Разум (часопис)

С Википедије, слободне енциклопедије

Разум (енгл. Reason) водећи је либертаријански месечни часопис који у САД издаје непрофитна Задужбина Разум.

Разум је 1968. године основао Лени Фридландер као студентски часопис на Бостонском универзитету, мимеографско издање које је излазило мање-више једном месечно. 1971. године су га купили Роберт Пул, Мануел Клаузнер и Тибор Мејкан, који су часопис поставили на редовније излажење, прво из Пулове гараже у Санта Барбари, затим из правих просторија у истом граду, те од 1986. из Лос Анђелеса.[1] Данас, особље часописа (њих скупа 14) раштркано је широм САД. Главни и одговорни уредник од 2000. године је Ник Гилеспи. Потпуни садржај штампаног месечника је са двомесечном задршком слободно расположив и на мрежном месту Разум онлајн, које се ажурира сваког дана.

Насловна страна издања Разума из марта 2005. посвећеног стогодишњици рођења објективистичке списатељице Ајн Ранд.

Као штампани месечник, Разум се бави политиком, културом и идејама кроз мешавину вести, анализе, коментара и прегледа. Мото часописа је „слободни умови и слободна тржишта“. Часопис је, речима Гилеспија, „посвећен свету све ширег избора – стила живота, идентитета, добара, радних договора, и другог – и истражује институције, смернице и ставове нужне за такав свет“. Попут либертаријанаца најчешће описиван као друштвено либералан и фискално конзервативан, Разум су хвалили ултра-десничар Раш Лимбо ("добар, добар часопис") и ултра-левичарска Америчка лига за грађанске слободе (чија га је председница Надин Стросен назвала „вредним савезником“ и „страственим браниоцем слободе говора"); или, речима Колумбуске отправе, Разум „успева да увреди левичаре својом одбраном биотехнологије, слободне трговине и избора школе, чак и док згражава конзервативце подржавајући хомосексуалне бракове, отворену имиграцију и легализацију дрога“.[1]

У јуну 2004. Разум је привукао пажњу јавности насловном причом о снази усмереног маркетинга подржаног базама података, у којем је сваки од 40.000 претплатника добио примерак са својим именом и сателитским снимком своје куће или радног места на насловној страни.

Штампано издање Разума излази 11 пута годишње (август и септембар имају један број) у тиражу од око 40.000 примерака, док мрежно место привлачи 1.750.000 посета месечно. Четири пута у најужем избору за америчке Националне награде за часописе, Разум је три пута био на списку "50 најбољих часописа“ у Сједињеним државама у избору Чикашког трибуна и 2005. године освојио награду „Меги“ за најбољи политички часопис Удружења западних издања. Разум онлајн од 2002. одржава и групни блог Удари и бежи (Hit & Run), који је био један од најбољих политичких блогова у избору Плејбоја, Вашингтонца, и других.[2]

Графички изглед Разума су, на наговор оснивача технолошког часописа На жици (Wired) Луиса Розетоа, 2001. редизајнирали Ерик Спикерман, чувени немачки типограф, дизајнер и професор, изумитељ словног фонта „Мета“, и Сузана Дулкинис, која је за Розетоа радила за На жици. Нови изглед је „чистији, модернији, и користи „Мета“ фонт кроз цео часопис“.[3]

Разум није повезан са Либертаријанском странком САД.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б (језик: енглески) Editor's Note: The Reason for Reason Архивирано на сајту Wayback Machine (16. август 2007) (Забелешка уредника: Разлог за Разум), Ник Гилеспи, „Разум“, децембар 2003, Приступљено 12. 07. 2007.
  2. ^ (језик: енглески) Nick Gillespie, Editor-in-Chief Архивирано на сајту Wayback Machine (15. август 2007) (Ник Гилеспи, главни и одговорни уредник), „Разум онлајн“., Приступљено 12. 07. 2007.
  3. ^ (језик: енглески) Wired founder helps Reason (Оснивач На жици помаже Разуму), „Хроника Сан Франциска“, 14.11.2001, Приступљено 12. 07. 2007.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]