Религија и трансродност

С Википедије, слободне енциклопедије

Однос између трансродних особа и религије увелико варира широм света. Религије се крећу од осуђивања било које родне варијације до поштовања трансродних особа као верских вођа. Ставови унутар једне религије могу се значајно разликовати, као и ставови између различитих вера.

Аврамске религије[уреди | уреди извор]

Бахаи вера[уреди | уреди извор]

У Бахаи вери трансродне особе могу добити признање у свом полу ако су прешле под медицинским надзором и ако имају операцију промене пола (СРС). Након СРС -а, они се сматрају транзиционим и могу да склопе брак.[1]

Хришћанство[уреди | уреди извор]

Нови завет представља евнухе као прихватљиве кандидате за евангелизацију и крштење, што је показано у извештају о обраћењу етиопског евнуха.[2] Одговарајући на питања о браку и разводу, Исус каже да „постоје евнухи који су такви од рођења, а има и евнуха које су други учинили евнухима, а има и евнуха који су себе учинили евнухима ради небеског краљевства."[3] Дошло је до расправе о значају одабира етиопског евнуха као раног паганина који је прешао у хришћанство: укључивање еунуха, који представља сексуалну мањину, у контексту тог времена.[4]

Неке хришћанске деноминације прихватају трансродне особе као чланове и свештенство.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Transsexuality”. bahai-library.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-09-02. 
  2. ^ „Bible Gateway passage: Acts 8 - New International Version”. Bible Gateway (на језику: енглески). Приступљено 2021-09-02. 
  3. ^ „Bible Gateway passage: Mateo 19 - Nueva Biblia Viva”. Bible Gateway (на језику: енглески). Приступљено 2021-09-02. 
  4. ^ Rogers, Jack (2009). Jesus, the Bible, and homosexuality : explode the myths, heal the church. Internet Archive. Louisville, Ky. : Westminster John Knox Press. ISBN 978-0-664-23397-6.