Регионална лига Републике Српске у фудбалу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Регионална лига Републике Српске у фудбалу (Трећа лига Републике Српске у фудбалу) је трећи степен такмичења у Републици Српској које организује Фудбалски савез Републике Српске. Састоји се од 48 фудбалских клубова из Републике Српске, подијељена у четири групе, групу „Запад“, „Центар“, „Исток“ и „Југ“. Побједници Регионалне лиге Републике Српске у фудбалу се пласирају у Другу лигу Републике Српске. Право на улазак у Регионалну лигу Републике Српске остварују побједници нижерангиране Подручне лиге Републике Српске у фудбалу.

Такмичења[уреди]

Систем такмичења се у овој лиги мијењао у прошлости. До пред крај сезоне 2007/08. је постојало 10 регионалних лига, након чега су формиране садашње четири лиге. Група „Запад“ укључује фудбалске клубове из западног дијела Републике Српске, група „Центар“ укључује клубове из централног дијела Републике Српске, група „Исток“ укључује клубове из источног дијела, а група „Југ“ из источног дијела Републике Српске.

Побједници група Регионалне лиге Републике Српске[уреди]

Сезона 2012/13.[уреди]

Сезона 2011/12.[уреди]

Сезона 2010/11.[уреди]

Сезона 2009/10.[уреди]

Сезона 2008/09.[уреди]

Сезона 2007/08.[уреди]

Историја[уреди]

На крају сезоне 2007/08. је извршена реорганизација постојећих 7, односно 10 лига (са подгрупама) и формиране су садашње четири лиге. Претходно томе су постојале сљедеће лиге од којих су неке биле подијељене на двије или три групе:

Бивше лиге (до краја сезоне 2007/08)[уреди]

  • Регионална лига Републике Српске Бања Лука
  • Регионална лига Републике Српске Бијељина
  • Регионална лига Републике Српске Добој
  • Регионална лига Републике Српске Градишка
  • Регионална лига Републике Српске Источно Сарајево
  • Регионална лига Републике Српске Приједор
  • Регионална лига Републике Српске Зворник

Види још[уреди]

Извори[уреди]