Република Конго

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Конго (вишезначна одредница).


Координате: 5° јгш - 4° сгш, 11°-19° игд

Република Конго
République du Congo
Repubilika ya Kongo
Republiki ya Kongó
Flag of the Republic of the Congo.svg
Coat of arms of the Republic of the Congo.svg

Крилатица:
Unité, Travail, Progres (јединство, рад, прогрес)
Химна:
La Congolaise
{{{alt}}}
Главни град Бразавил
Службени језик француски
Владавина
Председник Дени Сасу Нгесо
Председник Владе Клемент Муамба
Историја
Независност Од Француске
15. августа 1960.
Географија
Површина
 — укупно 342,000 km2(62)
 — вода (%) 3,3
Становништво
 — 2013. 4.448.000 [1](125)
 — густина 8,6/km2
Економија
Валута ЦФА франак
 — код валуте XAF
Остале информације
Временска зона UTC +1
Интернет домен .cg
Позивни број +242

Република Конго (франц. République du Congo), позната и као Конго Бразавил како би се разликовала од ДР Конга који се назива и Конго Киншаса, је држава у средишњој Африци [2]. На западу излази на Атлантски океан, а граничи са Габоном на северозападу, Камеруном и Средњоафричком Републиком на северу, Демократском Републиком Конго на истоку и југу, те анголском енклавом Кабиндом на југу.

Географија[уреди]

Главни чланак: Географија Конга

Република Конго, бивша Француска Екваторијална Африка, налази се у западној Централној Африци. То је држава са површином преко 342.000 km², а становништво броји 2,6 милиона. Два најважнија града у Конгу су, Бразавил, главни и највећи град, и Поант Ноар, лука на Атлантском океану. Највећи део земље се састоји од шума са тропским кишама и саванама.

Највеће реке Републике Конго чине њену источну границу. То су реке Убанги и Конго. Река Куилу је најзначајнија река за дренажу обалског дела Републике Конго. Протиче кроз регион Ниари и у том делу свог тока носи име Ниари. Улива се у Атланктик недалеко од Поант Ноара. Од извора до ушћа дуга је преко 650 km.

Главна етничка група је Баконго, а остале су: Батеке, Мбоцхи и Санга. Све говоре Банту. Око половине становништва следи традиционалну религију. Католика има око 30%. Службени језик је француски.

Историја[уреди]

Главни чланак: Историја Конга

У претколонијалном раздобљу у данашњем Конгу и околним подручјима постојало је неколико већих држава различитих Банту народа, међу којима су се истицале Лоанго и Конго. Од 15. до 17. века Португалци су доминирали у овом региону. Од 1889. године смењују их Французи. Ова територија постаје Француска Екваторијална Африка 1910. године.

Године 1960. у великом валу деколонизације независност је добио и Француски Конго.

Након независности у Конгу су, као и у многим другим младим афричким државама, почели војни удари. Земља се приближила Совјетском Савезу, али није раскинула своје везе са западним земљама, посебно са бившом матицом Француском. После краја Хладног рата и првих вишестраначких избора напета политичка ситуација прерасла је у оружане сукобе који су имали и етничко-територијалне елементе. Ратна деловања углавном су завршена до 2000. и у земљи од тада влада мир.

Почетком XXI века, варош Етумби, која се налази на северозападу земље, је била поприште избијања неколико епидемија еболе.

Привреда[уреди]

Главни чланак: Привреда Конга

Република Конго једна је од афричких држава најбогатијих нафтом. Извози се и дрво. БДП за 2004. процијењен је на 800 УСД по становнику, мјерено по ППП-у.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications