Рат у Сомалији

С Википедије, слободне енциклопедије
Рат у Сомалији
Део Рата против тероризма, Сомалијског грађанског рата и Етиопско-сомалијског сукоба

Стање после етиопског повлачења
Време20. децембар 2006 – 30. јануар 2009.
Место
јужна Сомалија
Исход Алијанса за поновно ослобођење Сомалије - однела политичку победу.
Сукобљене стране
Унија исламских судова
Оромо Либерални Фронт
Етиопија Етиопија
Сомалија Транзициона Савезна влада
Пунтленд

Рат у Сомалији је војни сукоб између Етиопије, у савезу сомалијском транзиционом владом, и Савеза исламских судова који је почео у децембру 2006. године.

Етиопске снаге умешале су се у Грађански рат у Сомалији подржавши транзицијску сомалијску владу већ у јуну исте године пославши војне инструкторе. Рат је почео офанзивом Исламиста на владин центар Баидоу. Убрзо су Етиопљани покренули своју офанзиву, уз подршку сомалијских пара-држава Пунтланд и Галмудуг. Главни град Могадиш је заузет 28. децембра 2006., а последње исламистичко упориште Рас Камбони 12. јануара 2007.

8. јануара 2007. и САД су се уплеле у рат. Авион-топовњача напао је наводна терористичка упоришта на југу Сомалије из Џибутија. У нападу је погинуло око шездесет цивила али напад није погодио циљане терористе. Афричка унија одлучује послати мировну мисију, али само 1,600 војника из Уганде се укључује у мисију, звану АМИСОМ.

Исламисти, који су се наизглед брзо повукли и капитулирали, заправо су се помешали са цивилним становништвом и прикрили. Убрзо почињу са герилским нападима који ескалирају током марта и априла 2007., када је више хиљада људи погинуло у сукобима у Могадишу. Етиопске трупе оптуживане су за тешка кршења људских права, укључујући стрељања цивила и гранатирање цивилних зона града. Сукоби се настављају и после априла. Неколико хуманитарних организација известило је како је током 2007. и 2008. године само у Могадишу 8.600 цивила погинуло и преко 1 милион прогнано.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]