Религија у Јужном Судану

С Википедије, слободне енциклопедије
Анимизам у Јужном Судану
ВероисповестиХришћанство
Анимизам
Ислам
Држава Јужни Судан
Број становника~10.000.000

Слобода вероисповести у Јужном Судану је загарантована Уставом. Становништво исповеда три различите религије — хришћанство, анимизам и ислам. Пре проглашења независности Јужни Судан је водио дуги грађански рат са северним Суданом, који је једним делом био последица верских разлика.

Састав[уреди | уреди извор]

Религијска структура

Најзаступљенија конфесија у Јужном Судану је хришћанство, које исповеда око 60% становништва, следи анимизам са приближно 33% и ислам око 6 процената.

Вероисповест у Јужном Судану[1]
Хришћани
  
0 60,50%
Анимисти
  
0 32,90%
Муслимани
  
0 6,20%
Остали
  
0 0,40%
Укупно: 10.798.098 верника

Хришћанство[уреди | уреди извор]

Хришћанство у Јужном Судану представљено је са неколико црквених заједница од којих су шест чланице Већа цркава Новог Судана. У овој земљи живи око 6,5 милиона хришћана, што је око 60,5% од укупног броја становника. Највише је католика, па следе англиканци и протестанти. Највећа концентрација хришћана је у јужним и југозападним деловима земље и на крајњем северу и североистоку. У Јужном Судану постоји осам признатих цркава: Римокатоличка, Епископална, Афричка сувоземска, Презветеријанска, Пентакостална, Унутрашња, Коптска оријентално-православна и Етиопска оријентално-православна.

Анимизам[уреди | уреди извор]

Анимизам, спиритуализам и традиционална веровања у Јужном Судану карактеристична су за источне делове земље. Највише припадника овиг уверења живи у вилајетима Источна Екваторија, Џонглеј и Горњи Нил. У централном делу око мочваре Суд је друга највећа концетрација анимиста док су на западу земље у Западном Бахр ел Газалу измешана традиционална веровања са хришћанством. Број анимиста у Јужном Судану износи око 3.500.000, што је једна трећина укупне популације, тачније 32,90 процената.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Вероисповест у Јужном Судану Архивирано на сајту Wayback Machine (11. август 2011), приступљено дана 18. јула 2011. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]