Религија у Мађарској

С Википедије, слободне енциклопедије
Верска структура становништва у Мађарској, по насељима, према попису из 2011. године

Религија у Мађарској заступљена је с неколико верских народа.

Историја[уреди | уреди извор]

Мађарска је традиционално римокатоличка. Ширење протестантизма захватило је и Мађарску, као и у Аустрију и Италију, где се протестантизам јаче проширио, националне мањине су се асимилирале, макар су негде биле и већином. Калвинизам се особно проширио и сматрао се симболом мађарства. У 16. веку они чине већину у целој Мађарској, а данас је у Мађарској најбројнији само на истоку Мађарске. Велику улогу у спречавању ширења протестантизма и задржавања римокатоличанства у Мађарској одиграли су и хрватски свештеници. У Мађарској се досељавају у раном новом веку Јевреји и били су бројна заједница. Многи су после страдали у холокаусту или су иселили на запад. Постоји мала заједница гркокатолика. Последица совјетске комунистичке власти над Мађарском је била снажна атеизација друштва.

Верска структура[уреди | уреди извор]

Верска структура у Мађарској према попису из 2011. године

  Римокатолици (37,15%)
  Калвинисти (11,6%)
  Лутерани (2,2%)
  Гркокатолици (1,8%)
  Остали (1,7%)
  Јудаизам (0,1%)
  Нерелигиозни (16,7%)
  Атеисти (1,5%)
  Нису се изјаснили (27,2%)

Процене које наводи ЦИА из 2011. године говоре о следећем верском саставу:[1]

Пописом становништва у Мађарској 2011. утврђено је ово стање[2]:

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ CIA Архивирано на сајту Wayback Machine (24. децембар 2018) The World Factbook — Central Intelligence Agency - Field listing: Religions. (језик: енглески) Приступљено 31. октобра 2016. године
  2. ^ Попис становништва у Мађарској 2011. године - извештај Архивирано на сајту Wayback Machine (17. јул 2019). стр. 23 (језик: мађарски)
  3. ^ „2.1.7.1 Становништво по вери, деноминацији и главним демографским ознакама, 2011. године” (XLS). Централна статистичка агенција Мађарске. Приступљено 27. 12. 2016. године.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ) (језик: мађарски) (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]