:22, 8. децембар 2017. (CET)

Pošto si stažista u Muzeju Jugoslavije i vidim da si poslao slike ličnosti čije su biografije napisane u toku Maratona SFRJ, da li bi mogao da postaviš i slike društveno-političkih radnika čije su biografije ranije napisane, a nemaju slike? --Pinki (разговор) 10:25, 8. децембар 2017. (CET)

Ja sam dopunjavao članak o Đuri Ninčiću, ali nisam sigao da zamenim infokutiju. Što se tiče Gojka Žarkovića sada tek vidim taj članak. Inače vidim da si i ti i drugi učesnici maratana uglavnom pisali o diplomatama SFRJ, ali na žalost mnogi od njih i ne prelaze značaj za članak na Vikipediji. Evo npr Gojko Žarković je tu negde na ivici značaja. Bio je u diplomatskoj službi i ambasador u jednom mandatu. Bilo bi dobro da pogledate ovo — Википедија:Значај (људи) (Праг сто година (спекулација о будућности): За сто година, хоће ли овај чланак бити од користи икоме без непосредне везе са овом особом?). Moj savet je da se treba bazirati na ličnostima društveno-političkih radnika koji su obavljali značajnije funkcije — npr saveznih, republičkih ili pokrajinskih sekretara, članova CK SKJ ili republičkih CK, generala JNA i dr. Njihov značaj je daleko veći od onih koji su bili samo ambasadori. Npr na ovom spisku — Списак сахрањених у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду nalaze se mnogi društveno-politički radnici koji još uvek nemaju članak. Napraviću spisak članaka bez slika pa ti onda vidi mogu li se one nabaviti. Pozdrav--Pinki (разговор) 10:47, 8. децембар 2017. (CET)

Не сумњам ја у стручност људи из Музеја Југославије, али сматрам да аутор списка Википедија:Уређивачки маратон - СФРЈ није довољно обратио пажњу на значај појединих личности. Ја поседујем оба издања књиге Ко је ко у Југославији? и оно из 1957. и оно из 1970. године. Једноставно постоји праг значаја за сваку професију. Нпр сви одликовани Орденом народног хероја прелазе тај значаја, што није случај са носиоцима Партизанске споменице 1941. јер њих има око 27.000; такође сви генерали прелазе значај, али сматрам да то не може бити случај и са амбасадорима, барем онима који у земљи нису обављали неке значајније функције. Мислим искрен да будем, о главним личностима СФРЈ (председнцима Председништва, председницима СИВ-а, председницима републичких и покрајинских ИВ) већ су написани чланци, тако да су сада остале мање значајне личности за описивање, али и ту се треба базирати на томе те личности прелазе значај, барем по неколико основа. --Pinki (разговор) 11:20, 8. децембар 2017. (CET)
Ја сматрам да када се нешто ради, онда треба да се ради квалитетно, а не да се чланци пишу само да би се увећао број или испунила квота. Уколико је твој задатак да напишеш чланке са листе, да бих оправдао боравак у Музеју, онда је то нешто друго и није до тебе, али Ок. Онда је то погрешка неког другог. --Pinki (разговор) 11:27, 8. децембар 2017. (CET)

Нијаз Диздаревић[уреди]

Овај чланак је већ доста бољи, допунићу га подацима из Ко је ко из 1957. године. Имају ли у Музеју то издање из 1957. године? Видео сам да си написао и чланак о Стани Томашевић, њега ћу такође да допуним разним подацима. Само Стана није била прва жена политички комесар, прва жена је била Олга Јовичић Рита која је 21. децембра 1941. године приликом формирања Прве пролетерске бригаде именована за политичког комесара Прве чете Четвртог краљевачког батаљона. Поздрав--Pinki (разговор) 22:01, 8. децембар 2017. (CET)

Нема везе, убацио сам баш доста текста о њој. --Pinki (разговор) 01:03, 9. децембар 2017. (CET)
Па ти си тај чланак започео тако да га можеш ставити на списак. Допуњавао сам и остале чланке са маратона, па бих свакако и овај. Ја пишем ове чланке из хобија и из поштовања према учесницима НОБ и написао сам их до сада око 1.000 биографија. Што се тиче чланака не секирај се има о чему да се пише. То у вези Зије треба да питаш аутора тог чланка, али ћу га ја сада преименовати у Зијо. --Pinki (разговор) 01:10, 9. децембар 2017. (CET)

Викиљубав[уреди]

Ајд живели! Face-grin.svg Miljan Simonović (разговор) 16:05, 12. децембар 2017. (CET)

Напомена[уреди]

Поздрав, молио бих те обратиш више пажње приликом писања чланака. Не разумем шта значи ово — политички комесар првог поручника!? У Војној енциклопедији стоји — политички комесар Првог личког НОП одреда. Такође, написао си пуковник уместо подофицир, што није ни близу. Ако желиш писати о генералима ЈНА, већ има доста написаних чланака о њима, које смо написали Снејк и ја, па их погледај и можеш видети матрицу за писање. Такође постоје и обимни спискови са свим генералима и адмиралима ЈНА, где можеш видети године смрти за многе од њих. Приликом писања чланака у чланке убацуј {{DEFAULTSORT:Клеут, Петар}} јер се помоћу тога чланак сортира међу колонама.--Pinki (разговор) 23:13, 14. децембар 2017. (CET)