Разговор са корисником:SmirnofLeary/Архива 14

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Садржај

Разговор[уреди]

Zahvaljujem na spomenici... Sve najbolje.--TheMiner (разговор) 03:12, 23. фебруар 2010. (CET)

...[уреди]

Ćao. Vrijeme me muči, ne dozvoljava mi da bilo šta uradim tako da za Off the Wall nisam siguran. Glas za Gripen je zelene boje. :) --Марко Рачић (разговор) 15:28, 19. фебруар 2010. (CET)

Nema na čemu. Vrijeme leti i nagomilava obaveze. Sve najbolje na ispitu! --Марко Рачић (разговор) 15:45, 19. фебруар 2010. (CET)

Biće to što kažu ekstra! :) --Марко Рачић (разговор) 16:06, 19. фебруар 2010. (CET)

Упутства су кристално јасна! Како је било на испиту јутрос? Корисник Џексон мало одлута па дође и све тако али наићиће сигурно. Да ли је величина чланка Офф тхе Валл ОК? --Марко Рачић (разговор) 13:07, 20. фебруар 2010. (CET)

Заборавих за мало, све честитке на новом добром чланку. Захваљујући теби и Сахари, ваздухопловство на ср.википедији је на веома завидном нивоу. Што се тиче процедуре гласања, мислим да је јако добра. Претходна са верификацијом је била Ок али и тешко изводљива. Ма биће добра оцјена на крају! :) --Марко Рачић (разговор) 13:26, 20. фебруар 2010. (CET)

ОК Лери, хвала ти пуно. Сигурно ће Џексон написати нешто. --Марко Рачић (разговор) 00:31, 21. фебруар 2010. (CET)

Tu sam sad. :) Ukinut mi bio internet ovih dana. Polijepiću sad ove šablone nekim da bi se uslovi zadovoljili. --Марко Рачић (разговор) 15:45, 5. март 2010. (CET)

Да. :) Чуј, хтио бих те нешто питати. Чланци Мајкл Џексон , Тхриллер и Че Гевара ; референце су нешто полудиле, одједном су им створене ове заградице којих раније није било, да ли знаш зашто?--Марко Рачић (разговор) 16:00, 5. март 2010. (CET)

Pozvao sam dvoje-troje ali nisu bili tu. Tebi hvala puno jer se Sahara odmah odazvao. Evo članak je dobio status. :) --Марко Рачић (разговор) 01:31, 6. март 2010. (CET)

U redu. Dogovoreno. Hvala puno na svemu! Laku noć.--Марко Рачић (разговор) 01:55, 6. март 2010. (CET)

Магнетско поље...[уреди]

Хвала, нисам знала то. Па, повела се расправа на тему како треба писати интензитете магнетског поља Земље (заправо, вектора индукције). У геофизици је уобичајено да се изражавају у нанотеслама, на шта су ми ставили примедбу, па сам после тога написала Кванту оно. А заиста многи људи (физичари), без да размисле, крену да се расправљају око тога што сам Кванту рекла. :) --Ана P geology.png пиши ми 17:43, 19. фебруар 2010. (CET)

Ма разумео сам, физиком се бавим много више него што то школа захтева. А уосталом вртложно поље смо скоро учили у склопу у електромагнетизма, мада површно, али ко познаје добро векторе и схвати смисао Максвелових једначина то лако може да разуме. :). Kvant (разговор) 21:16, 19. фебруар 2010. (CET)

Ти ми баш недаш да прекинем са овим профанисаним гласањима. Важи проћићемо то , нарочито портал. За ваздухопловство си остао дужник, када завршиш те испите. Пре њих па онда остало. Добио сам од Милета-Петра медаљу Ваздухопловац.--Sahara (разговор) 00:25, 20. фебруар 2010. (CET)

Хвала идем и ја.--Sahara (разговор) 00:36, 20. фебруар 2010. (CET)

Сјајни/добри[уреди]

Зар нисмо рекли да су критеријуми гласања исти у оба случаја? Мени се чини да јесмо, јер је предложено да се правила изгласају у пакету. Што се тиче неактивности у дискусијама, то је редован проблем на овом пројекту... Ако корисник који је коментарисао није један од аутора чланка, онда ја не бих архивирао кандидатуру, него би је поставио на гласање. Правила не дефинишу број потребних учесника дискусије, наравно осим аутора. У сваком случају, ако се покаже да треба редефинисати неке ствари у самим правилима, онда то треба и урадити. Тренутно сам прилично заузет, па ће бити да ће рад на Википедији да сачека неко вријеме. :) Поздрав и срећно на испитима. --Славен Косановић {разговор} 15:33, 20. фебруар 2010. (CET)

Сконцентриши се ти сада на испите, Википедија неће никуд побјећи. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 16:11, 20. фебруар 2010. (CET)
Погледај ово, што је покренуто.--Sahara (разговор) 21:21, 20. фебруар 2010. (CET)

Ајој...[уреди]

...па што 5 пута? Face-grin.svg Мени је Ојлер јако интересантна личност, а наш чланак је настао као комбинација података са енглеске, руске и италијанске вики уз неке моје књиге и понешто са интернета (нпр. часопис Квант који је наведен на крају чланка, у спољашњим везама.

Иначе, што се литературе на српском тиче, нема је много Face-sad.svg, чувени Стројков „Кратак преглед историје математике“, и Божићев „Преглед историје и филозофије математике“. Хрватско математичко друштво је превело руску књигу „Повијест математике за школу“, а ја још користим и Белов Men of Mathematics, и понекад Змајеву дечју енциколпедију „Математика и информатика“. Face-smile.svgLampica 23:11, 20. фебруар 2010. (CET)

А, да, скроз сам заборавила на History of mathematics Дејвида Јуџина Смита, ја имам те две књиге фотокопиране, па ми нису биле на оку када сам ти прошли пут одговарала због свог формата (стоје на другом месту Face-wink.svg), али у њима има свашта да се нађе. А, својевремено, када сам спремала испит Историја и филозофија математике, пуно корисних ствари сам нашла у Британици, која је тада била доступна на Интернету (да, да, све то је било у прошлом веку... Face-grin.svg) —Lampica 22:56, 25. фебруар 2010. (CET)

Нема на чему. Face-wink.svg Ако су ти од користи и књиге на енглеском, погледаћу шта имам у е-формату, па могу да ти пошаљем на мејл, уколико нађем нешто „згодно“. Face-smile.svg Имам доста тога, па не знам да ли је употребљиво док не проучим... —Lampica 23:51, 25. фебруар 2010. (CET)

Чини ми се да сам нашла 2 књиге које би ти можда биле од користи, али ти немаш укључену опцију „Пошаљи е-пошту овом кориснику“, тако да ћу те замолити да ти пошаљеш мејлић са својом адресом мени. Face-smile.svgLampica 22:02, 1. март 2010. (CET)


Разлог за последњу поруку нисам схватио?--Sahara (разговор) 23:40, 20. фебруар 2010. (CET)
Па ти си нешто побркао, нисам ја кандидат за администратора па требам рефернсу да сам написао нека упуства. Face-smile.svg. Шалим се, знаш да ћу то урадити, не само то него и кориговати цео текст, заједно с тобом. То је део посла као и портал, само полако нисам ја брзи гонзалес.--Sahara (разговор) 23:51, 20. фебруар 2010. (CET)

Мислиш на садржај и структуруру чланка? Ниси ми одговорио, на питање , која је разлика између тоталног збира измена и у ГИП-у ? --Sahara (разговор) 23:59, 20. фебруар 2010. (CET)

Значи имам квоту за три админа. Зашто нема за бездимензионе величине :Махов број , Рејнолсов, итд. То сам ја писао од почетка?--Sahara (разговор) 00:15, 21. фебруар 2010. (CET)

Такооо, што реше она снаша из Рушња. Човече они се рву, а ти ниси у току?!--Sahara (разговор) 00:27, 21. фебруар 2010. (CET)

На западу ништа ново! Сада је Србија на западу, а википедија на српком је још западнија. Оно ћемо заједно урадити, ништа без тебе, после те лансирам у админе.--Sahara (разговор) 00:39, 21. фебруар 2010. (CET)

Ја ћу још мало, гледам колико далеко да идем са овим руским радаром и другим сензозима. Они предходници то нису ниспоменули.--Sahara (разговор) 00:48, 21. фебруар 2010. (CET)

Moje reči...[уреди]

Ja uvek stojim iza svojih reči, ali mi se nešto više ne svraća tamo jer su počeli da me vređaju i prozivaju, osim toga osećam se (kao i obično) usamljena. Bilo je doba kad sam donkihotovski udarala na administratorske vetrenjače, i ništa mi to dobro nije donelo. Jedan delić "nagrade" koju sam dobila (i ne samo ja), možeš videti i u linkovima koje sam ostavila u svom poslednjem javljanju tamo. Štviše bilo bi poželjno da ih pogledaš, čisto da znaš s kim imaš posla.

Što se spavača tiče, ništa lakše napraviti spisak. Imaš spisak administratora, ima link prilozi, klikneš na njega i vidiš s kojom se frekvencijom admin pojavljuje, i šta uopšte radi kad se pojavi. Da li radi nešto korisno za njiki, ili svrati čisto da se zajebava, popriča s ortacima, promeni tri slova u nekim člancima čisto da bi ispunio kvotu da ga ne bi proglasili neaktivnim, i onda opet ode. Dakle, gledaj komentare koje je ostavljao na stranicama za razgovore, da li su to članci, da li su to samo korisničke stranice, i sl. Takođe imaš dugme obrisao, blokirao i sve što ti duša poželi. Vrlo je lako steći utisak o svakom, čak napraviti i statistiku, samo za to treba malo vremena, koje ja, na žalost, nemam. A i neću sve OPET sama da radim, pa da kad dođe kritičan momenat i oni svi poiskaču i poblokiraju me uz gomilu uvreda i laži o mojoj personi, da niko opet ne mrdne ni prstom. Jagoda je prošla odavno tu svoju donkihotovsku fazu. Sad malkice više voli sebe, a manje vikipediju. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 19:18, 22. фебруар 2010. (CET)

Pardon, zaboravih da se potpišem: Milka CanićFace-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 19:24, 22. фебруар 2010. (CET)

Dobro veče! Face-grin.svg

Heh, ti samo budi fini sa mnom, i dobićeš od mene desetostruko više nego što budeš dao. Ali ćeš isto tako desetostruko više dobiti ako budeš zao prema meni. Volim otvorene ljude, i naravno da i ja grešim, ali budi uveren da ono što si pročitao nisam ja izazvala. Nadam se da si pročitao i povod za onu "poeziju", a 2007. je tekve administratorske poezije bilo na pretek u kombinaciji sa blokovima. A sve to samo zato što smo taj Delija i ja insistirali na poštovanju pravopisa (bilo je tu još ljudi, ali nisu bili debelokošci kao D. i ja pa su pobegli glavom bez obzira). Stanje kakvo je sada što se pravopisa tiče, slobodno mogu da kažem da je samo zahvaljujući bandoglavosti Delije i mene. Uostalom, sve stoji u istoriji moje stranice za razgovor, kao i na mnogim drugim mestima na Vikipediji... Budi uveren da ja nikad ne napadam prva. Ali umem i te kako žestoko da se branim.

Bez diskusije ne može. Takva su pravila. Dakle, da bi se diskusija proglasila uspešnom, tamo mora da učestvuje aktivno više od dvoje ljudi (za sada smo jedino to bili Slaven i ja, i Dungo malo u početku. Vi što ste otvorili diskusiju, treba da se priključite, kako bi se zaključilo da je više od 20% diskutanata ZA glasanje. Ako se zaključi da nema tog broja, onda ništa od glasanja. A tamo trenutno ima više onih koji su se izjasnili protiv podizanja kriterijuma i reizbora nego onih koji su se izrazili za glasanje o tome. Dakle, ima jedna stara poslovica koja je mnogo prosta, al super opisuje situaciju. Ja ću ti ipak reći drugu koja isto znači, ali nije toliko prosta: ne mož' i jare i pare. Dakle, ako vam je stalo da do tog glasanja uopšte dođe, morate diskutovati i jasno i glasno reći da ste za glasanje, kao i zašto. Inače će vas nadjačati. Ja sam tu, ako nešto zatreba, i veruj mi, i ja bih najradije preskočila diskusiju, i išla direkt na glasanje, ali su gospoda administratori vrlo vešti u pravilima a samim tim i kako da ih (zlo)upotrebe kad im to odgovara, stoga ti preporučujem da vrlo pažljivo pročitaš ista, kako bi mogao da im kontriraš. I ne, ne mislim da su svi oni isti, ali ih ima određeni broj koji bi učinio uslugu Vikipediji kad bi jednostavno nestali i više se nikada ne pojavili.

Znam ja da si ti to meni od milošte. Da ti budem iskrena, kad sam pročitala taj tvoj komentar, pala sam sa stolice od smeha.... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:00, 22. фебруар 2010. (CET)

Знам да је напорно читати сва могућа натезања која су се овде десила, и не замерам ти, али се надам да онда оним описом мене који је следио након "али и ти си..." не оправдаваш онакву "поезију", јер ја сам се увек борила аргументима, а углавном уместо аргумената добијала такве и сличне стихове. Не, ниси могао да упознаш Делију (мада мислим да га ипак знаш, јер је доживео своју реинкарнацију, али нећу да ти кажем ко је, прокљуви самFace-wink.svg), јер ниси био ту те 2007. године, и боље што ниси. Било је много гадно, али ваљда је и то неки стадијум кроз који смо сви морали проћи. Видим да су сада администратори много умеренији у својим поезијама, и оно што си видео између Михајла и Методија је бледа слика онога што се свакодневно дешавало 2007.

„Што се тиче рапсправа и изгласавања, све је ствар ваљаних аргумената, квалитетно постављеног предлога и анализе стања и ситуације на пројекту”

Дај боже да урадиш нешто. Ја сам некако песимистична, јер сам била сведок не једном кад су администратори обструирали на врло вешт начин било какво мењање које се тиче њих самих.

„Скоро смо променили правила о избору чланака, па не видим зашто не би променили било која друга.”

Зато што сјајни чланци мало знимају администраторе. Али сопствени положаји их и те како занимају. Опет ти кажем. Дај боже да буде нешто другачије и да ја нисам у праву.

„Мада поштено, нисам задовољн системом у оноликој мери у којој сам очекивао да ћу да будем.”

Ма сад је одлично како је било 2007. године. Сећам се да су гласали против чланака Кју-клукс клан зато што је то расистичка органитзацуја, без обзира што је чланак сасвим на месту, референциран итд. а упорно су гласали против скидања звездице Јовану Цвијићу који је био кратак и никакв, без и једне референце, само зато што "треба да имамо сјајан чланак о ЈЦ". Колико је мене само живаца коштало да се макар мало уведу у памет што се референци тиче.. Нећу да грешим душу, кад сам ја отишла, дошли су неки други људи који су наставили борбу за рефефренце (Методије је ту доста допринео, Ана такође), али ја и неколицина морали смо да поднесемо онај први и најдивљији удар заједнице која у то доба није уопште капирала шта је то референца, а камоли зашто их треба користити. Тражење референце се схватало као лични атак на аутора чланка, и свако тражење референце је прерастало у гадну свађу.

Е, немој молим те да сад читаш ону страницу месец дана. Ако заиста мислиш то да радиш, па кад мислиш онда да дођемо до гласања? Следеће године у јануару?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:07, 22. фебруар 2010. (CET)

Опет ти кажем, данас има много мање расправи око референци јер су људи коначно схватили заштп су потребне. Да се ја питам, не би се о томе уопште расправљало, али стално и изнова има људи који су први пут за њих чули, и није им јасно што "не могу да пишу из главе". Елем ту страницу сам мало и ја правила, мало Влод, који је додао Харвард начин, а ја Ванкувер, али то је нешто друго, то су стилови писања самих референци који се користе у различитим областима. Конкретно, Ванкувер се користи у медицинским областима, а пошто ја радим са ортодонтима, мени је тај начин познат. Влод опет, на факсу користи овај други, па смо се договорили да не будемо искључиви и да ставимо упутства за оба. Има линкова ка страницама респективно, а црвене везе су претпостављам, ненаписани чланци на википедији, али то није ни толико битно. У прву си за све, треба све да буде некако доступније, и та правила треба јасно написати, али то је велики посао... А да ти будем искрена, мени се не допада то аутоматско превођење са енгл. вики. Ко да смо ми дебили па не можемо сами да напишемо и смислимо сопствена правила...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:38, 22. фебруар 2010. (CET)

Ок. Идем и ја. Почиње ми ЦСИ МијамиFace-grin.svg.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:54, 22. фебруар 2010. (CET)

Сида[уреди]

Чланак је и проширен баш због чињенице да данас велики број људи има ХИВ инфекцију и то је актуелна тема (побуђује велико интересовање). Исто је са чланком шећерна болест. Сад имам у плану неке нове чланке (у некој будућности), које треба написати или проширити (јер велики број људи има то обољење). Нпр. кардиоваскуларне болести (инфаркт, ангина пекторис), мождани удар, рак грлића материце, рак дојке, рак мокраћне бешике, рак простате, рак дебелог црева, жутица, неке плућне болести и сл. Чланак каријес сам предложио за укидање звездице јер није био савршен (за мене) Face-grin.svg Искрено ми је битнији садржај чланка него његов статус (па зато и не гласам), а поштујем сваког гласача и сваког ко предлаже неки чланак на гласање. Баш због садржаја чланка је добро што ћеш коментаре са расправе архивирати на страници за разговор чланка. Треба нам, иначе, мало више културе да не пишемо коментаре баш на свакој страници, због лакшег праћења завршених расправа које се архивирају. Онај мој коментар на Википолитици је био покушај да кажем своје мишљење у једном повећем коментару и да се на томе заврши, али је то на Википедији понекад тешко. Надам се да ће бити и неких конкретних резултата те дискусије. Ајд уздравље Face-grin.svg --micki talk 21:41, 22. фебруар 2010. (CET)

Primio k znanju. Super, i ja mislim da je korisno izvući suštinu iz nekog razgovora, jer obično i tema malko pobegne, pa se prave digresije, pa pošalice itd. Ako budem izmozgao nešto produktivno, napisati ću. Sad imam link.--Методичар зговор2а 23:54, 22. фебруар 2010. (CET)

??[уреди]

Погледај МиГ-29, поглавље "Кабина", зашто [уреди] бежи на крај текста? То ми се није никада десило!--Sahara (разговор) 19:03, 23. фебруар 2010. (CET)

Поправио сам са корекцијом распореда слика. Шта ово испада да се хаотично дискутује на тргу, онда заборавимо шта смо хтели? --Sahara (разговор) 20:23, 23. фебруар 2010. (CET)

Тачно је, само се тамо троши време и живци.--Sahara (разговор) 20:32, 23. фебруар 2010. (CET)

Посредничко вијеће[уреди]

Позивам вас да се пријавите за члана Посредничког вијећа уколико испуњавате услове прописане политиком посредовања (регистрован налог бар 90 дана, бар 500 измена у главном именском простору, и бар 50 измена у википедија именском простору пре почетка гласања). Надам се да ћете се одазвати позиву и своју кандидатуру истакнути на овој страници, а ако се не намјеравате кандидовати да ћете свој глас дати једном од кандидата како би гласање протекло према усвојеним правилима. Пријатно. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:32, 23. фебруар 2010. (CET) с. р.

Нису БУСК И БАСК су два различита клуба--Drazetad (разговор) 23:34, 23. фебруар 2010. (CET)

Наравно да немам. Поправио би га, али немам довољно података, јер је он ипак мали клуб давно основан, али никад није играо значајнију улогу у српском, југословенском, па ни београдском фудбалу. Проблематична је и година оснивања јер на сајту репрезентације о тексту о Браниславу Поробићу који је рођен 1901 стоји. „Jedan od pionira fudbalskog sporta u Beogradu, član BSK-a i jedan od osnivača BUSK-a (imao je člansku kartu br. 1)“ Мало је необично да је дечак од 13 година основао клуб.--Drazetad (разговор) 23:47, 23. фебруар 2010. (CET)

Поробић је био у току Првог светског рата на Крфу. Крајем рата тадашњи средњошколци и студенти су пребачени са Крфа у Француску. Тамо су основали фудбалски клуб, а многи су играли у француским клубовима. Многи од њих су се 1919 вратили у земљу, а међу њима био је и Поробић. Клуб је основао по повратку значи 1919. обзиром да је имао неког фудбалског искуства. У тренутку оснивања БУСКа он није био репрезентативац, јер је репрезентација прву утакмицу одиграла на ОИ 1920. Поробић је одиграо једну утакмицу као репрезентативац 1920 и никад више, тако да је и тај податак нетачан.--Drazetad (разговор) 00:13, 24. фебруар 2010. (CET)

Није добро, већ СУПЕР-ОДЛИЧНО. Тако се решавају системски проблеми, а не са грицкањем секундарног с неког ћошка. --Sahara (разговор) 00:57, 24. фебруар 2010. (CET)

E[уреди]

Popizdela sam sad od ove informatike glupe, pet puta sam izgubila tekst i nisam više sposobna da mislim. Sori, moraćeš da sačekaš sutra. Sad imam jedino želju da bacim komp kroz prozor. Iako ne kapiram baš najbolje, šta ja to treba da definišem. Objasni malo bolje, i objasni zašto baš ja. I još nešto: ne verjem da će od ovog biti bilo šta, i sigurna sam da se oni tamo na ircu divno zabavljaju gledajući kako se ovde vrtimo u krug i svako vuče na svoju stranu. Daklem, još jedan pokušaj da ih se uvede u red je propao. Ne treba mi ništa da definišemo više, nego da stavimo predloge na sto. Ajde mooooolim te, ako zaista želiš da se nešto uradi, a ti onda vidi sa Saharom pa definišite to o reizboru. Ja u principu nisam za to da se administratori skroz oslobode obaveze posredovanja, ne zato što mislim da bi oni to dobro radili, nego zato što mislim da taj nekakav komitet je u stvari utopija. Neće niko da se tamo prijavi osim Željka a i da se prijavi, posle prve svađe ima svi da se odjave. Zato treba pooštriti kriterijume izbora, napraviti i taj reizbor kako bi i ovi stari prošli malo kroz proveru i na taj način kontrolisati zloupotrebe. koliko je to god moguće, naravno... Sutra, sutra, molim te, idem spavati, jako sam ljuta na svoj FF, glupan jedan ne ume ni da iskopira i zalepi ko svaki normalan vbrauzer. Da znaš da ću da ga zamenim Gugl hromom ili Safarijem. A i lepši su sto puta... Uffffff... Laku noć....--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:23, 24. фебруар 2010. (CET)

New radi mi uvek kopipejts[уреди]

I ovom glupm FF. Daklem imam ja dva prozora, sve je regularno. Iskopiram svoj sudareni tekst (ili barem tako mislim), a kad se vrnem opet tamo gde treba da zalepim, i pretisnem crtl plus V ništa se ne desi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ne radi ni u drop daun meniju. Sivo je umesto da je crno. Oh, ne pitaj me ništa, grrooooooznbo sam ljuta. I to na brauzer. Moš misliti... Idem da spavam. Kuckamo se sutra... Laku noć.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:26, 24. фебруар 2010. (CET)

A, da. I nije mi dugme glupo. Dugme mi radi bez problema u drugim brauzerima. Samo ovaj glupi FF... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:27, 24. фебруар 2010. (CET)

Ne radi mi...[уреди]

KOPIRANJEEEEEEE!!!! Ne izgubim ja tekst (sve je onako kako je Dungo objasnio i super je sve na svom mestu), nego mi kopiranje ne radi. Ne radi mi to ctrl C ili ctrl V jedno od ta dva zakaže. A kad zakaže, nema šanse da se popravi, moram da napustm i stranicu i sve ode onda u tri lepe... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 01:31, 24. фебруар 2010. (CET)

јели се овако прави:Сахара:АДМ--Sahara (разговор) 13:00, 24. фебруар 2010. (CET)

Јесили стигао, када стигнеш јави се.--Sahara (разговор) 20:33, 24. фебруар 2010. (CET)

Kako ide?--Sahara (разговор) 21:34, 24. фебруар 2010. (CET)

само глобалне ствари система, поглавља, не шири.Кроз рад ћеина детаљисање.--Sahara (разговор) 21:49, 24. фебруар 2010. (CET) Реизбор и опозив покрива санкционисање свега. То добро примећује Тодоровић у својој дискусији на тргу.--Sahara (разговор) 21:51, 24. фебруар 2010. (CET)

Сада ћу направити веродостојнији предлог, на основу ова два предлога. Она је губитак права иде под опозив због неактивности/прекорачене паузе. Задрђао бих прво поглавље као образложење нелогичности сурогатног система у избору.--Sahara (разговор) 22:06, 24. фебруар 2010. (CET)

Где шаљеш линк немој молим док се недоговоримо. Ово ме нечујеш није колинеарно што си написао.--Sahara (разговор) 22:41, 24. фебруар 2010. (CET)

Прво где иде тај линк, јели тоиде као предлог или твоја страница? Оно што сам видио унутра није међусобно коолинеарно. Понављам чим је реизбор то је фактички на одређено време. На неодређено време је безреизбора. Изабере се и љуљај у бесвест. Треће институције реизбора иопозива решавају случајеве неактивно сти и прекид рада паузу.--Sahara (разговор) 23:01, 24. фебруар 2010. (CET)

Шта испада да ниси прихватио да поднесемо заједнички предлог?--Sahara (разговор) 23:10, 24. фебруар 2010. (CET)

Није тачно, дао сам неактивност, паузу у раду и екцесе. То су проблеми који су тамо расправљани. Може се коначно и допунити. Међутим ово што си направио није исправно а и нико неће разумети, а они тамо већ 24 сата расправљају о конкретним проблемима.--Sahara (разговор) 23:22, 24. фебруар 2010. (CET) У основи грешиш што си избацио мој први став, а он говори ако је иборна функција морају бити трирадње избор, реизбо и опозив. Ако је таква опција онда је избор на одређено време (мандат) када је радња реизбора. Ти си са тим помешао раслојавање на одређено и неодређено време. Та је дилема у моме предлогу нестала у првом кораку гласања. Тада се заједница одлучила између изборне или неке друге функције. Ако је изборна функција онда више нема избора на неодеређено време. Друго , ако постоји опозив и реизбор решен је и престанак у свим неиспуњавањима правила, неактивност, пауза, дрскост , увреде итд. То је Тодоровићодлично приметио у својој дискусији на Мирослављев предлог. Ја се неслађем са онаквим предлагањем, то сам ти мејлом објаснио. Када бих слагао неби цео дан гршио да дефинишем бољи.--Sahara (разговор) 23:48, 24. фебруар 2010. (CET)

Нажалост не разумемо се. Јесте конкретан предлог ако се заједница одлучи за да је изборна функција. Шта онда даље има да вучемо друге опције? Прво изјашњавање мора бити отој раскрсници. дали лево или десно и после тога једна отпада.--Sahara (разговор) 00:07, 25. фебруар 2010. (CET)

Опет морам рећи да није тачно дат је глобални прилаз из кога произилазе сва решења кроз даљу разраду, ако се прихвати принцип.--Sahara (разговор) 00:16, 25. фебруар 2010. (CET)


Мало сам пратио странице за разговоре. У праву си да је мој садашњи приједлог контрадикторан у томе да ако неко аутоматски добије овлашћења за админа, то се онда коси са реизбором. О томе нисам помишљао.

Твој педантни (као и увијек! :)) списак свих ствари плаши малу дјецу :) Због тога некако све више сматрам да би требало све извести корак по корак, у 2 фазе. Прво да се испита да ли су људи за неку генералну опцију (гласање 1), а затим када потврде да нешто желе на гласању 1, онда да се направи детаљни приједлог за ту ставку, и иде на гласање 2.

Иначе можемо потрошити доста времена за детаљисање неке ставке, само да би читав приједлог био глатко одбијен. Па вања детаљисати само оне за које људи заправо гласају у првом кругу.

Ово је само моје мишљење, слободно настави рад. Сигуран сам да кад ти изнесеш листу, неће бити никаквих логичких грешака као код мене. Ипак, то је и сврха: да добијемо провјерене приједлоге за гласање. Ја правим грешке, и то много. --Мирослав Ћика (разговор) 04:27, 25. фебруар 2010. (CET)

Варијације[уреди]

Наше основно неразумевање је, што нетребају виртуалне варијације. Већ суштинске. Пример: када је изборни систем, нема варијације са одређеним и неодређеним временом. Мора бити реизбор увек као део изборног система, то одређује да је само на одређено време. Избор, без реизбора и опзива је сурогат, који се нигде не примењује. Ако нису сва три фактора заједно губи систем смисао. То није било, а и сада није ни при избору партиских функција, ни при избору у месној заједници, а и председника држава, чак и америчког. Ако нема реизбора и опозива, нетреба ни избор, бесмислен је.--Sahara (разговор) 09:33, 25. фебруар 2010. (CET)

Да допуним

За неодређено време нема избора, успоствља се:

 • постављањем стручног руководећег лица од стране надређеног органа
 • почасна функција, какву си и ти предложио
 • у политици диктатура

Можда има још случајева али су те категорије.--Sahara (разговор) 09:50, 25. фебруар 2010. (CET)

Администрација[уреди]

Ја сам већ рекао на Тргу шта мислим. Давање десетине опција је компликовање ствари и ту се неће доћи до консензуса. На првом мјесту треба питати заједницу да ли је за мијењање система у потпуности или само његових дијелова. Колико сам ја видио на Тргу, након изјашњавања већег броја корисника, постоји нека већина за пооштравање услова за кандидатуру, међутим, око мијењања комплетног система постоје различита мишљења. Али ако опет желиш да провјериш расположење, направи анкету, мијењање система администрације из корјена, да или не уз неко образложење у уводу зашто је то потребно. Ако добијеш позитиван одговор, онда саставиш и предложиш конкретан приједлог. У сваком случају погледај тренутна правила/политику администације, па одлучи шта је то што сматраш да не ваља и шта би по твом мишљењу требало мијењати. Све различите идеје изнешене на Тргу се никако не могу уклопити у правила/политику, пошто је то концептуално немогуће. Неке идеје заговарају један концепт, друге, други, треће, трећи, итд. Дакле, онај ко предлаже измјене мора тачно да зна шта хоће да мијења и зашто, те то и образложи у уводу самог приједлога, како би свима било јасно шта се жели мијењати и због чега. Ако није јасно шта се жели мијењати и због чега, онда је врло вјероватно да ће свако дати своју интерпретацију при чему ће дискусија да се шири у недоглед, као што је већ случај, без перспективе да се дође до конкретних закључака, а о консензусу да и не говорим. --Славен Косановић {разговор} 14:23, 25. фебруар 2010. (CET)

Шта значи реално, када је наопако!??--Sahara (разговор) 15:01, 25. фебруар 2010. (CET)

Забранили[уреди]

Забранили су ми унос. То су сад преузели Никола/Филип/Горан/Влодимирз/..., а ја само провјеравам и сређујем ово што сам до забране унио. На Википедија:Масовни унос/Врсте имаш линкове који су везани за тренутни пројект. Тамо имаш и моје биљешке које означавају шта сам до сада прегледао. --Мирослав Ћика (разговор) 16:35, 25. фебруар 2010. (CET)

Ако си пратио дискусију на википолитици раније, изгрдили су ме на пасја кола. Зато, што има грешака у неким чланцима. Желим да им пружим прилику да направе безгрешни систем уноса, без мог ометања. То ће бити јако занимљиво за видјети ;) Да видимо неку акцију умјесто позирања. Све изгледа лако кад само гледаш, другачије је кад покушаш :) До те спознаје ће доћи временом. И то раније него касније, ако су се стварно ухватили посла :)

Ја иначе одмарам до априла-маја, кад ћу почети са припремом уноса авиона (2000 чланака). Аирвар.ру ће бити главни извор за крађу информација.

Да ли волим да радим сам? Да, када могу и знам. Познато је да у неким пројектима што више имаш људи, то више времена треба за комплетирање. Парадокс, али доказан. --Мирослав Ћика (разговор) 16:56, 25. фебруар 2010. (CET)


Нисам ја њима замјерао што су нашли грешке, већ што их нису ни покушали да траже док смо имали вријеме специфично одвојено за тестирање, око 20 дана. То сам тамо и доказао.

Ти си јако добар и темељит у раду, у ствари мислим најтемељитији од свих овдје. Понекад чак мислим да има више људи иза твог налога, толико си продуктиван :)

Мој циљ је био и остао да додамо више чланака, јер је увијек лакше допунити клицу за почетника, него писати ни од чега. Вики синтакса захтијева стално учење. Тако да сређивање и проширивање мање радим, осим кад одмарам.

Пајтон сам одабрао зато што има добру подршку за УТФ и ћирилицу, и лак је за учење и рад. Јаву не знам, али ми некако не леже језици са Ц-тип синтаксом. Више волим Бејзик-тип синтаксе на коју Пајтон вуче.

Програм са којим сам радио припрему Космос чланака се може скинути већ 6 мјесеци са линка датој на страни МЋБота. Линк је на самом дну стране, па можеш видјети како то иде. У међувремену сам усавршио код доста, па не користим снимање у фајл из програма већ само редиректирам у фајл из командне линије, у новијим програмима за НГЦ, ИЦ, астероиде и врсте. Ти нису дати, из разлога које ћу ти објаснити ако те буде занимало. --Мирослав Ћика (разговор) 17:29, 25. фебруар 2010. (CET)


Ех да. Ја бих највише волио да већ имамо 300-400 к чланака, па да се само такмичимо у томе ко ће направити више сјајних ... Надам се и радим да тај дан дође што прије. Људи могу да схвате неки појам само ако је повезан са другим, познатим, појмовима. Зато нам требају и клице за почетак, да би остварили конекције чланака са мање важним темама.

Пајтон ти ради и у Виндовсу и Мек ОС-у, и све што ја радим у Линуксу можеш направити из Виндовс командне линије. Једино ће можда одбити да пишеш ћирилицом у Виндовс промпту, али то није критично за рад. Главно је да сам програм ради без преправки у оба система и прави фајлове са ћириличним знаковима.

Ако си радио у Паскалу и Ц-у, већ си сада бољи програмер од мене. Ја сам уз Пајтон, Бејзик и асемблер програмер, углавном :) Што се тиче Пајтона, постоји предиван онлајн туторијал који ја стално посјећујем (памћење ми није јака страна). Први пут кад сам отворио неку књигу о Пајтону, био сам згађен, али овај онлајн туторијал је заиста предивно написан. Примјери, корак по корак. --Мирослав Ћика (разговор) 15:30, 26. фебруар 2010. (CET)


Скини Пајтон па помало вјежбај. Што се тиче уноса, већ сам размишљао о томе да направим неки туторијал, или можда програм костур, који би људи могли преправљати овисно о потреби за своје уносе. Свако има разне интересе па би тако брзо покрили клицама многе теме. Али, одређено знање Пајтона или програмирања у нечему другом јест потребно. Моји улазни подаци су текст фајлови или хтмл странице. Из тога програм исчупа све што може, а затим слаже у велики текст фајл са делимитираним пољима, из којег касније бот копира чланке на вики.

Помало се само бојим да то не ћапе наши (боље рећи ваши :)) западни сусједи. Они су увијек у потрази за начином да нам науде. Ево су на Мети покренули гласање о црногорској википедији :)--Мирослав Ћика (разговор) 04:54, 27. фебруар 2010. (CET)


Супер. Кад већ учиш Јаву у школи, онда се не можеш оптерећивати са Пајтоном. Оно што ти треба, шта год користио, је креирање УТФ стрингова, рад са стринговима, и рад са текст фајловима.

Што се тиче црногорске википедије, овдје је гласање: [1]. Имају пар нових слова које нико не користи.--Мирослав Ћика (разговор) 15:29, 1. март 2010. (CET)


Извињавам се. Био сам обрисао линк ка фајлу током оног тестирања врста прије мјесец дана. Нисам хтио да падне у криве руке, јер је тада било доста промета тамо :) Сад је линк испод додатог поднаслова Програм Космос. Само 3 фајла су у архиви КосмосПреводилац021.тар.гз.

Е да. Ако си радио са стринговима у Ц-у, ти си онда зен мајстор. Ц нема никакве једноставне методе за рад са њима, већ су то char низови ... --Мирослав Ћика (разговор) 18:59, 1. март 2010. (CET)

Хе, хе ... :) Служимо народу :) Нека науче ћирилицу :) --Мирослав Ћика (разговор) 16:37, 3. март 2010. (CET)

Glasanje[уреди]

Ne dozvoli da te Slavenove priče obeshrabre. Pročitala sam šta si napisao Sahari i mislim da grešiš. A greši i Slaven, ali Slaven ima interes da te ubedi da odustaneš. Kako to bre ne vidiš? Bilo bi dobro da se glasanje već jednom postavi, inače smo džaba mi drobili tamo na Trgu. Uprosti malo ono što si napisao, ostavi samo najbitnije, pa da pravimo to glasanje. Može za početak, preliminarno glasanje da li ste za pooštravanje uslova, jedno pitanje, da li ste za uvođenje reizbora, drugo pitanje, i da li ste za potpuno prenošenje dužnosti i prava posrednovanja sa administratora na Komitet i oduzimanja prava admnistratorima da blokiraju korisnike osim u slučaju očiglednih vandalizama, treće pitanje. Za početak. U zavisnosti od rezultata, videćemo da li ima smisla dalje razvijati te tri ideje ili ne. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:33, 25. фебруар 2010. (CET)

Pa baš zato i treba da se glasa. Hebiga. Znala sam da će tamne sile mraka i nasilja opet pobediti...Sad.png --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:38, 25. фебруар 2010. (CET)

Pa nemam ja ništa protiv da se i Ćikin i Saharin predlog stavi na glasanje. Ni jedan od ta dva nije u suprotnosti sa pooštrenjem uslova. A koncenzus nismo nas četvoro, nego svi korisnici vikipedije, samim tim, mi i ne moramo da se složimo 100%, bitno je da su predlozi iskristalisani (a jesu). Postavi se tri predloga (vidi ovo malopre što sam pisala, prvo odmah ispod ovog naslova), pa se polako, korak po korak, menja politika. Čini mi se da je problem u tome što si ti sve ideje skupljao na jedno mesto, gradio jedan super komplikovan predlog iz više stavki i hteo da sve obaviš u jednom glasanju, a ja mislim da je bolje ići korak po korak od opštijeg ka posebnom, kroz više glasanja.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:57, 25. фебруар 2010. (CET)

Pa nikad neces ni saznati ako ne napravis glasanje. Shvati jednu stvar: mnogi ljudi ovde jednostavno ne zele da gube vreme po diskusijama, bilo zato sto smatraju to gubljenjem vremena, bilo zato stonece da se zameraju ni sa kim, a u diskusijama je to neizbezno. Medjutim, kad im stavis gotovo glasanje, mnogi HOCE da glasaju i da na taj nacin izraze svoje misljenje. Veruj mi, dobro poznajem vikipediju, duze sam od tebe ovde i znam. Tako da, to sto se navodno broj onih koji su za svodi na Ciku i Saharu, to ne znaci da nema i drugih. Ti bi da znas rezultat glasanja pre samog glasanja, a to ne moze. Da bi video da li zajednica nesto odobrava ili ne, moras da je pitas. A to se radi samo i iskljucivo glasanjem. I da, pitanje ne treba da bude toliko uopsteno i neodredjeno kao da li biste menjali celu politiku zajednice, jer se tu ne zna tacno na sta se misli, nego postavi ona tri pitanja koja sam ja rekla (prilicno su konkretnija) i videces da ce biti odziva. Sad, pozitivnog ili negativnog, to nikad necemo saznati ako NE POSTAVIMO GLASANJE. Moram ti reci da te zapravo ne razumem.Ti bi sve da znas pre samog glasanja, tj. da ti ljud odmah dodju sami i kazu eeee, ja to hocu ili eee, ja to necu. U jednoj zajednici koja je zasnovana na dobrovoljnom principu i gde svako dolazi i odlazi kako hoce to je prosto nemoguce. Glasanje je jedini put da saznas sta zajednica misli i da li je uopste zainteresovana za to sto ti predlazes. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:23, 26. фебруар 2010. (CET)

I da, svidelo bi mi se da se ljudi na funkcijama menjaju. I da, volela bih da za dve godine budem okruzena nekim sasvim drugim ljudima. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:25, 26. фебруар 2010. (CET)

Članjak[уреди]

Evo sad ću, al verovatno sutra malo bolje, mnogo mi se spavA.. E, da ti kažem nešto, sad videh ovo:

„а са друге, засигурно знамо да имамо 22 гласа против (админи), ”

Nisu svi. Ima i onih koji bi rado skinuli s vrata tu obavezu rešavanja sukoba i blokiranja. Vido si šta je rekao Metodicar. Nije prijatno blokirati ljude. i nisu svi administratori sitne duše i osvetoljubivi. Verujem da kad bismo im skinuli tu muku s vrata, mnogi bi bili prisutniji. Mnogi vole dugmiće, vole da brišu i čiste, održavaju projekat, isprobavaju svoje znanje i sl. ali ih muka uhvati kad moraju da se mešaju u neke tamo svađe oko nečega u šta se ič ne razumeju ili ih ne interesuje. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:02, 26. фебруар 2010. (CET)

Погледала сам увод, погледај исправке које сам унела и биће ти јасно. Превод (пошто претпостављам да је превод у питању) веома је лош. Језик је неприродан, крут и пун грешака, што правописних, што граматичких што стилских. Да се разумемо, стил није небитан, и не зависи искључиво од стила особе која пише. Стил је исто лингвистичка категорија која има своја правила, а овај чланак их апсолутно не поштује. Мислим да на чланку треба још да се ради да би био добар. Разлика између доброг и сјајног је само у томе колико је детаљно обрађена тема. Добар, исто као и сјајан, мора бити правописно, граматички и стилски исправан текст. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:24, 26. фебруар 2010. (CET)

Силуета МиГ-а[уреди]

На први поглед одговара, изузев ове линије изнад улаза у усисник. Она се савија у бочне странице трупа. Погледај на овој у јпг. Ако није јасно, даћу ти још један цртеж. Хвала--Sahara (разговор) 22:08, 27. фебруар 2010. (CET)

Послао сам ти мејлом један из сајтаи ако није леп, али тај део може да ти да идеју.--Sahara (разговор) 22:14, 27. фебруар 2010. (CET)

Овај цртач ју је карикирао и доста је добро асоцира. Мислим да ћеш стрикнијим прецртавањем тешко ухватити асоцијацију. Ја свакако нибих потрефио.--Sahara (разговор) 22:36, 27. фебруар 2010. (CET)

Молим те једно опште рачунарско питање. Када кликнем на текст, исти ми бежи на доле, просто одскочи и предметни део ми побегне из видног поља? То раније није било, много ми смета када попуњавам ове табеле, побегне тај део и морам га наћи и враћати. Вероватно сам нешто нехотично активирао за тај мод рада?--Sahara (разговор) 22:46, 27. фебруар 2010. (CET)

Сломије одмах надоле, код ивице бока трупа. Нека буде мало тања и крај јој се одмах завршава у боку труа, ту на ћошку изнад усисника, код ћошка црного улаза, полубочно изнад.--Sahara (разговор) 23:10, 27. фебруар 2010. (CET)

Ниш[уреди]

Хвала за отварање гласања. Поставио сам, само што сам оставио пар тема које нису завршене из предходног сређивања. Ако и то склоним нико неће да види шта је писано (искуство). То ћу ових дана да склоним. И на странци за гласање ћу да напишем кратак увод, где ћу да позовем људе да критикују чланак јер смо врло расположени да га направимо Сјајним. --Alexmilt (разговор) 02:51, 28. фебруар 2010. (CET)

Четвта колона у тексту Ниш[уреди]

Четврту колону предвидео сам за најпознатије нишке сајтове, а и свака колона мора да има везу са садржајем. Јеси ли видео мој нови чланак Кисеоничка маска хоћеш да нешто уградимо на портал ваздухоловство? Поздрав--mile (разговор) 16:31, 28. фебруар 2010. (CET)

  • Posto nije prihvacena moja ideja o postavljanju Loga medijskih kuca, ja sam izvrsio brisanje i sada napravi pregle kako smatras,stim da bude u cetri kolone i da ima vezu sa sadrzajem. Pozdrav--mile (разговор) 22:21, 28. фебруар 2010. (CET)

Корекција[уреди]

Ево ја ћу покушати да коригујем и да тои вратим да видиш нашто мислим.--Sahara (разговор) 18:39, 28. фебруар 2010. (CET) [[Слика:Кориговао.svg|десно|200п]]Управо си ме прекинуо, постављам је и шаљем ти је. Ако можеш ти је побољшај, око моје интервенције. Уживао сам са Манчестером.--Sahara (разговор) 19:02, 28. фебруар 2010. (CET)

Одлично само уцртај и ове кратке вертикале, са бокова усисника, које пређу преко хоризонталног репа. Као код мене, да се види да је усисник испред репа.Значи две кратке вертикале, које иду до ове горње линије што си је нацртао. Погледај на мојој тој верзији, намучити те.--Sahara (разговор) 20:01, 28. фебруар 2010. (CET) То је то, хвала. Зашто то поље, позадина неће да иде у плаву боју? Све је исто као код Рафала, тамо хоће, овде неће. Изгледа утиче размера цртежа (силуете).--Sahara (разговор) 20:20, 28. фебруар 2010. (CET)

Испало је одлично, чак се перимила и боја. Није хтела на јпг формат? Овде насвг иде, хвала још једном. --Sahara (разговор) 20:25, 28. фебруар 2010. (CET)

Не разумем? Како да их преузмем, када су практично чланци само да их пребациш на те наслове. Ако мислиш да требам уређивачки прођем кроз њих, проћићу када стигнем. То је штета да небуде оштампано!--Sahara (разговор) 21:12, 28. фебруар 2010. (CET)

Шта ти би да напустиш ваздухопловство? Треба да пишеш колико можеш да стигнеш. Не може то талко да се напушта! Уосталом, рекао си да је добро и за писање на сајту. Ја бих требао после овога написати о командама лета, Г-2 итд., а и овај ће бити велики чланак. Желим да буде свеобухватан, не због избора, већ то за нас заслужује. Поготово што су они наши хероји ишли свесно сњим у смрт.--Sahara (разговор) 21:42, 28. фебруар 2010. (CET)

А под број један, поправи ове рецкаве линије на силуети МиГ-а испод ветробранског стакла и на унутрашњим боковима усисника.--Sahara (разговор) 21:47, 28. фебруар 2010. (CET)

То је ИЦ и оптички сензор и није битан у овом делу приче. Ако га имитираш само квариш слику. Мани историју пиши краће чланке шта ти одговара, према обавезама.--Sahara (разговор) 22:37, 28. фебруар 2010. (CET)

Табела[уреди]

Табела је готова па и ове штапове подеси. Подилеисао сам док сам је испунио, као да сам везао гоблен.--Sahara (разговор) 23:52, 28. фебруар 2010. (CET)

Hvala--Sahara (разговор) 16:06, 1. март 2010. (CET)

Референце[уреди]

Није ми јасно шта са референцама? Да ли да се неке бришу или да се пресређују?--Alexmilt (разговор) 10:52, 1. март 2010. (CET)

Nisam ja to uradio tako da cu da postavim kao temu u razgovoru samo mislim da su male sanse da na taj nacin presudimo da li je bolje sa ili bez kliznih referenci. --Alexmilt (разговор) 17:24, 1. март 2010. (CET)

Hvala na podršci[уреди]

Ipak shvatam da meni nije mesto među ljudima koji sutra neće prihvatiti moje mišljenje i pružiti mi podršku, Pozdrav vratimo se mi našim portalima, pošto sam od juče pored rada na vazduhoplovnom počeo da uređujem i medicinski portal. --mile (разговор) 22:55, 1. март 2010. (CET)

re[уреди]

There was mistake on page Bundes League,Werder wasn't champion in 2005 because that been Bauern Munich.

Ty, mistake is corrected now. SmirnofLeary (разговор) 22:41, 3. март 2010. (CET)

??[уреди]

Ко су ови што су ми послали поруку? "== Srbovanje ==

Poštovani,

Zašto ste poništili našu poslednju izmenu?

Ekipa srbovanja"

Не знам ни повод нити смисао? --Sahara (разговор) 08:45, 4. март 2010. (CET)

Видим[уреди]

Видим то и сам. Појављују се људи који никад нису ту, само да би гласали против итд. Већина није читала расправу, и није прочитала чак ни приједлог до краја, гдје лијепо пише да ће детаљи бити утврђени касније. Није могло бити јасније него што јест.

Све више увиђам да ћу морати да узмем дужи одмор од википедије. Све могу, али да се борим са људима не могу. Око ствари које би требале бити природне и сваком јасне. Неки долазе овдје само да би полемисали, а други само да бацају клипове у точкове. --Мирослав Ћика (разговор) 15:25, 5. март 2010. (CET)

Glasanje[уреди]

Pa kad se gube sa tako prostom postavkom pitanja, zamisli onda kako bi se tek pogubili da ste postavili neko komplikovanije glasanje? S druge strane, sve to što si nabrojao, jeste najbolji način, ali... Ko će to raditi? Sakupiti šta je sve ko rekao, rezimirati, pogotovu nakon ovako obimnih i isprepletanih diskusija, vrlo je težak i nezahvalan posao, jer će se uvek pojaviti neko ko će reći, e a šta bi sa onim što sam ja rekao? Meni je zaista dosta rasprava, veruj mi, jer svaki put kad uđem u neku ovog tipa, koja bi trebalo da služi poboljšanju sistema rada na njiki, na kraju završim ako ne blokirana, onda sa licemernim optužbama da "ja remetim projekat" i da bi "projektu bilo bolje bez mene", jer dok sam bila odsutna "projekat je bio miran". Ja svakako neću da udovoljim želji razmaženih balavaca (ne, neću nestati, to da bude jasno bilo kome ko sad ovo čita a nije vlasanik ove str. za razgovor), ali takođe ne želim više da unosim sebe u sve to više nego što je to potrebno, jer ja lično ne vidim realne šanse da bilo šta postane bolje. Ovih dana rasprave samo sam izgubila tonu i po svog dragocenog vremena (a o živcima da i ne govorim) koje sam mogla da utrošim na mnogo pametnije stvari i što je još važnije, koje bi mi donele lično zadovoljstvo i bile bi prijatne, za razliku od osećanja koje sam dobila nakon ovih raspravi u kojima sam primala samo niske udarce i uvrede. Trudiću se da što manje diskutujem, kažem, trudiću se, jer ne mogu garantovati da neću, glasaću svakako, ako treba neki savet, mišljenje, slobodno me pitajte, ako ne treba, opet je sve super. Želim ti zaista puno sreće u ovom po mom mišljenju don kihotovskom poslu, i ne samo tebi, nego svima koji još uvek imaju snage da s ovim nastave. Uvesti red na njikipediju, njene diskusije i njena glasanja, a pogotovu među njene administratore, po meni je misión imposible...Sad.png--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:29, 5. март 2010. (CET)

„Хм, Јагода, па нећемо ми да се боримо без тебе. Бар да седиш у позадини и гађаш их тешком артиљеријом, док смо ми у првим редовима.”

Ma ja ću uvek biti tu da ih malo podsetim, čisto reda radi, da se ne prave fini, kad su znali da budu i te kako gadni. To sam sad uradila s citatima Slavenovih mudrolija, a imam ja toga još, ništa se ti ne boj. Fazon je u tome što čak i da je sve ok, da oni nepostavljaju noge kako to uvek čine, iopet je beleženje svega što je rečeno, sistematizovanje i sl. vrlo veliki posao, a zamisli tek da svim ovim nogama, noževima u leđa i sl. I to sve za čije babe zdravlje? Kad ni platu ne dobiješ. Fora je u tome što ti je ovo bilo ko pre devojci, Vikica njegova. Prvi su se oni setili, pa su zajahali i nema sad šanse da ih bilo ko obali iz tog sedla. Ovo se naravno odnosi samo na određeni broj administratora, kako važećih tako i onih kojima je prošao rok, tj. bivših, ne na sve te ljude među kojima ima i onih koji su ljudi od glave do pete. Međutim, ta šačica najstarijih kojih ima jedno 10 u vrh glave tako je dobro organizovana da jednostavno nema teorije da je zbaciš. A čak i da nam krene za rukom, opet bi smislili neku zloću pa bi potegli svoje veze i vezice tamo na Meti i opet ništa od svega toga što smo mi smislili ne bi bilo.

Moj ti je savet, batali, otvori lepo sajt kao što sam to i ja uradila, pa piši na miru sam ili sa još nekim i ne gubi ni živce, ni vreme na nešto što je unapred igubljeno, a pogotovu ne na nekog ko to apsolutno ne zaslužuje jer ti nije ni do kolena, prvo kao čovek, a onda i u svemu ostalom. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:48, 5. март 2010. (CET)

Ma i ja se ponadah da će ovaj put biti drugačije, ali ipak se prevarih. Nikad neću naučiti, to ti je..Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 19:34, 5. март 2010. (CET)

atlas...[уреди]

Срећом има га братја... [2] Морамо више да радимо... --Alexmilt (разговор) 14:49, 6. март 2010. (CET)

Да те питам, има још чланака на хр који су добро урађени, најчешће преведени са ен, али су више него добра основа уколико се преведу на српски. Да ли постоји нека иницијатива или специјална страница. Има сигурно више стотина чланака који су интересантни. --Alexmilt (разговор) 19:41, 6. март 2010. (CET)

Да мој грб се налази на сајту Центра за истраживање православног монархизма. А иначе сам и члан Друштва Грбоносаца "Милош Обилић". Не знам шта Вас интересује око хералдике. Ипак ја сам само аматер. А моје колеге из Друштва ипак су професионалци по том питању.

Српски и хрватски правопис нису иста ствар... да те не гњавим [3]. --93.87.193.210 (разговор) 20:50, 6. март 2010. (CET)

Хвала, па рекао сам да неко преконтролише још једном. А било би добро и да Slaya прегледа транскрипцију, можда нисам нека имена добро транскрибовао. SmirnofLeary (разговор) 20:52, 6. март 2010. (CET)

Moje mišljenje[уреди]

Ne mislim ja da vi imate zlu nameru i vidim da tražite način da poboljšate sistem. Međutim, meni koji sam malko više objektivan, jer nisam admin (a fala bogu uvek sam u nekom razmimoilaženju sa nekim od njihFace-grin.svg), a nisam ni zagrejan za ideju, a pri tome sam i neki pedagog, vidim da postoji mnogo emocija i mnogo loših vibracija sa obe strane. Ovo neće izaći na dobro i uvideo sam da je bolje za mene da se ogradim, jer ne moram da učestvujem baš u svakom zemljotresu.Face-grin.svg Ono što si ti napisao, pročitao sam pažljivo. Prvo, primer sa antidiskriminatorom nije najsrećniji, jer to postavljenje je potpuno hipotetičko. Korisnik koga zajednica ne poznaje dovoljno nema realne šanse da prođe i to se na glasanju videlo. Dakle, ako pre njega nismo znali, sada znamo zasigurno. Drugo, kada sam napisao ljudski, zapravo sam mislio izlaženje na crtu. Ja nemam frku da kažem Bokici da je ličan i da tako rasuđuje i presuđuje, jer tako mislim. Isto tako, ne bih imao frku da pozovem njegov reizbor da smatram da šteti projektu. Međutim, imam zadršku da sačekam da to uradi neko umesto mene ili da mu reizbor dođe automatski, što se svodi na isto. U tom slučaju prosto ne bih imao želju da glasam protiv njega. Treće, ta stara garda koja treba da se zameni novom je bukvalno stvorila Njikipediju. Teško da neko od nas novijih može da se pohvali time. I iako se to ne vidi (mada veruj mi, ima ih koji vide, ali ti to nikada ne bi priznali) oni mnogo rade za Njikipediju. Ja to ne mogu da opovrgnem. Četvrto, niti jedna analogija nije zahvalna, ni sa politikom, ni sa policajcima, a ni sa akademijom nauka (Akademici umiru jer imaju preko 100 godina, a naši admini su klinčurija. Neće oni još dugo.Face-grin.svg), jer ovo što naši admini rade nije ni nalik pomenutim delatnostima. I nisam rekao da to što radite jeste linč, već da mi na to liči. Voleo bih kada bi mogao da se udaljiš od fine i dobre ideje i da je posmatraš negde iz svemira, kao i čitavu raspravu i videćeš da je ta ista rasprava zapravo vrlo, vrlo mučna, prepuna međusobnih optuživanja, frke da neka strana nešto ne zloupotrebi i dve strane koje mogu da se nazovu već klanovima. Mene zanima samo jedno, da li je ta ideja zaista vredna svega ovoga?--Методичар зговор2а 21:19, 6. март 2010. (CET)

Žao mi je, ali ne želim da se prepucavam. Previše imam obaveza u poslednje vreme i previše sam umoran (danas sam recimo, ceo dan radio i to mi je već druga subota u nizu, a i kompletne nedelje su mi horor filmovi). Ako već tako misliš kako misliš, ne vredi da se nabeđujemo. Ipak mislim da ti jednom neće biti prijatno zbog reči koje si mi napisao, a i mislim i verujem da te je poneo trenutak. Najbolje je da o tome ne pričamo (jer iako kažeš da ti je svejedno, očigledno nije; ne bi bio toliko uporan), već da sarađujemo kao što smo i do sada, ali ovaj put da doteramo neki članak da bude megalosjajan.Face-wink.svg--Методичар зговор2а 22:43, 6. март 2010. (CET)

Правила гласања[уреди]

Страница на којој си прецртао глас алеа из блока 70 подлеже општим правилима гласања, тако да корисник заправо има право гласа — пегистровао се пре његовог покретања. Због тога ћу те замолити да му глас вратиш, ма колико не ишао на руку опцији коју желимо да изгласамо. 本 Михајло [ talk ] 13:04, 7. март 2010. (CET)

Галоа[уреди]

Да, да, Еварист Галоа, такође један од интересантних математичара. Face-smile.svg Чувено је питање шта би све открио да је поживео дуже, односно да није погинуо у том двобоју. А то што кажеш за исцепане странице из књиге је страшно, чист вандализам! Face-sad.svg Надам се да ћеш боље проћи са оним осталим књигама. Face-wink.svg Наравно, ако нешто могу да ти помогнем... —Lampica 21:37, 7. март 2010. (CET)

Зашто се позив на бројчник измена више не реализује?--Sahara (разговор) 00:28, 8. март 2010. (CET)

Тачно, пробао сам и твој бројчаник није радио. Али је писало на оба да је прошао налог од 6 месеци и да се мора обновити то ми је било сумљиво. Рекох да ме нешто админи из љубави не награђују, пошто моје ставове тумаче као атак на њих а не на накарадна решења, што у ствари јесте. Много волим када ми после цитирају дух википедије " предпоставка о добрим намерама". Много су еснафски застранили и неће да се коригују.--Sahara (разговор) 09:35, 8. март 2010. (CET)

Бадњак[уреди]

Здраво SmirnofLeary, захваљујем за ваш коментар и изњето мишљење. У потпуности се слажем да критеријуми за избор чланка у групу сјајних треба да буду високи. Надам се да ћете ускоро прочитати "Бадњак" и дати вашу процјену да ли он испуњава те критеријуме, или је близу тога уз неке недостатке који се могу једноставно и брзо исправити, или није ни близу тих критеријума. Што се тиче обима, броја измјена, броја референци и спољашњих веза, то су прилично релативне ствари, и не би их требало узимати у обзир приликом одлучивања о статусу сјајног чланка. Наравно при том не мислим на сасвим кратке текстове; уосталом, за неке теме о којима се не може много тога рећи није ни могуће написати сјајни чланак. "Бадњак" са својих 69.000 бајтова (тренурно) сигурно не спада у категорију тих прекратких текстова. Ако оставимо по страни безнадежно кратке чланке, задовољавајући обим одређује чињеница да ли текст у потпуности обухвата задану тему и освјетљава је из свих углова. То за неке теме може бити и нпр. 30.000 бајтова, а за неке друге можда није довољно ни 300.000 бајтова. Дакле, не можемо рећи: овај сјајни чланак има 300.000 бајтова, па како неко може тражити да чланак од 30.000 буде сјајни. Задовољавајући обим је релативан и зависи од теме којом се чланак бави. Исто важи и за референце, негдје их је потребно више, негдје мање, а 27 референци, колико тренутно има "Бадњак", не сматрам да је мало. У википедијиним чланцима генерално не треба да буде велики број вањских веза. Штавише, ако чланак нема ни једну такву везу, то не може умањити његов квалитет (ако га има).

Велики број измјена може бити индикатор да је чланак детаљно претресен и квалитетан, али то не мора увијек бити случај. У историји ревизија странице „Бадњак“ може се примијетити да сам у једној измјени повећао обим чланка 8 пута. Ту сам наравно могао направити мноштво малих измјена. Може се чинити да сам тако олако ускочио са тим материјалом, али он је ипак резултат једног дужег рада на ту тему на ен. википедији (en:Badnjak (Serbian)). То никако не значи да очекујем да "Бадњак" буде тек тако уврштен међу сјајне на нашој википедији: дао сам на разматрање, па како се одлучи.

Све у свему, радознао сам да чујем ваше мишљење о чланку кад га прочитате. Поздрав, ВВВладимир (разговор) 17:59, 8. март 2010. (CET)

Прочитао сам Бадњак, исправио грешке, и коментирао на страни разговора. Укратко: чланак је ок, а грешке су исправљене. --Мирослав Ћика (разговор) 04:49, 9. март 2010. (CET)

Здраво SmirnofLeary, врло ми је драго да сте задовољни чланком. Што се тиче ијекавице, знам за бар још један чланак написан тим изворним српским говором: Јован Владимир. Имао сам задовољство да учествујем у уређивању и тог чланка :) ВВВладимир (разговор) 18:53, 9. март 2010. (CET)
Заиста нисам у току са чланком Јован Владимир од кад је промовисан, и на знам како је дошло до тих грешака, али сигурно би требало нешто урадити по том питању. Такође има новијих извора о Јовану Владимиру које би требало укључити. Ако будем имао времена позабавићу се тиме. ВВВладимир (разговор) 19:25, 9. март 2010. (CET)
Засад сам избрисао тај дио реченице који је неко додао са неправилном референцом, а ако у томе заиста има неке чињеничне вриједности, може се касније вратити са исправном референцом. Хвала на примједби. ВВВладимир (разговор) 19:39, 9. март 2010. (CET)

Гласање[уреди]

То смо знали испочетка. Све сам то написао Мирославу пре поставке, али није вредело он је ишао. Част само неким појединцима админима, Мирослав је могао поставити њихов списак и испред ставити шаблон да су против. Тако се није бранио ни комунизам, али пуни су парола о добрим намерама и о неутралном ставу за остале учеснике. Погледај део у првој тачки коментарисања Косановића и мене. Испаде да се жртвовао за нас да сруши верификацију, као да је то наше. Са друге стране ми даде црвени картон да неће више самном сарађивати, изгледа да сам морао мислити као он, да је спас за википедију вечити мандат. То је то. Показали су се трагови.--Sahara (разговор) 01:22, 9. март 2010. (CET)

Нисам схватио да се критикује, већ као да је као нама неешто појединцима учињено и ако се ево малопре то демантује. Испашће још да ће мибити пребачено што имам неко различито мишљење од оних који су ми помогли да савладам ову технологију. Ја сам стварно захвалан натој помоћи, али то не значида сам обавезан наопако размишљати. Коначно, ја сам барем део тогазадужбини вратио кроз написане и уређене чланке. Потвдрда ми је и садисфакција и обраћање овог младића Милоша што си вероватно видио.--Sahara (разговор) 01:55, 9. март 2010. (CET)

Свакако да би требало да буде тако у дискусији како ти кажеш, али ту треба да буде присутан фер плеј. Пример, не може остати без реплике некоректан став у старту. Пример ти мени држиш предавање о добрим намерама а да истог тренутка кажеш није реизбор згодан, људи би се кроз то светили. Како тражиш од мене поверење а правиш систем и ставове на неповерењу. Има и дугих примера на оној страници колико хоћеш.--Sahara (разговор) 02:09, 9. март 2010. (CET)

Слажем се направљен је систем који нема шансе да се образлаже са узвишеним образложењима о духу википедије, супротно је као и већина ствари. Једно прокламујемо а супротно спроводимо. Ја нисам из принципа гласао ни по једној другој тачки осим о првој, зато што сам дубоко убеђен када би се она решила, по нормалним принципима, остале би се последично системски решавале. Пошто је ту накарадно решено, дужност на вечност, за остале ствари нема шансе. По питању те чикине идеје додатно нисам гласао зато што сам ја прешао 21 хиљаду и нећу да гласам за себе , пошто инисам за то.--Sahara (разговор) 02:57, 9. март 2010. (CET)

http://www.heraldikasrbija.com/[уреди]

http://www.heraldikasrbija.com/

Ово је сајт ДРуштва Грбоносаца "Милош Обилић", на њему има врсних чланова хералдике код нас. Учлани се на форум и постави слике Грбова и они ће ти рећи све што знају,наравно. А ако незнају потрудиће се да ископају све о тим грбовима. Најновији грбовник је изашао скоро, саставио га је наш најпознатији хералдичар Д. Ацовић, члан Крунског савета. Мислим да има на форуму на сајту електронски облик да се скине, са још много књига са руског, енглеског и немачког везано за хералдику.

Админи[уреди]

Једном изгласаш пет погрешних људи који нису за администраторе на тим изборима, хипотетички, док дође реизбор, штета коју могу да нанесу, у смислу да отјерају многе кориснике са пројекта својим дјеловањем и спријече многе конкструктивне људе да се укључе у пројекат, утичу на садржај у чланцима, нарочито полемичне природе, да не говорим о огромној енергији коју треба утрошити на убјеђивања, штета је неизмјерна. Зато су далеко боље појединачне кандидатуре, када људи не гласају масовно за већи број кандидата одједном, него се концентришу на пар кандидатура. Када има пуно кандидата људи често лијепе туфне за, без много размишљања. --Славен Косановић {разговор} 03:22, 9. март 2010. (CET)

Па Ћика је дао своје разлоге покретања овог гласања на самом почетку дискусије на Тргу. По мом мишљењу имају везе са блокирањем његовог бота, односно по свему судећи лични разлог. Ипак, то не може бити разлог за комплетну измјену правила администрације, још без конкретног приједлога који треба претходно детаљно проанализирати у дискусији, него лако ћемо и послије ћемо радити конкретан приједлог измјене правила. О раду ботова, нарочито када врше стотине хиљада измјена и када праве нове чланке, мора постојати апсолутни консезус у заједници. Он је можда мислио, да ако се смјене неки администратори, бот ће одмах моћи да ради без проблема. То је заблуда. Нека се само два корисника побуне, бот мора да стане и не може се ништа даље радити док се не постигне апсолутни косензус у заједници. Лаку ноћ и теби. --Славен Косановић {разговор} 04:02, 9. март 2010. (CET)

Силуета[уреди]

Ја нисам могао улепшавати силуету, већ сам гледао да јој додам недостајуће елементе. Ако је сада, на крају можеш комплетно улепшати, небих се љутио Face-smile.svg. --Sahara (разговор) 19:05, 9. март 2010. (CET)

Добро је онда, може остати и овако. Јесили видио Ћикин најновији коментар? Није лоше срочен, даје објективну слику. Једино објашњење Бојану није јасно и прецизно. Бојан хоће да помеша реизбор и опозив, што је и технички и етички сасвим различито. То и не треба одговарати, пошто је то више него јасно. --Sahara (разговор) 19:21, 9. март 2010. (CET)

Нажалост тако је. У праву су они који тврде добро је да буде што више администратора, само су прећутали додатак, нарочито када требају да прегласају мањину учесника.--Sahara (разговор) 20:22, 9. март 2010. (CET)

И директно сам рекао на неколико места, посебно у расправи са Косановићем, али се нико не осврће на то. Пошто нема алтернативе избор са гласањем, прва прекретница би требала бити: да ли се админи бирају на неодређено (бесконачно) време или на одређено (лимитирано) време? После добијеног одговора на ово питање онда ићи даље у градњу система. То је требало и сада урадити, а не претрпати програм без изучености међусобних веза и утицаја у питањима. Што ти рече "грлом у јагоде".--Sahara (разговор) 21:41, 9. март 2010. (CET)

Девет је за и два неутрална, која се незнју шта значе и ваљда 13 против од админа, то нема нигде. Небих се поносио да сам админ са таквом подршком.--Sahara (разговор) 21:47, 9. март 2010. (CET)

Послао сам ти моју најновију верзију силуете и види дали је можеш искористити.--Sahara (разговор) 23:03, 9. март 2010. (CET)

Popravio sam je i vratio je--Sahara (разговор) 23:36, 9. март 2010. (CET)

Нос мора бити спуштен, не ваља када је подигнут тада се невиди пито цев. Враћам ти на дораду.--Sahara (разговор) 00:13, 10. март 2010. (CET) Послао сам ти још једну допуну, мислим да је ово решење најбоље.--Sahara (разговор) 00:54, 10. март 2010. (CET)

РТС 2[уреди]

Ти си спретнији на интернету и можда имају у архиви РТС 2 од понедељка сачувану емисију "Интеграција Карађорђева" у 23 часва и 20+ минута, па пронађи, интересантно је.--Sahara (разговор) 12:32, 10. март 2010. (CET)

Баш ми је жао што се нисам сетио да кађем у понедељак. Било је интересантно (мени) а и поучно за остале. Поново сам ти направиокорекцију силуете и послао. Срећно иуспешно учење.--Sahara (разговор) 13:18, 10. март 2010. (CET)

Јесили негде видио вест о српској куповини авиона на лизинг? Питају ме другари, а ја о томе немам појма. Ако би је нашли, ставили би је на портал.--Sahara (разговор) 16:49, 10. март 2010. (CET)

Какав је то рачунар: on-board computer?--Sahara (разговор) 18:30, 10. март 2010. (CET)

Чику сада растачу на гласачкој страни, да га недирам. Послао сам унуку поруку у Лондон, јавиће ми. Што се тиче авиона зато смо и хтели правити наш Нови авион, запослили би 100000 људи, имали би мултидисциплинирну савремену технологију и преносили би је у друге сегменте. Продавали би га уместо што сада Швеђани продају Грипена. Прочитао сам чланак, рекла-казала, нема ништа за наше портал вести.--Sahara (разговор) 19:27, 10. март 2010. (CET)

Програм реализације је тачно распоредио послове и 100000 запослених од Ђевђелије до Триглава, то је било реалн и све распланирано. Сада би имали композите, суперпластично обликовање, дифузно заваривање, електричне команде лета, радарску и рачунарску технологију и да неидем даље. Ово писање у политици је мизерија.--Sahara (разговор) 19:44, 10. март 2010. (CET)

Јаа исто уживам у фудбалу води мој Манчестер. Нетребају да питају мене, али овај Радић још увек мисли да треба тај авион да маше са крилима, као врабац Face-smile.svg. Слушао си га на аеромингу.--Sahara (разговор) 21:05, 10. март 2010. (CET)

Грбови[уреди]

Видео сам. Веома интересантни грбови.

Odgovor[уреди]

Spreman sam da pomognem svojim savetima i sugestijama, ali da se izjašnjavam ne želim. Ovi mladi su jako sujetni i ne želim da se više bavim bilo kakvim replikama i duelima, jer su moji ciljevi rada na vikipediji sasvim suprotni od njihovih. Pozdrav, --mile (разговор) 17:36, 14. март 2010. (CET)

Hvala na informaciji, a što se tiče slika spomenika u Nišu, sliku sa istim motivom ja sam postavioНиш#НАТО бомбардовање u toku kandidature članka, ali možda je neko upotrebiti za neki drugi tekst ako je Miki ne obriše. Pozdrav--mile (разговор) 18:27, 14. март 2010. (CET)

Badnjak[уреди]

OK, hoću, al ništa ne obećavam. Potrudiću se večeras, jer ako ne stignem večeras, ne verujem da ću skoro moći... Na prvi pogled izgleda dobro, sređeno, referencirano. Ali videćemo kakav je tekst... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:55, 14. март 2010. (CET)

Ne kapiram, sad... Jel te to uhvatio toliki neizdrž pa nisi mogo da čekaš da ga ja pogledam?Face-grin.svg Zar ne bi trebalo da bude neke diskusije pre nego što se postavi na glasanje?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:23, 14. март 2010. (CET)

Чланак је мнгоо леп. Сад ћу да гласам. Једино нисам видела да се игде помиње положајник...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:09, 14. март 2010. (CET)

Па зар је забрањено да авион са фотографом буде изнад авиона сниманог објекта?--Sahara (разговор) 13:18, 15. март 2010. (CET) Како ти то изгледа, када се виде испод сремске њиве?! Нисам је ја окретао већ јој само променио смер за 180 степени. Сада Миг не лети у чланак, већ из чланка, ништа више.--Sahara (разговор) 21:05, 15. март 2010. (CET)

Лепо се виде леђа (поклопац кабине, шкрге) и испод стомака њиве, нормални положај. Дали се пење или понире нире битно. Протрљај очи, успавао сисе.--Sahara (разговор) 21:26, 15. март 2010. (CET)

Видиш ли два вертикалн репа? Ако их видиш, а морао бих, онда је авиону са друге стране стомак и велики усисници (који се невиде из погледа одозго) испод су зелене њиве и нема дилеме. Авион лети изнад простора са пољимљ и поглед (снимак) је одозго. Погледај оригинал у архиви разговора или код енглеза иста је , само је ова закренутогг смера за 180 степени.--Sahara (разговор) 21:56, 15. март 2010. (CET)

Ево слике оригиналне и закренуте и невидим никакав принципски проблем. Нема неба ни на једној већ је поље испод обадве![[Слика:MiG-29 SRB2.jpg|ову си ти поставио из енглеске|мини|160п]]

ову сам ја заокрено за 180

--Sahara (разговор) 22:30, 15. март 2010. (CET)

Ти ипак зезаш, Светло је иједној идругој контра сенке ладовине инема фрке.--Sahara (разговор) 22:44, 15. март 2010. (CET)

Šablon[уреди]

Radi ki švajcarski sat. :) Hvala Smirnofe... :)--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:26, 15. март 2010. (CET)

Možda da bude optativno dinastija, jer neki vladari su bili vandinastički vladari. Takođe bih dodala datum i mesto krunisanja, ali da bude optativno, jer za neke se ne zna, a neki nisu ni bili krunisani... Mesto rođenja, mesto smrti kao idatum rodjenja i datum smrti, takodje moug biti optativni, jer se često ne znaju... Deca i supružnici takodje, a kad malo bolje razmislim, sve bi bilo dobro da je optativno. Jer nekome otac nije važan, Vasiliju Makedoncu osnivaču Makedonske dinastije, seljačetu iz Trakije, neki nisu imali žene ni dece, kao Foka. itd... Ako je moguće, apravi sva polja optativnima. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:42, 15. март 2010. (CET)

Шаблон владар[уреди]

Шаблон ти је много добар, само сам те хтео питати ако можеш склонити оно Сахрана, звучи некако безвезе.

Поздрав

--Putinovac (разговор) 15:56, 15. март 2010. (CET)

Шаблон[уреди]

Свака част намести то и стави на чланак.

--Putinovac (разговор) 16:43, 15. март 2010. (CET)

Стефан Душан[уреди]

Није сјајан.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:33, 15. март 2010. (CET)

Можда си требао само да прекопираш код и залепиш га на већ постојећу страницу. Онај шавблон ионако није нипта ваљао. Тако би одједном добвио добар шаблон у свим чланцима који гакористе...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 18:33, 15. март 2010. (CET)

Ma Dusan je daleko od sjajnog clanka, vidis da ima etiketu, malo nize. Ali sto se sablona tice, lepo ti je reko Crni na razgovor stranici, nema veze ko je pravio savlon, nisi napravio nesto sasvim novo, samo si popravio ono sto je on zabrljo. Zato lepo kopi pejst i na taj nacin ce se odmah svuda popraviti gde god da je koriscen. Ovo cekanje "autora" je cisto gubljenje vremena, veruj mi. Sablon je ok, mixlim da ima sve sto mu treba. Ostavi i ono sahranjen, iako ti je Putinovac rekao da uklonis, ali kao opciono, jer ima vladara za koje se zna gde su sahranjeni i lepo je uneti i taj podatak. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:18, 15. март 2010. (CET)

Е, свашта са вама информатичарима...:) Па ваљда је битан изглед, а не код... Face-grin.svg Но добро, можда су то ипак неке ствари које ја не разумем... Шаблон је заиста испао идентичан. У сваком случају чак и да си нештА (хехехе) променио, не би било страшно, мислим на боју и сл. Можда чак и да се промени боја, јер је некако плава боја краљевска боја... Ово је чисто предлог, не мора то, ако те мрзи или ти се не свиђа...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:58, 15. март 2010. (CET)

Ма да, капирам ја то. Оно малопре што сам рекла односило се на то да би се ти наљутио да ти неко дира твој код... :) Ја овде на вики не знам ништа. Знам само мало ЦСС и вики код са мог сајта који је другачији од википедијиног. Овде кад видим шаблоне препознајем нешто али ништа не смем да дирам јер ипак није исто као код мене... ОК, да знамо да се разумеш у те ствари па ће те викамо следећи пут, да не морамо да стриктно пратимо упутства како да се обраћамо одређеним елементима на њиховим разговорничким страницама...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:31, 15. март 2010. (CET)

хаххаха... Па ђе мене нађе с авијони?Face-grin.svg Ја знам само да седнем у исти и да се возим... Шта треба конкретно да гледам?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:46, 15. март 2010. (CET)

A koja je pre bila?--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 22:55, 15. март 2010. (CET)

Pa slika je ista. Je l' to on obrno samo sliku? Ta njegova mi lici kao da je naopacke... Joj ne znam, ja se ne razumem u avijoneeeeeee... Ako hoces misljenje laika, ova original je po meni bolja, ova druga lici kao da je naopacke... Sad vas dvojica vidite sami...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:01, 15. март 2010. (CET)

Одговор[уреди]

Прихватам твој предлог да средимо страницу Ваздухопловна медицина. Лично ја нисам задовољан концепцијом странице и техничким решењима у њој. Ова страница је била мој првенац на викију, и радио сам је пре годину дана без познавања неких правила рада на википедији. У неколико наврата размишљао сам о њеној преради, али никако да одвојим време за то. У наредних месец дана покушаћу да одвојим време и комплетно прерадим страницу, а ти се у том периоду можеш укључити својим знањем из области програмирања и да тимски покушамо да добијемо један виши квалитет странице. Хвала на идеји и подршци, --mile (разговор) 20:35, 15. март 2010. (CET)

Милане,погледај на Википедија:Песак ову табелу која треба да уђе у текст Ваздухопловна медицина као би на сажет, а опет свеобухватан, начин приказала све њене активности. Можда имаш предлог за неки други облик табеле, она треба да има за сваку област слику и везу са садржајем. Хвала поздрав--mile (разговор) 19:05, 16. март 2010. (CET)

Ево унео сам пробну слику на Википедија:Песак шта мислиш?--mile (разговор) 20:47, 16. март 2010. (CET)

Ево и табеле коју си ти предложио, са сликама, у тексту Ваздухопловна медицина. Доста добро изгледа, шта мислиш? --mile (разговор) 22:12, 16. март 2010. (CET)
Милане, ово је одлично, а за ВСП видећу како се он цитира. Биће још литературе, и зато немој сад да се тиме оптерећујеш јер ћемо то на крају сређивати, кад страница добије коначни облик. Погодио си, то сам ја на слици (опонашао сам Хичкока) који се појављивао у сваком свом филму (шалим се). Поздрав--mile (разговор) 00:26, 17. март 2010. (CET)

Милане, ако имаш времена прођи кроз страницу, види шта можеш да исправиш и репрограмираш, и изнеси додатне предлоге пошто мој рад на страници није окончан. Унео сам и слику хеликоптера коју си предложио. Сава ми је доста помогао својим предлозима, које сам прихватио. Поздрав и хвала--mile (разговор) 19:14, 19. март 2010. (CET)

Милане, одлично одрађен посао, у то име додељујем ти ово споменицу;--mile (разговор) 23:17, 19. март 2010. (CET)
{{Вазд.мед.|За изузетан допринос популаризацији вазд.медицине и одличан лого| Intermedichbo}}

МиГ-29[уреди]

Није још готово, има доста још да се ради. Нису готова сва поглавља, а и треба га и уредити, па онда тек скидам шаблон.--Sahara (разговор) 22:21, 18. март 2010. (CET)

Нешто се несећам да сам се икад противио неким шаблонима, посебно не Милетовим.--Sahara (разговор) 20:12, 19. март 2010. (CET)

Ја сам тада штитио свој начин рефенцирања и нисам напао ничији и добио сам потврду да је слободан и прихватљив ако је препознатљив. Нема прописаних никаквих шаблона. То незначи да сам против овог, ако се човеку свиђа, а није ни грешка како ја радим. Уосталом то нетреба рекламирати по овим страницама.--Sahara (разговор) 21:36, 19. март 2010. (CET)

Исправке врста[уреди]

Ја ништа не питам, они ништа не казују :)

Прегледао сам око 25% од свих чланака масовно унесених, и исправио све грешке. У многима сам и додавао материјал а не само уклањао грешке.

Пошто је мени требало око 3 мјесеца он-оф рада да припремим унос, нећу ништа да испитујем до 1. јануара 2011. Да им дам доста времена. Ако до тада не чујем ништа, поставићу пар питања. И то врло неугодних :) --Мирослав Ћика (разговор) 21:46, 19. март 2010. (CET)


Нешто се ипак ради, изгледа: Википедија:Уживо/недеља, 21. март 2010. --Мирослав Ћика (разговор) 13:58, 22. март 2010. (CET)


Што се тиче слике, неки су тражили 180п, неки 200, а неки 220п. Како год да направиш не можеш свима угодити. За преклапање реченица нико није ништа рекао досад. Иначе ако пажљиво погледаш чланке, видјећеш да су њихова досадашња сређивања укључивала промјену нормалних слова у наслову у искошена (јако значајна промјена :)) и неке промјене у самом шаблону.

У сваком случају, на дјелу је неколико струја, од којих свака вуче на своју страну, а свима није могуће угодити. То је управо оно што сам ти раније споменуо, да је код неких пројеката боље имати што мање људи. Лакше се договорити с једним или двојицом, него са 10.

Нека им је са срећом до нове године :) Ја нећу ништа да питам прије тога, пошто сам био страна у сукобу. Надам се до маја ћу завршити са исправкама врста, па се бацам на масовни унос авиона са сајта аирвар.ру, како сам обећао Сахари. --Мирослав Ћика (разговор) 14:27, 23. март 2010. (CET)

Дорада шаблона[уреди]

Милане, молим те преуреди овај шаблон како би се називи на енглесном и српском приказивали у две колоне, а тумачење у трећој. Ако имаш још неку идеју додај, па да га убацим на страницу из вазд.медицине. Хвала на сарадњи--mile (разговор) 11:56, 23. март 2010. (CET)

 • Милане,генерално шаблон је добро урађен. Ја сам у шаблону извршио дораду. Пробај да лево и средње поље смањиш како би треће мало повећали, и преконтролиши да нисам нешто нарушио у шаблону. Кад то завршиш шаблон је готов и можеш да га пребациш у Шаблон: Убрзање у вазд.мед., како бих га одатле уносио у текстове. Поздрав и хвала на сардњи--mile (разговор) 21:54, 23. март 2010. (CET)

Милане можеш дуже појмове да средиш у два реда и тако смањиш простор утрошен за прва два реда, на рачун делимичног повећања трећег (десног) и све то спакујеш за примену шаблона. Немам других захтева и предлога. Горан је самоиницијативно у међувремену затворио моју верзију шаблона па сада не гута текст. Кад то завршимо можемо за почетак да га убацимо на страницу Ваздухопловна медицина и да полако приведем крају рад на овој страници. А што се тиче израде шаблона још ми треба времена да похватам све конце --mile (разговор) 22:50, 23. март 2010. (CET)

Sada je širina dobra ali ujednači font i neka bude boldovan i sve je ok.--mile (разговор) 23:02, 23. март 2010. (CET)
  • Evo konačno smo uspeli da sredimo ovaj šablon (izvšio sam doradu) i sada konačno možeš da ga prebaciš na njegovu stranicu a stari izbrišeš. Hvala na pomoći--mile (разговор) 23:41, 23. март 2010. (CET)

Hvala ti Milane, odlično si odradio šablon i ujedno mi pomogao da još po nešto saznam o njihovoj izradi. Hvala i srećan rad--mile (разговор) 08:44, 24. март 2010. (CET)

Мало сам направио дужу временску паузу на тој материји. Постоји повратна спрега унапред и уназад. Унапред је када се већ зна како треба кориговати улаз а уназад када се последично коригује. Мери се (упоређује појачан излаз са улазом) и резултујући иде као нови улаз. Нисам сигуран, али претпостављам да је ту одговор за ту негативну повратну спрегу. Проверићу али ми се чини да је то ова унапред? --Sahara (разговор) 00:33, 28. март 2010. (CET)

Да сада сам се сетио! Та негативна то је нормална, то је позиционо управљање. Увек се упоређује жеља и остварено (одузима). Разлика је грешка, а то је нови улаз за систем да гура грешку према нултој вредности. Мислим да је Милић Стојић тако не зове?--Sahara (разговор) 00:46, 28. март 2010. (CET)

Зашто ли су ово мењали у "Допунски рад" када је повратна спрега исправан назив?--Sahara (разговор) 00:52, 28. март 2010. (CET)

Одлична му је књига. Ја сам је будала дао у библиотеку школе Петар Драпшин. Сада би ми добро дошла да се подсетим. Знао сам је напамет пред одбрану магистарског рада. Једна од бољих књига из којих сам икада учио. Та и Вороњецова Механика флуиду су страва.--Sahara (разговор) 00:57, 28. март 2010. (CET)

Могли су барем цртеже прерадити на српске термине и писмо.--Sahara (разговор) 00:58, 28. март 2010. (CET)

Спрега[уреди]

Преко овог викенда припремам порез за 2009 :), па сам случајно примјетио вашу дискусију. Постоји позитивна и негативна повратна спрега. Позитивна се користи у осцилаторима, гдје се истофазни сигнал доводи са излаза на улаз, и долази до осцилација система јер се излазни сигнал повећава до засићења. Негативна се користи у појачавачима и системима управљања, гдје се НЕ ЖЕЛИ да систем осцилира. Ради тога, на улаз се доводи фазно обрнути сигнал са излаза (сигнал грешке).

У Канади сам завршио контролни инжињеринг на колеџу, па бих могао написати чланчић о томе у понедјељак ако желите. Српски термини су ми слабо познати, али имам ВојЕнц са обимним текстом системи аутоматског управљања (САУ). Претпостављам да је термин у ВЕ преведен са руског, а енглески термин је Control Systems. --Мирослав Ћика (разговор) 01:09, 28. март 2010. (CET)

Ово је тачно, али наша је универзитетска терминологија другојачија. То што зову негативна повратна спрега, то је уствари основна и суштинска за стабилизацију система. То је спрега са којом се брзо постигне ново изабрано референтно стање. Као управљање са крмилом авиона. Пилот помери палицу због избора новог отклона. Отвори се разводник на хидропокретачу, али преко полужне повратне спреге се брзо успостави ново равнотежно стање (отклон), тада разводник затвори проток хидроуља у цилинар (гура га повратна спрега). Тада су жељени и остварени положаји крмила једнаки, нема међу њима разлике, резултујући сигнал за померање разводника је једнак нули. Зову је негативна пошто се сигнал повратне спреге упоређује са командованим (жељеним) преко одузимања (упоређивача, први кружић у шеми) и та се разлика гура према нули. То је суштина регулације. Техника избора структуре појачања у повратној спрези дефинише пренос палица /крмило и облик прелазног процеса (динамику). Та структура (у блоку повратне спреге) може бити чисто пропорционална, диференцијална, интегрална, а најчешће је нека комбинација са пропорцоиналним појачањем. То се одређује методама анализе и синтезе. При томе се направи функција преноса и симулира се одзив за типичне јединичне улазне функције: нпр. степ и инпулсну.

Ја користим (наводим) такве референце, са тим страњским шаблоном. Има једна и у МиГ-29. Видим да Горан и Боки коментаришу превод тога шаблона. Али за мене је то претраживање заметно и тешко, зато га и не користим.--Sahara (разговор) 09:37, 28. март 2010. (CEST)

Овај наслов добро и свеже звучи: 5. Основе система аутоматског уп# Божић, Милорад# 2008 scc# уџбеник. Погледај поруку послао сам ти неке програме. --Sahara (разговор) 10:12, 28. март 2010. (CEST)

Zdravo[уреди]

Zdravo SmirnofLeri. Nisam korisnik ucanchangetheworld. Pruži mi se prilika, pa evo pitaću, kako ti se čini članak Bili Džin, ima li kakvog potencijala? --MajklDzekson (разговор) 01:23, 28. март 2010. (CET)

Jesi li ono ti na Krčiću ? :) --Zrno (разговор) 13:10, 3. април 2010. (CEST)Zrno

Глупог ли и бирократског правила, али променићу. -- Bojan  Razgovor  17:45, 3. април 2010. (CEST)

Ускршња честитка[уреди]

 • Христос воскресе. Много среће и здравља--mile (разговор) 10:16, 4. април 2010. (CEST)

Завичај[уреди]

Видим да си се вратио из завичаја и да те је дирнуо. Инспирисало те је да средиш мало чланак, о овој лепој речици Крчић. Да ми је неки пут забацити мушицу или варалицу у њој.--Sahara (разговор) 18:13, 5. април 2010. (CEST)

И ухићен, можда и скраћен Face-smile.svg. Иначе сам за време старе Југе имао задовољство да пецам на Крки и на Зрмањи. Желим ти успех на испитима.--Sahara (разговор) 18:43, 5. април 2010. (CEST)

Сада ћу погледати и узети све што је добро. Чудна ствар је са овим Дач ролом сликом у Систем команди лета авиона, одједном се угасила. Ја је заменим из Аеродинамика, онаовде мирује?--Sahara (разговор) 13:30, 6. април 2010. (CEST)

Та слика је опет нека интерна, није у остави.--Sahara (разговор) 13:37, 6. април 2010. (CEST)

Чак подвлачи даније слободна, као да је од злата. То нећу никад разумети.--Sahara (разговор) 13:39, 6. април 2010. (CEST)

проблем[уреди]

Нешто сам пореметио на Инксекјпу. Размера запамћене и изворне слике је поремећена и неиде постављање. Погледај последњу у Фактор аеродинамичког оптерећења?. Нешто сам пореметио, а не могу напипати шта је.--Sahara (разговор) 00:19, 7. април 2010. (CEST)

Сада ћу поставити нову са мање пиксела, али мислим да није ту проблем. Из старих чланака, када позовем слику, приказује се у већој размери од екрана. Не стаје у екран. То раније, када сам их повио, није било тако!--Sahara (разговор) 00:40, 7. април 2010. (CEST)

Сада је успело. Изгледа да си у праву. Жао ми је због Арсенала, али они су АЛЕ.--Sahara (разговор) 00:48, 7. април 2010. (CEST)

Ево поново, када сам је позвао на корекцију и вратио, види шт се десило?--Sahara (разговор) 00:58, 7. април 2010. (CEST)

Пробај уназад. Кликни на ону оцртану цртицу и после на назив слике, видећеш.--Sahara (разговор) 01:00, 7. април 2010. (CEST)

Није у реду! Пробај мењати у називу бројеве 1 и 2 и видећеш у чему је проблем. Један је прво постављање и оно је ОК, два је после корекције и није, " збуне" се размере. Неки проблем је са размером, када се позове слика на корекцију она је на великој размери и после се коригована не може примити.--Sahara (разговор) 08:53, 7. април 2010. (CEST)

Ово је неки програм сличан Авион Хелиос. Нажалост, изгледа да је системска грешка код мене, пошто и други цртежи падају у ту грешку. То ће ме доста ометати, пошто нема могучности за дотеривање цртежа, већ само једно цртање и постављење. Видим да је Мирослав написао чланак Повратна спрега.--Sahara (разговор) 19:39, 7. април 2010. (CEST)

Мислиш ли наоне филмове у чланку? Повезаћу их и ако се спремам сада за Манчестер. Јеси ли подигао књигу Стојића из аутоматског управљања?--Sahara (разговор) 20:28, 7. април 2010. (CEST)

Чујем данас око 11 часова да ти је испао кроз прозор факултета колега и страдао.--Sahara (разговор) 20:39, 7. април 2010. (CEST)

Ок[уреди]

Хвала ти пуно Лери. И поред свега си нашао времена да помогнеш. Били Џин има „доста“ видим грешака, сад ћу то исправити. Добродошао кући и хвала. :)--_________ (разговор) 14:05, 6. април 2010. (CEST)

Био сам у школи па тек дошао. Супер! --_________ (разговор) 14:37, 6. април 2010. (CEST) Исправио је БокицаК.--_________ (разговор) 14:38, 6. април 2010. (CEST)

Не троши пуно мастила. :D Гдје си био ван Србије?--_________ (разговор) 14:42, 6. април 2010. (CEST)

Tačke i jezgra[уреди]

Tačaka, mačaka, jezgara, igara... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:44, 7. април 2010. (CEST)

Ne, nije, jer je sasvim drugi padež. Genitiv množine je jezgara, mačaka, tačaka, igara itd...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:47, 7. април 2010. (CEST)

Nosilac - nosioca[уреди]

Nosilac, ali nosioca, nosiocu, nosioci, itd. ronilac, ronioci, talac, ali taoci, taocu, itd.

--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 20:55, 7. април 2010. (CEST)

A evo ti i gramatika. http://rs233.rapidshare.com/files/125406485/Gramatika_srpskoga_jezika.rar

Uživaj!Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:07, 7. април 2010. (CEST)

Хвала[уреди]

Хвала на подршци. Што год је било некад српско, треба да се сачува тако, као наслијеђе нашег народа. Ја ништа не дајем без борбе :) иако нисам иЗБосне како Јагода каже :) Сад видим да си поријеклом из Далмације. Икавски говор је исто нешто што чак и није у службеној употреби, иако је то народни језик у дијелу Далмације. Све су то ствари које треба чувати. Јер ако ми нећемо, знамо ко хоће. Да украде и тврди да је његово.

Зрно је из Далмације и сигурно може стручно да помогне у вези фактичких грешака ако их има. Мој ијек правопис није баш најбољи, јер сам одавно у техничким водама, али погледаћу чланак. Не смијемо га преправљати у ијек осим ако си ти главни аутор и дајеш дозволу.

Ја нисам против екавског говора, који је исто наш народни говор. Само сам против потискивања ијекавице, и за очување свега народног блага. --Мирослав Ћика (разговор) 17:21, 8. април 2010. (CEST)

Ето, досада сам живио у мраку :))) Него, да ли код тебе у крају старији говоре липо, свит итд? Неки моји рођаци у Србији живе уз протјеране Србе из Далмације, и старији одатле говоре икавски. Не знам одакле су додуше. Мислим Бенковац али нисам сигуран. --Мирослав Ћика (разговор) 17:59, 8. април 2010. (CEST)

Јако занимљиво. Код мене у народу исто говоре ђед, међед, неђе и тсл. Промјена у дјед, медвјед, негдје је дошла из Хрватске, судећи по нашем чланку о Вуку Караџићу. Ипак, по ономе што си навео рекло би се да ти нису познати Срби икавског говора. Хм. Да ли је Симо Матавуљ писао на икавици? --Мирослав Ћика (разговор) 18:39, 8. април 2010. (CEST)

Прегледао сам Крчић, имао је само двије грешке и то не у ијек-ек смислу. Нисам ни ја баш волио да читам лектиру под присилом :) Много боље радим на добровољном принципу. --Мирослав Ћика (разговор) 17:56, 9. април 2010. (CEST)

Када је шпански дерби ина коме је програму?--Sahara (разговор) 19:11, 10. април 2010. (CEST)

У истој сам ситуацији. Покушаћу и ја тако да гледам и ако ми је то први пут. Ово је срамота да поред толиког броја ТВ канала, гледамо светски, најпознатији дерби на рачунару.--Sahara (разговор) 19:47, 10. април 2010. (CEST)

Ништа нисам видио! Отворио се замрачен екран, са прозорчетом да бирам игрице. Горе пише да гледам утакмицу, али је замрачен екран--Sahara (разговор) 23:43, 10. април 2010. (CEST)

Dobar dan[уреди]

Dobar dan, SmirnofLeri. Glasao sam za članak Billie Jean sada ali glasanje traje do pola 3. Da li se ikako glas uvažava? Hvala.--VolimSrbiju (разговор) 15:24, 12. април 2010. (CEST)

hvala, budem ispravio na ovim člancima koje sam napisao. e, možeš usput pogledat ovo: otvorio sam kategoriju Kategorija:Treš metal bendovi i stavio pod kategoriju Kategorija:Treš metal, no ne pojavljuje se u njoj, znaš možda u čemu je problem? --El Diablo 19:01, 14. април 2010. (CEST)
e super, hvala, i mislio sam da je nešto s tim problem. pozdrav :) --El Diablo 20:24, 14. април 2010. (CEST)


Antička Sparta[уреди]

Jeli mogao da dodaš neke informacije ovom šablonu kao npr. stanovništvo, površina, itd.

{{Кутијица за бивше државе ен
|native_name = ''Σπάρτα''
|conventional_long_name = Спарта 
|common_name = ''Λακεδαίμων''
|continent  = Европа
|region    = Пелопонез
|country   = Грчка
|era     = Античка Грчка
|status    = 
|government_type = [[Олигархија]]
|year_start  = 11. век п. н. е.
|year_end   = 195. п. н. е.
|event_start = 
|date_start  = 
|event_end  = 
|date_end   = 
|event1    = 
|date_event1 = 
|event3    = 
|date_event3 = 
|event4    = 
|date_event4 = 
|p1      = Мрачни век
|flag_p1   = Homeric Greece.svg
|s1      = Римска република
|flag_s1   = Republica Romana.svg
|s2      = Ахајски савез
|flag_s2   = Achia.jpg
|s3      = 
|flag_s3   = 
|s4      = 
|flag_s4   = 
|s5      = 
|flag_s5   = 
|s6      = 
|flag_s6   = 
|s7      = 
|flag_s7   = 
|image_flag  = 
|flag     = 
|flag_type  = 
|image_coat  = 
|symbol    = 
|symbol_type = 
|image_map  = Sparta territory.jpg
|image_map_caption = Територија града-државе Спарте.
|capital   = Спарта
|national_motto  = 
|national_anthem = 
|common_languages = [[Старогрчки језик|Старогрчки језик-дорски дијалекат]]
|religion   = [[Античка религија-многобоштво|Политејизам]]
|currency   = 
|title_leader = 
|leader1   = 
|legislature = 
}}

Pozdrav

--Putinovac (разговор) 12:42, 17. април 2010. (CEST)

Слика маратон[уреди]

Стави слику и на комонс и у категорију Category:Belgrade Marathon. Ако имаш још стави још, треба нам за Викивести. Хвала----László (talk) 16:19, 18. април 2010. (CEST)

Постоји пречица, али је компликованије за објаснити. Најлакше ти је да одеш на комонс и ставиш слике под овом формом, ставиш лиценцу коју желиш у категорији Category:Belgrade Marathon.----László (talk) 19:01, 18. април 2010. (CEST)
Мало си превише података дао и пуно ти је одзушело труда, комонс је исто што и наше аплодовање слика само преферира ауторске радове, тако да ти је најбоље да тамо директно ставиш слику без навођења њикипедије на српском и тамо отвориш свој „рачун“, оно SmirnofLeary. Брже ти је и одатле се служе сви.----László (talk) 20:04, 18. април 2010. (CEST)

Не јављаш шта си урадио са пројектом? Ти ми побеже у неко античко доба.--Sahara (разговор) 22:04, 18. април 2010. (CEST)

Браво за колегу[уреди]

Трчао сам у младости на дуге стазе, али не маратон. Најбољи мије био резултат 4-ти на Кошеву у Сарајеву 1957. г. Ево идаље имам проблем са овим прегрмом за цртање. Када морам интервенисати на цртежу, наредно постављење је неуспешно , смањи размеру. Прискаче Михаило и интервениша, незнам како. Успут имам и неку кијавицу, дави ме. Не могу да не пишем, али успорено.--Sahara (разговор) 23:06, 18. април 2010. (CEST)

Јеси ли сликао на маратону оне жуте, што су ушли на циљ са бакљама и заставама ?--Zrno (разговор) 23:35, 18. април 2010. (CEST)Зрно

То је моје друштво, географи, Маратон клуб 1893...касније смо се запили на Калишу :)--Zrno (разговор) 23:40, 18. април 2010. (CEST)Зрно

Pas mila[уреди]

Zasto si otklonio tekst u vestima. Ovo je veoma potresna vest. --Urgentos (разговор) 00:11, 19. април 2010. (CEST) IZVINI, ucinilo mi se. --Urgentos (разговор) 00:12, 19. април 2010. (CEST)

Овако мене у школи уче да се каже магнетна индукција. Битка на марици ми је случајно промакла, а што се тиче враћања измена само сам желео да помогнем, извињавам се. --Urgentos (разговор) 13:12, 20. април 2010. (CEST)
И још нешто: да би стекао враћачка и патролерска права прво морам да се докажем спречавањем неких вандализама - јел то истина? --Urgentos (разговор) 13:23, 20. април 2010. (CEST)

„не обраћа пажњу на конверзију латиничног у ћирилични телкст.”

Можеш ли да ми даш линк ка месту где сам погрешио код тих ствари? --Urgentos (разговор) 22:22, 20. април 2010. (CEST)

Patrola[уреди]

Pa treba sve patrolirati, valjda... Oznaci samo da je patrolirano, ne moras se udubljivati u citanje... Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:42, 21. април 2010. (CEST)

Heh... Ja sam misalila da te mrzi dačitaš razgovore... Ako mislis zbog prebacivanja u automatski patrolisane, ne dolazi u obzir. Taj tip treba jos uvek da bude kontrolisan. Prebacuje u latinicu ciricine clanke, ubacuje nevalidne reference.Da se ja pitam, nikako. A to cu i da kažem, ako bude bilo traženo da se prebaci u automatski patrolisane.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:01, 21. април 2010. (CEST)


Ок, од сад ћу пазити :) Mjan (разговор) 18:32, 21. април 2010. (CEST)

Vazduhoplovna medicina[уреди]

 • Ako smatraš da je članak uobličen za glasanje, imaš moju dozvolu da ga kandiduješ.
 • Pošto trenutno radim i na sređivanju teksta iz Hiperbarična medicina, imam molbu da i za ovaj tekst napraviš logo. To bi mogao da bude logo Vazduhoplovne medicine, Med logo.svg koji si već napravio i kome bi trebalo pridodati u pozadini nekoliko mehurića vazduha a jednom od njih bi dodao oznaku 2 (što bi označavalo kiseonik O2)--mile (разговор) 08:34, 22. април 2010. (CEST)
Probaj sa ovom slikom слика4. Umanji broj balona najviše do 5 a uz jedan od balona koji neznatno osenči (da se razlikuje od drugih) dodaj broj 2 tako da imitira formulu kiseonika (O2). Pozdrav--mile (разговор) 14:48, 22. април 2010. (CEST)
 • Milane, evo po mom mišljenju trebalo bi da izgleda ovakoHiper Med logo.png . Ako tehnički smatraš da treba nešto doraditi Ti doradi, ali ovo bi bila osnovna koncepcija.--mile (разговор) 17:12, 22. април 2010. (CEST)
  • Pošto nemaš drugih predloga i primedbi, meni ostaje da Ti se zahvalim na trudu i da logo unesem u tekst. Nisam hteo da to učinim dok ne čujem i Tvoje mišljenje. Hvala i prijatan dan--mile (разговор) 08:22, 23. април 2010. (CEST)

Мало ствари ваздухопловно да уоквирим. Пробам нове технологије Face-smile.svg. Видео си читаве филозофске поруке се преносе на подлози различите боје.--Sahara (разговор) 01:11, 23. април 2010. (CEST)

Баш су обадва преузети из енглеског чланка, али нису преводи, већ исти контекст. Уствари цитат је скоро превод. Сви кажу узгон и ми у школи и на факултету. Погледај леву шлајфну на другим вики. Једино ће морати "Аеродинамичка сила отпора" због отпора проводника.--Sahara (разговор) 01:22, 23. април 2010. (CEST)

TUSC token 41de5f82bae1a04b5543bd71a3362db4[уреди]

I am now proud owner of a TUSC account!

Ма нема фрке...[уреди]

...Помогао си ми прилично. Face-smile.svg Ја сам се сетио пар људи са којима сам мање-више чешће у контакту, па сам им послао, а твоја идеја да се позив на гласање шаље аутоматски, није лоша идеја. Сад, ја сам са израдом ботова у свађи Face-grin.svg па тешко да могу да помогнем, али идеја је генерално јако добра. Или на пример, да се свима који су учествовали у, рецимо, последњих 10 гласања, пошаље позив? Да ли је могуће да на насловној страни Њики стоји обавештење да је у току гласање за икс сјајних и ипсилон добрих чланака? Можда не би било лоше. Пера Којот Шта је, бре??? 18:53, 24. април 2010. (CEST)

ОК онда. Мислио сам да не би било лоше да буде и обавештење, али онда боље да не чачкам мечку. Face-grin.svg Да видимо како ће ово гласање проћи, па да се бацим на писање додатних чланак, а после да се вратим чланцима из хемије, које сам започео, па оставио посао у току. Пера Којот Шта је, бре??? 19:08, 24. април 2010. (CEST)

Неће[уреди]

Ови атасхи са твојим радовима неће да се отворе? --Sahara (разговор) 13:34, 25. април 2010. (CEST)

Неће, каже да се ради о некој заштити. Пребаци на ворд.--Sahara (разговор) 19:02, 25. април 2010. (CEST)

Твоја страница за разговор[уреди]

Требало би избацити категорије које су уносене шаблоном. --79.101.232.205 (разговор) 15:34, 25. април 2010. (CEST)

Тако је како је...[уреди]

...нема везе, јер је чланак сад сређен. Још да допишем додатне чланке, па ћемо видети да га у некој будућности поново ставимо на гласање. Поздрав. Face-smile.svg Пера Којот Шта је, бре??? 18:24, 26. април 2010. (CEST)

Цртеж[уреди]

Молим те у Аеропрофилу, први жути цртеж (смета ми боја) преправи га у сиво (исто и контурну линију) и врати га под новим називом, са позивом на извор преправка овог жућка. Ја то не могу због проблема са програмом. Морао бих га цртати из почетка. Хвала --Sahara (разговор) 21:45, 26. април 2010. (CEST)

Знам, то сам урадио вишестотина пута, али промени ми размеру и неће да се постави. То је онај квар. Само обоји и контуру у исту боју.--Sahara (разговор) 22:57, 26. април 2010. (CEST)

Не знам где бих то проверио? То може у неком архиву. Ја то нисам знао и када сам био активан, појма немам.--Sahara (разговор) 16:24, 27. април 2010. (CEST)

Па ево имаш овде Југословенска народна армија--Sahara (разговор) 16:34, 27. април 2010. (CEST)

То је ОК. Тај чланак сам читао још у доласку на вики и уверио сам се да је писао зналац.--Sahara (разговор) 18:35, 27. април 2010. (CEST)


Pitanje[уреди]

Napisao sam tri teksta na sajtu ( inženjerski menadžment, inženjer menadžmenta i Fakultet za inženjerski menadžment ). Jedan od njih je obrisan na Vašu sugestiju. Ponovo želim da kreiram stranicu gde ću se truditi da primenim sve Vaše savete. Članak će biti u skladu sa ostalim tekstovima o visokoobrazovnim institucijama. Proverite članak i bilo bi dobro da me posavetujete ( ukoliko budete imali primedbe ) šta da promenim. Unapred hvala.

Војни празници[уреди]

Пошто те муче војни празници ево ја сам Ти то решио. Унео сам исправке у два чланка Војска Југославије и Југословенска народна армија, уз навођење поузданих референци из војне литературе. Кад будем имао времена унећу и празнике неких јединица и установа.Поздрав--mile (разговор) 12:12, 28. април 2010. (CEST)

Ма коза, какав јелен...[уреди]

Ма то је коза којој су отпилили рогове и залијепили бркове од кукуруза :) Тако су мислили у Енглеској кад су им послали прве кљунаше из Аустралије да се неко шали па је спојио кљун патке са тијелом дабра :) ...

Свака част за унос, важно је да је што више разнолико. А ако има мање чланака и не нападају те беспосличари у толикој мјери ;р

Свака част за Цпп. Надам се да има боље начине за рад са стринговима него Ц. Који их у ствари и нема :)

Ја сам са поправкама врста завршио 52% већ сада. Мало ћу с тим да успорим јер од првог маја ћу почети озбиљније да радим на уносу око 1500 авиона из периода до Другог СР, како сам обећао раније. У сваком случају, драго ми је да имам колегу на масовним, човјеку досади кад је сам. Па можда и догурамо до 150к до краја године. --Мирослав Ћика (разговор) 04:55, 29. април 2010. (CEST)

Онак курзивни наслов је додао Филип као значајно побољшање, кхм, кхм :) Што се тиче имена и тран. заграда у тексту, погледаћу то кад поправим све чланке. Тренутно не видим лак начин да то ријешим.

У сваком случају. важно је да полако напредујемо. Научи се доста овдје, и добра и зла :) --Мирослав Ћика (разговор) 15:32, 29. април 2010. (CEST)

Шаблон:Лаконска уметност[уреди]

Јели би могао само да центрираш овај шаблон. Да не љубе слике леву страну него а које могуће да буду у центру или да се избрише празан простор са десне стране.

Поздрав

--Putinovac (разговор) 13:35, 29. април 2010. (CEST)

Слика:Dusko Radovic 3.jpg[уреди]

Зашто си стару слику заменио с твојом? Онај натпис је био на споменику из Ниша, а не Београда. Ако хочеш да твоја слика буде на Википедији, пошаљи је под дргугим именом (нпр. [[:Слика:Dusko Radovic 4.jpg]] ) и врати ову слику на првобитну верзију. --93.86.186.12 (разговор) 17:09, 30. април 2010. (CEST)

У питању је случајност. У чланку је стајала само ова прва слика, друге није било, тако да је нисам заменио својом, већ сам своју додао испод. Што се тиче имена, видео сам да се прва зове Душко Радовић 2, па сам своју послао под именом Душко Радовић 3. Нисам приметио да је већ послата слика под тим именом. Вратићу на старо, а своје ћу послати под именом Душан Радовић. -- SmirnofLeary (разговор) 17:43, 30. април 2010. (CEST)

Ја сам очекивао даћу то најлакше наћи, али нисам.--Sahara (разговор) 19:09, 30. април 2010. (CEST)

Хвала није лош--Sahara (разговор) 19:18, 30. април 2010. (CEST)

Ево га "усамљени мохаканац"

Beli golub.jpg

Знам за тога " Врабца". То се баца из руке и води. То је коректно написао ваздухопловац, професионалац, али је мало дао и почетник је у википедији. Предпостављам и ко је писао.--Sahara (разговор) 09:40, 1. мај 2010. (CEST)

Преименовање врста[уреди]

Ма само ти њих прекрсти како мислиш да треба. Видиш да су се биолози начисто разбјежали :) Кад треба да се ради :)) --Мирослав Ћика (разговор) 04:13, 3. мај 2010. (CEST)

Како раде, тако ће им и бити :) А ја ћу наставити са темама за које постоји интерес. --Мирослав Ћика (разговор) 16:52, 3. мај 2010. (CEST)

Песак[уреди]

Ова измена није у реду [4]. То је најобичнија википедијина страница која је свакодневно вандализирана од новака и ИПова. Кад-тад се уколкни шаблон "песак" па страница изгледа као неки (не)успели експеримент почетника. Кад уклони тај шаблон, потребно је вратити га [5]. --Новак (разговор) 22:36, 3. мај 2010. (CEST)

Голуб[уреди]

Ниси коментарисао белог Голуба? Нигде нисам видео овако изражену природну " механизацију" крила. Погледај ово перо на нападној ивици, на пола размаха крила. То перо игра улогу и преткрилца и канара, савршенство. Томе се приближио Авион Рафал.--Sahara (разговор) 19:16, 4. мај 2010. (CEST)

Статистике[уреди]

Не разумем питање. Шта значи "статистике попут ове"? Има једна коју ја генеришем (исти списак, само друга методологија): Корисник:FelixBot/измене. Ако те интересују разне друге статистике... могу да се нађу, али не постоји централно место за њих... :) --филип ██ 19:49, 4. мај 2010. (CEST)

Што се тиче броја измена на страницама у протеклом периоду, мислим да то не постоји нигде, али вероватно не би било тешко направити тако нешто (можда покушам ових дана). Оно што редовно ажурирам је укупан број измена по страни, тј. стране са највише измена. Гледајући у историју те странице, можеш да видиш динамику којом су се бројеви измена одређених страна мењали. Схватам да је то доста различито од оног што желиш, али то је најближе томе што постоји, а да ја знам. Што се тиче посећености, консултуј http://stats.grok.se/ --филип ██ 20:23, 4. мај 2010. (CEST)
Пошто немам сад времена, рећи ћу само ово: радићу на томе ових дана... Ако не видиш резултате, цимни ме за који дан, чисто да не заборавим. --филип ██ 02:32, 5. мај 2010. (CEST)
Овде ће се убудуће налазити (релативно) ажурне статистике у вези са патролирањем. Ажурираћу их као и остале статистике које производи мој бот (тј. ја). Што се тиче списка чланака/портала по броју измена у скоријем периоду, то ћу видети да одрадим од недеље. --филип ██ 11:38, 7. мај 2010. (CEST)
На Википедија:Статистике би требало да се попишу све те стране. Неке већ јесу... --филип ██ 11:51, 7. мај 2010. (CEST)

Да, заиста боље је![уреди]

Хвала! --Mzolta (разговор) 21:58, 4. мај 2010. (CEST)

Посећеност[уреди]

Испаде добра посећеност. Иначе сам желео да те питам: дали има неки посебан начин обележавања овог дела текста у МиГ-29 о погибији наших пилота приликом НАТО агресије. Малопре је било на вестима о погији овог пук Павловића изнад Ваљева и питања зашто није проглашен за Народног хероја? Он је просто истерао свога млађег колегу из авиона, полетео и погинуо. Знао је да иде у сигурну смрт.--Sahara (разговор) 22:07, 4. мај 2010. (CEST)

Знам да је то необично и сви би ови који воле држати предавања другима имали мотив за једно дугачко и одговорно предавање. Али та имена да буду са посебним шаблонима истакнута. То би наравно довело у питање политику, акција "милосрдни анђео", за неке су и нечасно погинули за то што су полетели против НАТО итд. Изазвали би велики проблем и расправу, а нарочито љутили би власнике светске вики. Међутим чињеница да су ти људи у тежим условима полетели и гинули него њихове колеге 41-ве у одбрани БГД.и Краљевине Југославије.--Sahara (разговор) 22:46, 4. мај 2010. (CEST)

То обавезно, ја сам се максимално потрудио да при опису тога дела истакнем што је могуће више релевантне чињенице, чак сам пронашао и регистарске бројеве авиона и истакао са којима су погинули.--Sahara (разговор) 23:04, 4. мај 2010. (CEST)

Ајде тај део вечерашњег дневника парафразирај у вестим портала, млађи си Face-smile.svg.--Sahara (разговор) 23:07, 4. мај 2010. (CEST)

Ево ја се мучим да поставим, па када завршим ти исправи.--Sahara (разговор) 00:17, 5. мај 2010. (CEST)

Нешто сам покварио ане знам шта поправи.--Sahara (разговор) 00:25, 5. мај 2010. (CEST)

Паралелно смо радили, видео сам где сам погрешио. Двапут ископираи почетак. Сада је Ок, али овај скуп је одржан у недељу 2.5.--Sahara (разговор) 00:51, 5. мај 2010. (CEST) РТС дневник 2 је извор ископирах текст, а извор бих морао поново јурити. Ово није био помен већ манифестација моделара и полагања венацаи отварање сталне поставке изложбе.--Sahara (разговор) 00:58, 5. мај 2010. (CEST)

Ја нисам ништа мењао, већ ископирао текст РТС-а. Ипак треба да носи данашњи датум, вечерас је било то на вестима.--Sahara (разговор) 01:03, 5. мај 2010. (CEST)

Случај Рачак[уреди]

Чланак сваки дан по мало узнапредује и сада се дошло на неку идеју да буде предложен за сјајан а не добар. Шта мислиш колико је то паметно? И да ли је то могуће? --Алекс (разговор) 11:50, 5. мај 2010. (CEST)

Имам материјал књигу да напишем. Face-smile.svg О новоунетим сликама се води расправа на страници за разговор. Генерално још није готово, а лакше је обрисати слике него унети. Баш-Челик је предложио те слике. --Алекс (разговор) 17:32, 6. мај 2010. (CEST)
Pa tačno, ja sam tako ubacio ove tri slike, putem skrinšota. Nego plaši me da ne preteram, mora da ima neko ograničenje. --Алекс (разговор) 17:37, 6. мај 2010. (CEST)

Да те питам везано за овај бокс о сукобу. Зашто линија не иде по средини него иде више на десно. Барем је тако у мом броузеру. --Алекс (разговор) 17:40, 6. мај 2010. (CEST)

сад је боље, избацио сам пар речи.. --Алекс (разговор) 17:42, 6. мај 2010. (CEST)

Што се тиче ове двојце ја бих избавио Блера, а за Клинтона могу да нађем скриншот са конференције за штампу када је рекао оно што је цитирано. Зваће се на крају скриншот чланак. :) --Алекс (разговор) 17:48, 6. мај 2010. (CEST)

Правила[уреди]

Ја се не сећам да је осам гласова изгласано за добре чланке. Сећам се да је гласано за сјајне. Кад је то изгласано и за добре? --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:16, 6. мај 2010. (CEST)

Него, не виде ти орден који сам ти дала? Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:18, 6. мај 2010. (CEST)

Ниси видо шта сам написала код ордена... Face-grin.svg

Елем, што се правила тиче, ГДЕ се конкретно гласало за повећање броја гласача за добре чланке. Ја мислим да се гласало само за сјајне (барем сам такав утисак стекла) а да су правила за добре остала иста... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:03, 6. мај 2010. (CEST)

Ja vala gledam ovde i nigde ne vidim da se glasalo o tome. Jeste ti i Mihajlo raspravljali o tome, ali se o tome nigde nije GLASALO. Ovo glasanje se odnosi samo na sjajne, ne na dobre. Ako ne gledam pravo glasanje, reci mi gde da gledam...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 15:35, 6. мај 2010. (CEST)

Kako Smirnofe, ne pise, pa sta pise u naslovu? Nigde se ne pominju dobri clanci. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:32, 6. мај 2010. (CEST)

Смирнофе, са свим се слажем што си рекао, осим са делом о мењању правила за добре чланке. Иако си ти повео расправу о томе, иако је било мишљења, нигде није било конкретног гласања о томе, нити игде има записано да је концензусом договорено да се та изгласана правила примене и на добре чланке. Знам, глупо, али је тако. Дакле, та правила се могу применити на добре чланке тек кад се тако нешто изгласа. До тада, важе стара правила за добре. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 17:03, 6. мај 2010. (CEST)

Ma ok. Nemam vremena sad da teram mak na konac Face-grin.svg, al da znaš da se ne slažem s tobom. Ako se pravila tako drastično menjaju, mora da postoji glasanje koje opunomoćuje takvu promenu. Ako se o dobrim člancima nije glasalo, onda naravno da ih treba i dalje verifikovati, ili otvoriti jedno glasanje gde bi se glasalo da se pravila za sjajne primene i na dobre. To jeste svakako propust onog prethodnog glasanja, trebalo je objediniti sve pod naslovom "menjanje pravila za sjajne I DOBRE", ali hebiga, šta da ti kažem, nije se uradilo, pa šta sad da radimo... Ja mislim da je ipak i pored svega toga bolje napraviti jedno glasanje kojim bi se takvom postupku dala legitimnost, jer ovako se svodi da si ti to tako shvatio i uradio, a šta drugi misle, nema veze. Nemoj da me pogrešno razumeš, ne napadam te niti išta slično, niti se ljutim niti bilo šta. Samo ti kažem šta mislim i kako to izgleda gledano sa strane. Slažem se da ne treba komplikovati stvari, i da što se principa glasanja tiče, treba da važe ista pravila za dobre, ali IPAK to treba da odobri zajednica, a to se radi preko glasanja. Da imam vremena, otvorila bih ja glasanje da se zadovolji ta forma, al nemam tako nek bude kako ti kažeš. Samo se bojim da će se za neki mesec pojaviti neko kome će to zasmetati i imaće puno pravo da se buni jer taj postupak zajednica nije fakat, odobrila. Aj, ostaj mi zdravo, pa se pišemo. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 23:24, 6. мај 2010. (CEST)

Састанак у Београду[уреди]

Позивам те да дођеш на састанак Википедијанаца у недељу, 9. маја. Састанак почиње у 15 часова, а место одржавања је Дом омладине Београда, трибинска сала (први спрат, улаз из Македонске). За више информација можеш да ме контактираш телефоном (мој број је истакнут на страни Википедија:Уживо). Поздрав --филип ██ 14:29, 7. мај 2010. (CEST)

Захваљивање на Захвалници[уреди]

Стрипар иде даље, срећан због првог ордена. http://www.leksikon-yu-mitologije.net/files/dikan.jpg --Stripar (разговор) 02:29, 8. мај 2010. (CEST)

ХВАЛА![уреди]

Релативно сам нов на Википедији и немам много искуства. Упутства за уређивање страна сам прочитао само летимично, прескачући многе делове (признајем). Учим се у ходу, а често ме посаветује неко од искуснијих Википедијанаца, којима сам веома захвалан. Било ме је срамота и пред самим собом док сам се мучио да нађем најбољу величину за слику. Ипак, добар савет вреди! Хвала ти још једном! Поздрав! :)

Хвала за савет! --Пера ложач (разговор) 12:56, 9. мај 2010. (CEST)

ОК[уреди]

Ја завршавам овај чланак Аеродинамички отпор, па ћу Момент пропињања, да барем мало попуним ове празнине са базним појмовима, односно са чланцима о њима. Смета ми F-16 написан скромно ито бих требало а има их много тако само започетих.--Sahara (разговор) 17:54, 8. мај 2010. (CEST)

Нема проблема, али ја не могу извртати језик, већ пишем како говорим, Београдски.--Sahara (разговор) 22:16, 8. мај 2010. (CEST)

Znas li mozda kako to da neregistrovani korisnici predlazu clanke za brisanje? Da li imaju pravo na to? --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:21, 8. мај 2010. (CEST)

Pretpostavljam da neregistrovani korisnik u tom slucaju moze da postane i administrator! Hvala ti na odgovoru. --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:40, 8. мај 2010. (CEST)

Znaci da postoji pravilo da je ucesce u glasanju i drugim aktivnostima zajednice ipak predvidjeno za registrovane korisnike? --БаШ-ЧелиК (разговор) 22:48, 8. мај 2010. (CEST)

Sta si mi ovo stavio na korisnicki kanal? :) --БаШ-ЧелиК (разговор) 02:29, 9. мај 2010. (CEST)

Ugrožene vrste[уреди]

Video sam na trgu da pravis spisak ugroženih ptica. MOj predlog je da umesto tih polurelevantnih izvora koristiš najrelevatnije moguće, priloge zakona o zaštićenim vrstama. Baci pogled na http://www.ekoplan.gov.rs/src/download-859/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/pravilnici/prilog_ii__zasticene_divlje_vrstepravilnik_o_zastiti_strogo_zasticenih_i_zasticenih_divljih_vrsta__30.12.20.pdf i http://www.ekoplan.gov.rs/src/download-858/upload-centar/dokumenti/zakoni-i-nacrti-zakona/pravilnici/prilog_i__strogo_zasticene_divlje_vrstepravilnik_o_zastiti_strogo_zasticenih_i_zasticenih_divljih_vrsta__30.pdf . Kao sto se da uvideti, korisno bi bilo i podeliti spisak na zaštićene i strogo zaštićene vrste. Cao i uspešan rad. --Sič (Cosa dici?) 13:55, 9. мај 2010. (CEST)

ispravka, crnogorski link nije nerelevantan, ali je relevantan samo za područje crne gore. cao --Sič (Cosa dici?) 13:58, 9. мај 2010. (CEST)

Račak[уреди]

Ej, završili smo sve što je moglo oko rasprave za Dobar članak. Mogao bi da se stavi na glasanje. --Алекс (разговор) 16:06, 9. мај 2010. (CEST)

Vec dva dana se nista ne desava, zamerke koje su date su uradjene, mada nije bilo previse citaca... Nadam se samo da ce nekako ljudi da se motivisu da kritikuju clanak kada krene glasanje. Ja cu da citam clanak do veceras, ali ostalo je na gramatickim greskama. A ti ga oko pola 9 pusti na glasanje. --Алекс (разговор) 18:49, 9. мај 2010. (CEST)

Cao, da li se glasa za Racak na strani za razgovor ili na drugom mjestu? Ako mozes posalji mi vezu ka stranici za glasanje. Hvala i pozdrav. --БаШ-ЧелиК (разговор) 20:42, 9. мај 2010. (CEST)

Hvala ti puno na pomoci. Ovo mi je prvi put da koristim taj gornji dio stranice skorasnje promjene. Gledam tu stranicu svaki dan ali pojma nemam sta je na njoj. :) Hvala jos jednom sto si se potrudio. --БаШ-ЧелиК (разговор) 23:55, 9. мај 2010. (CEST)

Слика[уреди]

Постави ову слику, исти моји технички разлози од раније.

Компоненте аеродинамичке силе и момента.

, у Момент пропињања. Хвала--Sahara (разговор) 09:11, 10. мај 2010. (CEST)

ИК-2[уреди]

Било је само пар мањих грешака, и то не твојих :) Иначе, неким чудом си погодио први чланак који сам започео на википедији. Због неког разлога, вјероватно грешком, сам га послао као иповац. Немам пуно информација о ИК-2, мада знам да су о ИК ловцима објављене и домаће књиге својевремено. То би се могло наћи можда у продавници (војних?) књига што се налази(ла?) у Бгд, мислим да се улица зове Васе Чарапића (око 100м сјевероисточно од Кнез-Михаилове, иде паралелно с њом према Калемегдану). Нажалост нисам свратио ондје прошле године. --Мирослав Ћика (разговор) 17:08, 10. мај 2010. (CEST)

Хвала ти на понуди за куповину књиге. Ако затреба, питаћу те. Што се тиче чланка, ја сам га само започео. У Србији би се сигурно могло пронаћи још литературе и по библиотекама и слично, па можеш да уштедиш. Колико се сјећам та продавница је имала прилично папрене цијене. А скретање у коцкарнице је и овдје узело толико маха, да је влада забранила изградњу нових на неколико година. Има људи који све што имају прокоцкају. Постоји и телефонска линија [6] коју влада финансира, за овисност о коцкању. --Мирослав Ћика (разговор) 19:59, 10. мај 2010. (CEST)

Улица је Васина, прошао сам ова два чланка. Дао сам неке исправке, погледај.--Sahara (разговор) 21:20, 10. мај 2010. (CEST)

Милане, Михаило ми је помогао да поставим нови цртеж (уместо горњег), али сам се прешао и ставио сам ситна слова ac, ако можеш повећај их иврати цртеж. Треба да буду читљива на 250п. Хвала--Sahara (разговор) 09:57, 11. мај 2010. (CEST)

Кутијца за бивше војске[уреди]

Смирнофе је ли би могао само да преведеш на српски овај шаблон.

en:Template:infobox war faction


Поздрав

--Putinovac (разговор) 22:59, 10. мај 2010. (CEST)

Могао би се називати "Кутијица за бивше војске", или једноставније "Бивша војска".

--Putinovac (разговор) 08:24, 11. мај 2010. (CEST)

Шаблон војска[уреди]

Ево испробао сам то на једном будућем чланку. Само да се избришу они непотребни називи са стране. Хвала ти и свака част.


--Putinovac (разговор) 14:51, 11. мај 2010. (CEST)

Супер!

--Putinovac (разговор) 15:13, 11. мај 2010. (CEST)

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику[уреди]

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику

У циљу повећавања броја активних и веома активних корисника предлажем да се оствари сарадња са википедијом на босанском језику. Мислим да би слична сарадња у погледу неких одабраних чланака могла да има за последицу следеће:

 1. Повећавање медијске промоције википедије
 2. Привлачење већег броја корисника за уређивање на википедији на срспком језику
 3. Повећање квалитета текстова не првенствено оних који би били предмет заједничког уређивања, већ индиректно кроз повећавање броја активних википедијанаца

Позивам те да учествујеш у пројекту сарадње са википедијом на босанском језику. Уколико прихваташ мој позив молим те да се пријавиш Овде. О даљим корацима ћемо се договорити са администраторима уколико се скупи довољан број заинтересованих --Antidiskriminator (разговор) 15:18, 11. мај 2010. (CEST)

Птице и унос[уреди]

Бот је одблокиран у фебруару, али под условом да не уноси врсте даље :=)

Тако да са тиме чекам Нову годину, када ће се Никола појавити као дјед Мраз са 40000 савршено написаних чланака без иједне грешке. Или неће :) У сваком случају, користим бота само за поправке текста - и минијатурне уносе ускоро. Припремам авионе и (за загријавање) рачунаре (види Ласер 128 за примјер).

Ако желиш да покренеш то питање сада, мораћеш вјероватно на Трг. Теби ће можда одговорити шта се збива. И да ли се ишта збива :)--Мирослав Ћика (разговор) 22:26, 11. мај 2010. (CEST)

Откуд сад интересовање за птице Смирнофе ? :)--Zrno (разговор) 22:58, 11. мај 2010. (CEST)Зрно

Ти сви голубови које храниш су домаћи, само различитих варијаната, пошто дивљи не долазе на храњење. Неки домаћи голубови су идентични дивљим - Columba livia (они сиви са црним пругама на крилима). Све остале боје су мутације од тог. А што се тиче списка, сад га видим први пут.--Zrno

Ово је поузданије него ти називи које си ставио.--Zrno (разговор) 00:10, 12. мај 2010. (CEST)Зрно

Дакле, ти би хтио да се унесу само ове птице које су на твом списку, око 500 истих? Могло би се урадити. Само не знам шта желиш тачно? Само чланке као и досадашње, па да се ови подаци што си ти пронашао ручно убацују? Или да проширим програм да убаци и ове додатне податке у нове чланке? --Мирослав Ћика (разговор) 04:31, 12. мај 2010. (CEST)

Погледаћу сутра како да издвојим те птице које желиш из генерисаних чланака. Вјероватно ће ми требати списак латинских имена птица у текст фајлу, једна у сваком реду фајла. --Мирослав Ћика (разговор) 04:57, 12. мај 2010. (CEST)

Оних 500 врста су европске птице, неке од њих не живе у Србији. Ја сам се трудио да напишем што више чланака о нашим птицама и животињама уопште и направио сам категорију Фауна Србије. Стварно је срамота да није било неких основних птица на нашој википедији а неких и даље нема, типа сврака - као што видиш, црвено је :)--Zrno (разговор) 08:56, 12. мај 2010. (CEST)Зрно

Одлично, баш таква листа врста ми је требала. Данас ћу ти јавити како иде екстракција. --Мирослав Ћика (разговор) 15:32, 12. мај 2010. (CEST)

Хаха :))) Али шта и чинити, кад су нам се биолози успавали? Ма јок, ено их на Тргу расправљају :) Шалу на страну, има ту пуно посла, па је можда боље то ботовски. А они ће надајмо се да то допуне, једног лијепог дана :) --Мирослав Ћика (разговор) 16:22, 12. мај 2010. (CEST)

Па не знам шта да ти кажем у вези класификације птица..то се стално мења - најбоље да пратиш класификацију на енглеској википедији...они су у тренду. Ја знам да је некад било 28 редова и знао сам их све на латинском, али се у нашој литератури нису нешто преводили, колико сам ја читао. Већина оних хрватских назива ми је непозната. Боље се држи латинског.--Zrno (разговор) 21:57, 12. мај 2010. (CEST)Зрно

То Tubinares је само други назив (синоним)...иначе, бурњаци су хрватска верзија, а бурнице српска. У тај ред спадају и албатроси. Ја сад нпр. први пут чујем да је ред преведен као Бурњаци-Бурнице...могао би да се зове и Албатроси. --Zrno (разговор) 22:13, 12. мај 2010. (CEST)Зрно

У оној класификацији коју копираш недостају неки редови, а породице да не спомињем. Нема сова (Strigiformes), severnih gnjuraca (Gaviiformes) itd.--Zrno (разговор) 22:16, 12. мај 2010. (CEST)Zrno

Ček malo, zašto ti uopšte treba ova klasifikacija ?--Zrno (разговор) 22:28, 12. мај 2010. (CEST)Zrno

Ja ti savetujem da za svaku vrstu koja te zanima vidiš na engleskoj vikipediji taxbox i klasifikaciju. Kao što rekoh, ima mnogo različitih klasifikacija i to se stalno menja...zato ja uopšte ne volim da se hvatam tog nezahvalnog posla. Samo ti kreni od vrsta da se unesu, nek ti to bude polazna tačka, pa onda kasnije gledaj porodice i redove, ako tu išta može da se razjasni na kraju--Zrno (разговор) 22:38, 12. мај 2010. (CEST)Zrno

Почео сам са генерисањем 48000 чланака у текст фајл, биће готово сутра ујутро. Има око 970 мегабајта улазних података, па иде мало спорије. Како ћу извадити птице из тога још не знам, али мислим да ћу успјети сутра. --Мирослав Ћика (разговор) 22:46, 12. мај 2010. (CEST)

Pa taj primer sa pingvinima je baš problematičan, pošto su pingvini i red i porodica. Možeš da staviš samo pingvini, pa da se odnosi i na red i na porodicu ili ako specijalno hoćeš pingvini (red) i pingvini (porodica). Mislim da je bolje bez zagrada.--Zrno (разговор) 23:07, 12. мај 2010. (CEST)Zrno

Ma samo Pingvini, pa pišeš članak kao da se odnosi i na red i na porodicu. --Zrno (разговор) 23:34, 12. мај 2010. (CEST)Zrno

Прави само чланке о врстама. Може се урадити посебни други програм који би направио више подјеле, али ту би требало укључити биологе. Мислим да је за тако нешто потребно сазнати шта Никола/Филип/Горан... ради. Како сам напоменуо, забрана уноса врста ми засад није скинута. --Мирослав Ћика (разговор) 04:34, 13. мај 2010. (CEST)

Случај[уреди]

Сада имају чланак Момент пропињања само Енглези и ми.--Sahara (разговор) 23:31, 11. мај 2010. (CEST)

Браво. Овај Енглески чланак, практично је клица.--Sahara (разговор) 23:41, 11. мај 2010. (CEST)

Тешко је наћи спољне везе.--Sahara (разговор) 23:49, 11. мај 2010. (CEST)

Нашао сам НАСА--Sahara (разговор) 23:55, 11. мај 2010. (CEST)

Градска општина Савски венац[уреди]

Поздрав, Није ми јасно зашто се коментарише неки текст, ако нико не погледа шта је написано. Дао сам коментар о имену и делу о спорту (остало нисам читао) где је изнето неколико неистина. Тако да смо добили добар текст са погрешним именом и неким новим истинама о којима конкретно Партизан и Зведа појма немају иако се о њима ради. Ваљда ће прочитати па ће сазнати како су настали јер је наведена и референца која не потврђује написано и сл. Да си прочитао текст и ти би то уочио. Главно је да има 8 за, а шта пише није битно. Није коректно, али је брука за википедију на српском језику, да има добар текст са неистинама. Ово пишем теби јер си ти поставио и прогласио добрим поменути текст.--Drazetad (разговор) 00:05, 12. мај 2010. (CEST)

Ја сам код Партизана ставио налепницу чињеница, али је Иван обрисао и ставио референцу која нема везе са тим што је написано, односно Иван није добро сватио тај део текста, па је погрешно импровизовао. Лаку ноћ--Drazetad (разговор) 00:19, 12. мај 2010. (CEST)

Хвала[уреди]

Ок, онда да бришемо :о)----László (talk) 03:07, 12. мај 2010. (CEST)

Послао сам ти податке, покупи их. --Sahara (разговор) 19:17, 12. мај 2010. (CEST)

Четири[уреди]

Најмање су четири разлога за Сахара:

 • Мој најстарији унук Стеван је одушевљен са асоцијацијом.
 • Прва два слова са именом су иста.
 • Слаже се са презименом.
 • Аеродинамичар сам, а турбулентно струјање ствара наборе и дине на песку, погледај слику.

Теби ће мо променити у "Биру", како кажу Босанци на раду у Немачкој. Ти не пијеш водку Face-grin.svg.--Sahara (разговор) 08:58, 12. мај 2010. (CEST)

Zamolio bih te da ne stvaraš probleme tamo gdje ih nema. Ako do sada nisi, pročitaj što sam napisao na Saharinoj stranici za razgovor. Pozdrav --XZ (разговор) 17:48, 12. мај 2010. (CEST)
Mora da još nisi nabavio bonton. A ti si svoju drskost i nekulturu davno dokazao. Ako ti se nisam obratio i nemaš što konstruktivno reći, zaobilazi me. Hvala. --XZ (разговор) 00:39, 13. мај 2010. (CEST)
Мислим да је све јасно и очигледно. Толико непоштовање према човеку који је написао толико сјајних и добрих чланака. Без икаквог разлога да му се упропрасти један цео дан и целодневни труд. Још дрскост, да се одређује како писати!!! Ко то одређује магистру у тој струци?! -- SmirnofLeary (разговор) 00:46, 13. мај 2010. (CEST)
Smiješan si! Mnogo! Ne samo da moraš nabaviti bonton, već i riječnik. Trk po njega pa pogledaj što piše pod odrednicom odrješitost. Jesi ti uopće vidio što je napisao? Zamijenio šablon šablonom. Upropašten trud? Stvarno. Ako sam ga zamolio da ne mijenja šablon, jesam li mu time odredio kako da piše? Ajde ponovi i logiku, da ne ispadaš smiješan. Mnogo. A to što je magistar je irelevantno — na wiki nema jednakijih, probaj to zapamtiti. --XZ (разговор) 01:02, 13. мај 2010. (CEST)
хахаха, ево „смијем“ се сам себи. Face-smile.svg -- SmirnofLeary (разговор) 01:04, 13. мај 2010. (CEST)

Босанци кажу за пиво "бира", од оног иностраног бир. Шалио сам се пошто увек причамо о пиву , а не о водки, па рекох да ти мењамо име. Не схватам испада да је добро што је тај текст тако мировао више од годину дана. Обратио сам се Бојану, пошто је на његов предлог направљен овазакључак кога се држимо око иназива ино авиона. Откуд икс зет тражи да се ти не мешаш? Који је повод за то?--Sahara (разговор) 20:32, 12. мај 2010. (CEST)

Свашта се овде може доживети. Онда испада да је боље да остане "замрзнута" досадашња клица. Нећу ваљда да се тучем дабих цело предстојеће лето тешко радио.--Sahara (разговор) 20:44, 12. мај 2010. (CEST)

Бициклизам у Београду[уреди]

Поздрав, Кад будеш могао погледај овај текст и ако имаш нешто у везано за овај периодом слободно унеси. Мораћу да направим паузу у писању од два-три дана, па ћу наставити са периодом између два рата.--Drazetad (разговор) 22:56, 12. мај 2010. (CEST)

Тачка је била грешка. Чланак је у раду па нисам стављао категорије. То обично иде на крају.--Drazetad (разговор) 23:07, 12. мај 2010. (CEST)

Лекар и академик Нешић нама везе са др Нешићем бициклистом. Академик је рођен у Шапцу 1873. ,а др Нешић бициклиста је возио бицикл по Србији 1884. када је академик имао 11 година, а слажем се да се текст Нешић (лекар) преименује у Нешић (академик).--Drazetad (разговор) 23:31, 12. мај 2010. (CEST)

Стави бициклиста, па ако нађемо податке и напишемо тект о њему лако је изменити вишезначну.--Drazetad (разговор) 23:59, 12. мај 2010. (CEST)

Више нисам паметан. Ја сам на основу текста у Енциклопедији Југославије додао у наш текст о бициклизму да је иницијатор оснивања првог бициклистичког клуба, а исто то стоји и на сајту Бициклистичког савеза Србије [7] Међутим евидентно је и то да је академик Ђорђе Нешић у време оснивања првог клуба 1884 имао 11 година, да је живео у Шапцу и да је у Шапцу матрурирао 1890 године, тако да није могао као студент победити на првенству Русије 1886. Ко је овде полупао лончиће.--Drazetad (разговор) 00:31, 13. мај 2010. (CEST)

Поздрав. Видим да сваљујеш грешку на мене. Ја сам ти дао референце где је то написано Енциклопедија Југославије и сајт БСЈ, а у тексту Бициклизам у Београду који је писан прена тротомој Историји Београда коју је издао Институт за историју САНУ није написано да је то академик и доктор наука него сам др. из Београда --Drazetad (разговор) 10:10, 13. мај 2010. (CEST)


Нико није рекао да је Нешић возио 1884. него да је те године био иницијатор (11 година , Шабац)) код оснивања Првог српског велосипедског клуба у Београду. Бициклистички савез Србије тврди:

„Na inicijativu nekoliko uglednih građana Beograda 23. decembra 1884. osnovano je "Prvo srpsko velosipedsko društvo", a prvi predsednik bio je Milorad Terzibašić. Prvi potpredsednik bio je Mihailo Jovanović, a blagajnik Petar Trpković. Imalo je 20 članova, jer je u to vreme bicikl (velosiped) bio dosta skup. Među osnivačima bio je i dr Đorđe Nešić, kasnije akademik i profesor univerziteta, koji je za vreme studija medicine u Moskvi, Parizu i Beču zavoleo biciklizam. Važio je za jednog od najboljih srpskih biciklista tog doba, 1896. je pobedio na Prvenstvu Rusije, a iste godine u Liježu pobedio je tadašnjeg svetskog prvaka Nemca Lera.”

[8] Нашао сам и ово што је најближе истини. У тексту Прво српско велосипедско друштво у Београду у Енциклопедији физичке културе 1975 стоји

„Прво српско велосипедско друштво основано у Београду 23.12.1884 за председника је изабран Милорад Терзибашић. Он је 1887 покренуо и стовремено и први спортски лист у Србији.... Приређиване су пропагандне трке и организоване веће туре. Ђорђе Нешић, касније професор Универзитета и академик обишао је бициклом многе крајеве Србије...... ”

. Мислим да је за вожњу по Србији, сада евидентно да се ради о академику Нешићу, али нема година и нема његових бициклистичких успеха. Мало је чудно, да ако је имао толике успехе како наводи БСС, да ништа од тога нема у његовој биографији. У тексту Бициклизам у Београду ћу исправити а у тексту Бициклизам поглавље Бициклизам у Србији ставити референцу на БСС.--Drazetad (разговор) 19:54, 13. мај 2010. (CEST)

Птице и унос 2[уреди]

Нова секција да буде лакше за праћење. Овај, шта да ти кажем. Кад сам био млађи пуно пута сам отпочињао грандиозне програмерске подухвате, од којих сам мало шта завршио. Ипак то ме је поучило да треба добро расчланити проблем и нападати само дио по дио. Иначе увијек упадам у спиралу све већих захтјева, који захтјевају више времена, и на крају ствар никад није урађена.

Због тога сам прво хтио да завршим са чланцима о врстама, па онда прелазим на клице о свим вишим степенима класификације живог свијета. Међутим стопирали су ме на скоро самом почетку.

Ја лично вјерујем да је Никола почео са програмирањем, али је сам себи поставио клопку превеликих жеља и захтјева, коју једноставно није могуће испунити. Дакле чланци морају бити једноставни, ту није било избора ако се жели завршити у разумном року. Он је бољи програмер, али сам ја реалнији :)

Извини због дигресије. Ниси ми одговорио на питање од јуче: да ли ти желиш само чланке у оном формату од раније, па да се ручно допуњавају нове ствари које си пронашао? --Мирослав Ћика (разговор) 05:09, 13. мај 2010. (CEST)

Имао сам мало времена данас, и засада нисам успио да одвојим те чланке о птицама. На корак сам до рјешења, али не видим у чему је грешка :) Чест програмерски проблем. --Мирослав Ћика (разговор) 04:19, 14. мај 2010. (CEST)

Оно што је мени невјероватно је колика се бука дигла у фебруару око стопирања, и колика је сада мртвачка тишина наступила. У задње вријеме је википедија спала на 10 људи. Али 10 Срба може чуда да учини ;) за разлику од 10 Амера. Мораш ово да видиш ако већ ниси, то је видео што је Михајло открио: [9]. --Мирослав Ћика (разговор) 04:33, 14. мај 2010. (CEST)

F-16[уреди]

Sta je obrisano. Sve saharine izmene pre premestanja su tu. -- Bojan  Razgovor  06:09, 13. мај 2010. (CEST)

Nema nista među obrisanim izmenama. -- Bojan  Razgovor  06:25, 13. мај 2010. (CEST)

Наравно да је „велики брат“ присутан, ево теби се Бојан удостојио одговорити, ја и то нисам заслужио да добијем било какав одговор на моје пристојно обраћање. Нешто сам изгледа пропустио. Нисам приметио јели објављен почетак приватизације ове википедије, можда у истом пакету са Телекомом?--Sahara (разговор) 09:08, 13. мај 2010. (CEST)

др Нешић[уреди]

КРАТАК БИОГРАФСКИ ОСВРТ

У свом дугом радном и животном веку, Проф. др Ђорђе Нешић (1873-1959) дао је веома значајан допринос научном и здравственом развоју офталмологије не само у Србији и, може се сматрати оснивачем ове гране медицине у нас. Пошто је поред медицине студирао и физику, показивао је и интерес за конструкцију електромагнета. Тако је, према његовим инструкцијама, израђено 5 преносивих и 2 џиновска електромагнета, захваљујући којима је било могуће екстраховати магнетска страна тела из ока, чиме Клиника за очне болести постаје један од највећих центара те врсте, како у земљи тако и ван ње. Нажалост, након пресељења у Пастерову улицу, ниједан од ових магнета није пренет. Други домен стручне активности проф. др Нешића састојао се у примени биогених стимулатора и њиховом утицају на ћелијски метаболизам (тзв. ткивна терапија; имплантати 6 дана конзервисане плаценте и аутоклавиране на 120 º Ц током једног часа), за чију примену је конструисао и посебну металну бризгалица. На том пољу сарађивао је са проф. Филатов из Одесе, док су му у Београду помагали тадашњи асистенти, др Олга Литричин и др Миливоје Радовановић. У време када није било антибиотика и кортикостероида, ткивна терапија била је широко коришћена. При крају своје каријере велики део активности посветио је организацији на сузбијању трахома у ендемским крајевима тадашње Југославије, као и профилакси очних повреда. За редовног члана Српске академије наука и уметности изабран је још 1947. године, а био је и члан руског, пољског, чешког и бугарског офталмолошког друштва. Професор Нешић (заједно са проф. Др Аћимом Марковићем) био је и први који је написао уџбеник из очних болести за студенте медицине. Као лекар на бојном пољу одликован је Златном и Сребрном медаљом за храброст, медаљом Обилића, орденом Белог орла са мачевима. Поред тога, одликован је орденом Светог Саве И реда, орденом Црвеног крста, Југословенском круном, Орденом заслуга за народ И реда, Орденом братства и јединства И реда.

Званичан назив Клиника за очне болести "Проф. др Ђорђе Нешић ", дотадашња Очна клиника добила је 1970. године, приликом прославе 50 година рада Медицинског факултета у Београду. Ово име, као знак признања професору Нешић за његов допринос унапређењу науке и струке, Институт носи и данас.

Руководиоци радне јединице А (Видински - Џорџа Вашингтона 19; Пастерова 2) Клинике (Института) за очне болести;

 1. Академик Ђорђе Нешић (1921-1955.)
 2. Академик Владимир Чавка (1956-1960.)
 3. Проф. др Иван Станковић (1960-1966.)
 4. Проф. др Милан Благојевић (1966-1982.)
 5. Проф. др Добросав Цветковић (1982-2001.)
 6. Проф. др Слободан Голубовић (2001 -)

Izvor:Klinicki-centar Srbije, istorija očnog odeljenja

Надам се да си ово тражио, поздрав--mile (разговор) 08:24, 13. мај 2010. (CEST)

Интересантно поклапање[уреди]

Ових дана се на Тргу покренула интересантна идеја о Хиљаду незавршених чланака, а истовремено сам ја овако отворено спречен да уредим један започети тај посао. Поред тога што сам саботиран још су упућене и увреде као камата. Овакве самовоље и злоупотребе не би било када би била природна институција реизборности и опозива.--Sahara (разговор) 19:02, 13. мај 2010. (CEST)

Декларације и поступци су у великом раскорку код многих. Имао сам идеју и целу концепцију чланка, сигуран сам да бих био бољи и обимнији од свих осталих, али ја нисам овде, појединцима за иживљавање. Није тачно да није ништа избрисано. Избрисана је испуњена цела нова кутијица и започета сложена табела. Зато смета предлог о реизборности и о опозиву.--Sahara (разговор) 19:56, 13. мај 2010. (CEST)

Окупљање људи[уреди]

Појма немам како ми успева. --Алекс (разговор) 19:39, 13. мај 2010. (CEST)

Имам тзв. вики-харизму. :) --Алекс (разговор) 19:55, 13. мај 2010. (CEST)

Видео[уреди]

Вјеруј ми могуће је. Мене један доктор наука стално поново пита јесам ли из Чехословачке:) А до сада нисам срео баш никога који зна да разликује Славонију од Словеније и Словачке :) Прије 2 године сам случајно гледао вијести из свијета на СиЕнЕн-у. Имали су двије вијести, и то како је Буш посјетио Ирак и о поплави у Луизијани. То је све - у свјетским вијестима. --Мирослав Ћика (разговор) 05:03, 14. мај 2010. (CEST)

Portal Niš[уреди]

Vidim da si se uključio da na pomogneš oko portala Niš. Zamolio bih te da nam i ubuduće pomažeš svojim predlozima i idejama. Video si kako se mi nišlije brzo okupimo kada se radi o dobroj ideji, promociji našeg grada. Pozdrav--mile (разговор) 09:14, 14. мај 2010. (CEST)

Ђорђе Нешић (лекар)[уреди]

Корак по корак биографије на Википедији напредују и постају добар извор информација. Многе од тих биографија не постоје нигде студиозно проучене и објављене него их ми овде склапамо као од лего коцкица. Знајући за све ово САНУ је покренула једну едицију „Живот и дело српских научника“ у којој се обрађују детаљно биографије научника из природно-математичких, техничких и медицинских наука. Углавном су то биографије академика али и других значајних научника који нису били чланови САНУ. На том списку за истраживање има пар стотина имена за ових пар векова постојања тих наука код нас. Кажем код нас јер они се баве научницима српског порекла или оним који су живели и радили у Србији. До сада је изашло 11 књига, в. [10]. У 3. књизи издатој 1998. на 54 стране дата је врло детаљна биографија очног лекара, академика Ђорђа П. Нешића (1873-1956), в. [11]. Ја имам ову књигу и читао сам ту биографију пре пар година и такође био импресиониран тим што сам прочитао. Та књига се сада не може наћи у продаји, али је има у библиотекама, в. (COBISS.SR 136114183). Сада се не сећам напамет да ли је и колико обрађен бициклистички део приче, а не могу ни да проверим јер ми књига није у Београду. Следећом приликом ћу погледати детаљније тај чланак и допунити овај наш, а сви су такође позватни да убаце све биографске детаље који су им познати. п.с. Видим да си овде већ преко две године и вредно радиш, а не знам како ти је име, глупо је да те зовем по имену вотке + Лири :) --Ђорђе Стакић (р) 10:57, 14. мај 2010. (CEST)

Тачно[уреди]

Потпуно си у праву, тај део око администрације је трапаво одрађен и потпуно је пропала идеја о добрим намерама. Учесници су не осмишљено и брзоплето деловали а админи су се осетили угроженим и беспотребно укључили заштитнички систем и све је пропало. Ако је и направљен помак он је у негативном смеру. Лично осећам да сам погрешно схваћен и то од мени драгих колега.--Sahara (разговор) 15:12, 14. мај 2010. (CEST)

Молим те, знаш ли команду за обрнут смер ове велике заграде, треба ми за ову сврху. --Sahara (разговор) 21:57, 14. мај 2010. (CEST)

Ја сам хтео овако да напишем да је веза са ове две предходне релације. То ми шесто треба, а никако да убодем решење. Питао сам неколико другара, добићу ваљда одговор.--Sahara (разговор) 23:21, 14. мај 2010. (CEST)

Знам ја тај смер, користио сам га у узгону, сада јурим супротан смер и не могу да га потрефим.--Sahara (разговор) 23:31, 14. мај 2010. (CEST)

Мислим да ова импровизација

може заменити моју првобитну жељу?--Sahara (разговор) 11:00, 15. мај 2010. (CEST)

Списак птица[уреди]

Овдје можеш скинути тренутне чланке. Ако ти треба нека мања измјена, рецимо да се дода неки веб сајт у спољашње везе и тсл. може се урадити. Веће измјене нажалост не могу извести. Чланци су иначе спремни за ботовски унос и делимитирани са BeginSection и EndSection линијама.--Мирослав Ћика (разговор) 17:28, 14. мај 2010. (CEST)

Ма свака ТЕБИ част ако успијеш то све да урадиш. Онда би било праведно да их ти и унесеш својим ботом (ја сам и даље блокиран од врста :=)). Није тешко, региструј само још један налог са наставком Бот. За упутства за сам рад касније види Помоћ:Бот. Имаш и корисничку страну мог бота са неким корисним подацима за рад. --Мирослав Ћика (разговор) 21:25, 14. мај 2010. (CEST)

Видео сам и супер је, верујем да ће то много помоћи. Хвала заиста, а и за учешће у сређивању. Знам да је сређивање заморно, али потребно и твоја помоћ много значи.--Методичар зговор2а 21:57, 14. мај 2010. (CEST)


Да ли ти се приказује ћирилица коректно ако отвориш у текст едитору? Ако не пробај Ворд или неки јачи едитор са подршком за УТФ-8.

Ја на врху Пајтон кода морам додати `енцодинг УТФ-8` да би све радило како треба. О Ц++ немам појма, па немам ни најблаже идеје како добити ћирилицу у њему. Ћирилица и УТФ-8 подршка су били јаки разлози да се одлучим за Пајтон прије пар година. И Пајтон је бесплатан и ради и у Виндовсу и Мек ОС и Линуксу. --Мирослав Ћика (разговор) 01:47, 15. мај 2010. (CEST)

Добро је што ниси алергичан на перјеFace-grin.svg--Sahara (разговор) 12:36, 15. мај 2010. (CEST)

Испливаће решње, снаћићеш се ти. Људи воле да отварају наслове и оставе. најгоре је што ставе и погрешне наслове. Нешто су ми од јутрос покварили мејл, сада петљам са тиме.--Sahara (разговор) 12:57, 15. мај 2010. (CEST)


Ау, то није добро. Гугл претрага даје ово [12] што изгледа опако комплицирано. Пајтон опет побјеђује, бојим се [13] а имаш и онај програм за сателите што си раније скинуо за Пајтон примјер.

Не знам шта да ти кажем. Ако учиш Ц++ у школи мораш то да користиш? Или научиш само малкице Пајтона, који има Бејсик синтаксу и лак је за учење. --Мирослав Ћика (разговор) 18:12, 15. мај 2010. (CEST)

Zašto si izbacio ružičastog i kudravog pelikana iz kategorije Ptice Srbije ?--Zrno (разговор) 10:11, 16. мај 2010. (CEST)Zrno

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=249182&fs=1 --Zrno (разговор) 10:18, 16. мај 2010. (CEST)Zrno

Нема везе што се не гнезди у Србији, по томе би онда категорија требала да се зове Гнездарице Србије. Има велики број птица на твом списку које се нису никад гнездиле у Србију, него само свраћају, углавном зими са севера, као нпр. лабудови.--Zrno (разговор) 10:25, 16. мај 2010. (CEST)Зрно

Ето, сад си дао још један пример - бурнице и зовоји, који су морске птице, а Србија нема море. --Zrno (разговор) 10:28, 16. мај 2010. (CEST)Зрно

Hydrobatidae су бурнице а Procelariidae зовоји...а ред остави на латинском.--Zrno (разговор) 10:31, 16. мај 2010. (CEST)Зрно

Ред Falconiformes се зове Дневне грабљивице, пошто имамо и ноћне (сове). Али ја бих редове остављао на латинском, да сам на твом месту.--Zrno (разговор) 11:11, 17. мај 2010. (CEST)Зрно

Може и сове. Само то твоје превођење свега ће наићи на непремостиве проблеме, посебно што се родова тиче. Зашто Accipiter нпр. не би могао да буде и род кобаца. Ни на енглеској википедији не преводе родове, јер је то бесмислено.--Zrno (разговор) 11:20, 17. мај 2010. (CEST)Зрно

Категоризација не мора у потпуности да буде изједначена са таксономијом, већ може да се прилагођава српском језику. Нпр. имамо категорије коњи, зебре, магарци, иако сви они припадају само једном роду Equus, а с друге стане имамо категорију носорози, која обухвата више родова. --Zrno (разговор) 11:38, 17. мај 2010. (CEST)Зрно


Поздрав. Шта треба средити у тексту Орнитофауна Црне Горе где си ставио налепницу сређивање--Drazetad (разговор) 11:07, 16. мај 2010. (CEST)

Glasanje za dobar članak[уреди]

Da li je potrebno 8 ili 5 potrebnih glasova za Dobar članak?? --Алекс (разговор) 14:28, 16. мај 2010. (CEST)

Једино историја. Идемо на сјајан. --Алекс (разговор) 21:37, 16. мај 2010. (CEST)
Моја грешка, прво расправа. --Алекс (разговор) 22:18, 16. мај 2010. (CEST)

Да ли постоји шаблон - обавештење за почетак дискусије? --Алекс (разговор) 22:21, 16. мај 2010. (CEST)

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Случај Рачак да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 16. маја 2010. — 23. маја 2010. --Alexmilt (разговор) 22:22, 16. мај 2010. (CEST)

хвала пуно[уреди]

хвала ти Србине што си се залагао да сачувам портал. ја сам га тренутно обуставио, али ћу наставити са радом. ако желиш да га довршиш, изволи --Филип Пејковић (разговор) 20:13, 17. мај 2010. (CEST)

a[уреди]

nerazumem. ja ti se zahvalim, a ti ovako. plava boja se dobro uklapa uz crvenum pa i lepo izgleda --Филип Пејковић (разговор) 20:50, 17. мај 2010. (CEST)

haha[уреди]

treba ti 15 min da to nađeš pa da mi odgovoriš. ja smatram da je ovako lepše, ako ti smeta promeni --Филип Пејковић (разговор) 21:00, 17. мај 2010. (CEST)

Ортак[уреди]

ти си супер ортак, и ти ме разумеш, али ме Бојан не разуме. У сваком случају хвала на подршци. Једино бих те замолио да ми оставиш везу са неким корисником мојих година да могу да се дописујем са њим, по могућству да воли историју --Филип Пејковић (разговор) 21:17, 17. мај 2010. (CEST)

Остави ми везу са Вукашином молим те, а реци ми колико ти имаш година, и ако можеш да ми кажеш да ли је могуће основати удружење неких корисника на википедији --Филип Пејковић (разговор) 21:27, 17. мај 2010. (CEST).

Полако[уреди]

Ау, баш не иде изгледа са тим Ц-ом. Ја сам се уплео у оне рачунаре, можда сутра унесем десетак. За седам дана планирам да са тим завршим па да се посветим авионима. Што се тиче врста могао бих да помогнем, али ми је губљење времена ако ме опет блокирају ради уноса врста. Можда је сазрело вријеме да се пита на Тргу шта је на ствари са Николиним радом. Ако он не ради, видимо да има ко хоће. --Мирослав Ћика (разговор) 22:31, 17. мај 2010. (CEST)

Ја сам мислио да ти пишеш о плавушама, кад оно ти о пловушама. Мало шале--mile (разговор) 12:48, 18. мај 2010. (CEST)

То су хрватски називи за редове које си ставио. Мислим да је боље пловуше, него гушчарице.--Zrno (разговор) 19:07, 18. мај 2010. (CEST)Зрно


Чланак о црној чиопи је предиван. Ја се ни најмање не противим да људи преправљају чланке како им је воља, јер то и није мој чланак већ га је направио програм од података које је успио да напабирчи :) са ИУЦН сајта. Што се тиче држава, можеш додати уводну реченицу на примјер „присутна је у Европи и сјеверној Африци...“ или тако нешто. А ако оћеш да бришеш државе бриши слободно, то изгледа рогобатно када их има јако пуно.

Што се тиче живота на копну итд, такви су били улазни подаци, па ти то слободно прошири или појасни како хоћеш. А били смо и на муци, нпр. да ли галеб живи на копну, ваздуху или мору :)? Живи у сва три мјеста. Чак их имамо и овдје у Хамилтону, и то не само уз обалу језера Онтарио. --Мирослав Ћика (разговор) 15:27, 19. мај 2010. (CEST)

Паметно. У здравом тијелу здрав дух. Заборавио сам да напоменем да сутра одлазим на одмор, вратићу се на википедију негдје око 28. маја. --Мирослав Ћика (разговор) 15:41, 19. мај 2010. (CEST)

Да, ти си заслужио одмор, и сва остала деветорица (радиш за њих десет:)). Ако ти проради обрада ћирилице са Ц-ом, јави ми како ти је успјело. Ц (не знам за Ц++) је изузетно брз, па сам га пар пута користио када сам радио дуготрајне прорачуне. Око 1000 пута је бржи од Пајтона у томе. --Мирослав Ћика (разговор) 15:57, 19. мај 2010. (CEST)

Видим да си направио чланак Чиопе и односи се на ред чиопа (Apodiformes). Е овде треба Чиопе (ред), јер је логичније да су чиопе породица (Apodidae). За мене је најбоље решење као на енглеском да се ред зове Apodiformes, а породице Чиопе и Колибрији.--Zrno (разговор) 21:27, 19. мај 2010. (CEST)Зрно

Повезати ред и породицу пингвина је у реду, јер ред пингвина садржи само једну породицу, такође пингвина, па би чланци били идентични. Сасвим друга ствар је код реда чиопа, који садржи и колибрије. Код породице чиопа нема шта да се спомињу колибрији, а код реда морају обавезно, тако да су то различити чланци и не могу се спајати.--Zrno (разговор) 09:58, 20. мај 2010. (CEST)Зрно

Кивији[уреди]

Ево, преместио сам чланак, тако да можеш да искористиш Кивији (тренутно је преусмерење, али можеш да га уређујеш) да би направио чланак. Само на врху назначи "ако сте тражили чланак у Француској, погледајте тај и тај чланак". Што се тиче Ц++ едитора... па ваљда зависи од едитора. Свакако треба сачувати фајлове у УТФ моду, а сад да ли треба још нешто подешавати.. не бих знао. Оно мало Ц++ што сам радио није захтевало уникод карактере, тако да немам искуства са тим. --филип ██ 01:20, 20. мај 2010. (CEST)

Сређено. --филип ██ 19:07, 20. мај 2010. (CEST)

Реми[уреди]

Поздрав. Нисам био ту (мора се нешто и јести), па се нисам одмах јавио. Основна дефиниција ремија је: Реми је карташка игра са 2 шпила карата по 52 карте и по два џокера (енг:rummy). Два до шест играча настоје сложити што више карата исте боје и што веће вредности. Да би то постигли, они узимају по једну карту из талона, а избацију по једну сувишну карту, тако дуго док један од њих не сложи и избаци све карте.
Можда сам у тексту пропустио тај део, али чини ми се да ниси поменуо два шпила и џокере. О осталим врстама ремија слабо знам, давно сам се искључио иако сам га у младости често играо. Можда би у тексту требало навести да се реми зове и нерешен завршетак шаховске партије (фра:remis), или овај наслов преименовати у Реми (карте), а направити посебан текст Реми (шах), а обавезно направити виишезначну одрадницу под именом Реми. Извини можда сам мало опширан. Срећан рад--Drazetad (разговор) 21:57, 20. мај 2010. (CEST)

Mogu. -- Bojan  Razgovor  06:39, 21. мај 2010. (CEST)

Nijeda od tih slika ne moze da se koristi, moraju da se naprave nove. -- Bojan  Razgovor  07:24, 21. мај 2010. (CEST)

Ne vredi, moraju biti ovakve u PNG formatu i visoke 45 piksela. -- Bojan  Razgovor  07:29, 21. мај 2010. (CEST)

Висина треба да буде 45п -- Bojan  Razgovor  07:49, 21. мај 2010. (CEST)

Погледај чланак реми. -- Bojan  Razgovor  08:27, 21. мај 2010. (CEST)

Princ[уреди]

A oko škole sam ponešen pa ne stižem. Kada si već pomenuo Princa, a obećao sam ti, sad ću se baciti na njega. Da li želiš da napišem za dobar pa posle za sjajan ili kako?--_________ (разговор) 01:01, 22. мај 2010. (CEST)

Pa ne volim da radim djelimične poslove. Planiram ljetos, Bože zdravlja, da se bacim sasvim ovdje u rad. Da napišem masu toga i nadam se da će tako biti ali ko zna šta vrijeme donosi. Princ je na eng Vikipediji dosta smotano napisan, ali odatle ću naći ono najkristalnije i ubaciti kod nas. Šta ima kod tebe?--_________ (разговор) 01:13, 22. мај 2010. (CEST)--_________ (разговор) 01:13, 22. мај 2010. (CEST)

Svaka čast, čestitke! Otkud motiv za ptice? Imam već ideju za Princa tako da od sjutra će biti pomaka već... --_________ (разговор) 01:44, 22. мај 2010. (CEST)

OK[уреди]

Samo si zaboravio da staviš licencu, pa sam stavio onaj šablon kao obaveštenje. Pozdrav! micki talk 12:42, 23. мај 2010. (CEST)

Случајно[уреди]

Слчајно сам налетео на овај француски који си сређивао и понешто сам и ја исправљао. Са неким сам се сударио у току измена.--Sahara (разговор) 13:05, 23. мај 2010. (CEST)

Ништа није бољи ни поступак аутора од F-16 Фалкон, потпомогнут са једним админом да ме спрече да средим чланак који је имао позив са налепницом за сређивање, као и некоректан поступак другог аутора који са наводним изворима и даље брани написано да је 1=11,07 и помешаност појмова убрзања и оптерећења, уз вређање онога који му указује на те нетачности.--Sahara (разговор) 21:13, 23. мај 2010. (CEST)

Средићу га, а и прерадићу F-16 Фалкон пошто опет дуби у оном јадном стању. Пипкан је неколико дана и опет остављен.--Sahara (разговор) 21:29, 23. мај 2010. (CEST)

Балдисао сам преправљајући онај чланак, посебно изаражавање снаге мотора на званичну јединицу за снагу. Трба тај део још при крају завршити.--Sahara (разговор) 22:50, 23. мај 2010. (CEST)

Треба каналисати тога учесника, мора проћи кроз дечије богиње, сви смо кроз то пролазили. Мене више брину ови искусни, чак и админи, који бришу важне и исправне ствари, из чисте сујете и повређеног ега.--Sahara (разговор) 08:52, 24. мај 2010. (CEST)

У мојој породици се мантије спремају од вајкада, не само у мојој него и у многим другим породицама, незнам какав извор да наведем за мантије. Оставио сам Вам рецепт, који је од моје покојне прабабе. Не разумем тражи се извор, па то је народно јело од вајкада? А шта мислите зашто се зове мантије? Зато што је слојевито, као свештеничка одора - мантија, барем ми је прабаба тако причала.

Налепницу тражи се извор у чланку Мантије ставио сам на два места, а данас сам ставио и трећу из следећих разлога. По потреби посла обишао сам целу Србију више шута, а пошто сам био велики гурман (сад то испаштам) пробао сам све кухиње. Мантије су врста веома укусне пите и можда се у разним крајевима различито и зове, али под именом мантије нашао сам (и јео) само у Новом Пазару и околини и то код неспског живља, на Косову и БиХ. Из времена мог гурманлука имам 24 кувара (старе и новије кухиње) и ни у једном нема је јела под тим именом. Пре пар година Нови Пазар је као свој бренд почео фабрички производити мантије и замрзнуте извозити, а могу се наћи и у Београду у већим самопослугама. Данас се могу наћи у женским часописима као рецепт под именом Санџачке или Пазарске мантије.[14], [15], [16], [17] итд. Због напред изложеног ставио сам налепнице за извор да су традиционално српско јело, да су веома полуларне на Балкану и да се праве од свињског меса, јер пите са месом (па и мантије) се праве од чисто јунећег или мешаног меса. Могуће се да неко прави од свињског меса, али то није основ за главни рецепт. Зар је то тешко доказати. Мораш признати да прабаба није извор. Пишем теби јер се корисник није обратио мени, нити је примедбу ставио на страницу за разговор уз текст.Поздрав--Drazetad (разговор) 09:31, 24. мај 2010. (CEST)

И неразумем, када напишем Република Српска, ви стално бришете. То је међународно призната регија.

Аеропут[уреди]

Poštovani gospodine Smirnof Leary! Zahvaljujem se na uloženom trudu koji si uložio da popraviš članke koje sam napisao. Moja namera je bila da sačuvam nešto od zaborava pa kad sam naišao na članak o Aeroputu video sam da nedostaje flota i tako sam krenuo. Nadam se da sam obuhvatio sve avione koji su leteli za Aeroput kao putnički između dva rata. Trudio sam se da što kraće i jasnije napišem po nešto o tim avionima i to sam zaključno sa avionom Aeroput MMS-3 danas napravio (Postoji greška u naslovu Auroput a ja ne umem da je ispravim). Nemaš pojma koliko me je obradovala prva tvoja ispravka Avion Potez 29 sa slikom i matricom sa portala Vazduhoplovstvo. Ali ja nažalost ne znam kako tu wikipedijinu tekovinu da koristim takođe ne znam kako da fotografije ili slike koje imam a bile bi od koristi za ovaj portal tamo i prenesem. Ovo se odnosi recimo na avion MMS-3 avion je izuzetan i naš i zaslužuje da bude bude predstavljen u najboljem svetlu. Očekujem od tebe (ili bili koga drugog) pomoć i unapred ti se zahvaljujem. Srdačno te pozdravlja D.J.Basić

Помогни му, а и упути га на ме не , увек ћу прискочити у помоћ када затреба.--Sahara (разговор) 17:06, 24. мај 2010. (CEST)

Погледај горе не намеран размак ми повремено направи рачунар.--Sahara (разговор) 17:08, 24. мај 2010. (CEST)

ОК--Sahara (разговор) 22:39, 24. мај 2010. (CEST)

Poštovani gospodine Smirnof Leary!

Zahvaljujem se na pomoći oko uređenja teksta Aeroput MMS-3. Poklušavam sada da dopunim tekst ubacim vazduhoplovnu matricu i pošaljem slike. Ne mogu se pohvaliti nekim napretkom jer sam u godinama kad teško pamtim nove a brzo zaboravljam stare stvari (čista gerijatrija). Interesuje me: Kako izgleda pisana saglasnost autora da možemo slike preneti na Wikipediju? Usmeno sam se dogovorio sa autorom pa sad to treba i protokolarno obaviti. Srdačno te pozdravlja Wikipedista pripravnik D.J.Basić

Poštovani gospodine Smirnof!

Sliku Avion_MMS-3.jpg sam bacio u Wiki bunar i sada je ne mogu prebaciti u vazduhoplovnu marticu teksta za Avion Aeroput MMS-3. Izgleda mi da je tekst ispred prvog reda posle memorisanja zabravljen za korisnika ili se mora znari ključ. Pomažite ako boga znate!! (ala sam dosadan ko stenica ali šta mogu izgleda tako mora da bude). Srdačno te pozdravlja D.J.Basić

PS. Da pojasnim, pitao sam za odobrenje koje mi je dao autor knjige "Više od letenja" da slike iz knjige priložim u Wikipediju. Kako se to čini? Ono što si mi ti ukazao odnosi se uglavnom na sajtove.--Dusanbasic (разговор) 16:57, 25. мај 2010. (CEST)

Учињено[уреди]

Ја сам му се понудио за сарадњу. Мало сам прошао овај авиончић Аутопута. Свиђа ми се како пише, мислим да ће му бити значајан допринос на овом пројекту, поготово на сегменту ваздухопловства. Он се још није јавио. Написао сам му мало и на страни за разговор.--Sahara (разговор) 00:57, 26. мај 2010. (CEST)

Колико сам разумео он је исто у годиницама, али се разуме у ваздухопловство. Не брини ако буде флексибилан, а изгледа да јесте, брзо ће научити ове вики цаке. Треба га што пре исконтактирати да човек не схвати погрешно ове интервенције, а можда се са некима и не слаже.--Sahara (разговор) 09:03, 26. мај 2010. (CEST)

Видим да смо се мало сударали на овом француском дрвењаку? У сваком случају сада је мало обликован. Практично га нема на другим вики.--Sahara (разговор) 23:30, 26. мај 2010. (CEST)

Нека и Мики заради неку пчелицу.--Sahara (разговор) 23:36, 26. мај 2010. (CEST)

За оне десетке свака част! Ја полако дељем овај Раптор, интересантно је и има пуно брашна а поточара полако ради и брашно је еколошко Face-grin.svg--Sahara (разговор) 23:40, 26. мај 2010. (CEST)

Spomenica[уреди]

HVALAAAAAAA! Face-grin.svg (ako smem da se odam, kod mene nije bila noc Face-wink.svg)--SanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 20:49, 26. мај 2010. (CEST)

Khm, khm... Kakav promasaj!?! Face-smile.svg (Pravimo se ludi Face-wink.svg, vazno je sta pise u istoriji!) Face-grin.svg --SanjaNuvola apps kopete.png разговорстраница 23:16, 26. мај 2010. (CEST)