Рат у Сомалији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рат у Сомалији
Political situation in Somalia following the Ethiopian withdrawal.png
Стање после етиопског повлачења
Време: 20. децембар 2006 – 30. јануар 2009
Место: јужна Сомалија
Резултат: Алијанса за поновно ослобођење Сомалије - однела политичку победу.
Сукобљене стране
Flag of the Islamic Courts Union crossed swords.svgУнија исламских судова
Flag of the Oromo Liberation Front.svg Оромо Либерални Фронт
Етиопија Етиопија
Сомалија Транзициона Савезна влада
Пунтленд

Рат у Сомалији је војни сукоб између Етиопије, у савезу сомалијском транзиционом владом, и Савеза исламских судова који је почео у децембру 2006. године.

Етиопске снаге умешале су се у Грађански рат у Сомалији подржавши транзицијску сомалијску владу већ у јуну исте године пославши војне инструкторе. Рат је почео офанзивом Исламиста на владин центар Баидоу. Убрзо су Етиопљани покренули своју офанзиву, уз подршку сомалијских пара-држава Пунтланд и Галмудуг. Главни град Могадишу је заузет 28. децембра 2006., а последње исламистичко упориште Рас Камбони 12. јануара 2007.

8. јануара 2007. и САД су се уплеле у рат. Авион-топовњача напао је наводна терористичка упоришта на југу Сомалије из Џибутија. У нападу је погинуло око шездесет цивила али напад није погодио циљане терористе. Афричка унија одлучује послати мировну мисију, али само 1,600 војника из Уганде се укључује у мисију, звану АМИСОМ.

Исламисти, који су се наизглед брзо повукли и капитулирали, заправо су се помешали са цивилним становништвом и прикрили. Убрзо почињу са герилским нападима који ескалирају током марта и априла 2007., када је више хиљада људи погинуло у сукобима у Могадишуу. Етиопске трупе оптуживане су за тешка кршења људских права, укључујући стрељања цивила и гранатирање цивилних зона града. Сукоби се настављају и после априла. Неколико хуманитарних организација известило је како је током 2007. и 2008. године само у Могадишуу 8,600 цивила погинуло и преко 1 милион прогнано.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]