Ретинобластом

С Википедије, слободне енциклопедије
Ретинобластом
ЛатинскиRetinoblastoma
Fundus retinoblastoma.jpg
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностонкологија
МКБ-10H54.0, H54.1, H54.4
МКБ-9-CM369
МКБ-OM9510/3
OMIM180200
DiseasesDB11434
MedlinePlus001030
eMedicineoph/346
Patient UKretinoblastoma-pro Ретинобластом
MeSHD012175

Ретинобластом је злоћудни тумор ока, који се најчешће јавља у дечјем узрасту.

Трилатерални ретинобластом[уреди | уреди извор]

Трилатерални ретинобластом је веома ретка форма ретинобластома и често се јавља заједно са тумором мозга. У питању је примарни тумор, а не метастаза. Хистолошки је сличан неуробластому, а прогноза је прилично неповољна.

Ретином[уреди | уреди извор]

Ретином или ретиноцитом је доброћудни (бенигни) тумор мрежњаче, који се јавља код 2% пацијената са мутацијом гена ретинобластома. Претпоставља се да је то претходник ретинобластома или остатак ретинобластома који је спонтано регредирао. Хистолошки је сличан неуробластому.

Симптоми[уреди | уреди извор]

Неретко се тумор открије захваљујући такозваној леукокорији. Кад се око осветли уз помоћ блица (фото-апарат) код здравог ока се рефлектују крвни судови испод мрежњаче и око изгледа црвено, док код облелог ока туморална маса рефлектује жућкасту или беличасту светлост.

Код пацијената оболелих од ретинобластома, код којих је болест откривена на основу осталих симптома, неретко се и на ранијим фотографијама може приметити феномен леукокорије. Осим леукокорије, најчешћи симптом је зрикавост. Ређе се јавља болно црвенило ока, глауком, делимичан губитак вида, упала очне дупље, веома ретко једнострано проширење зенице, бојење дужице, беле мрље на дужици или крв у предњој очној комори.

Дијагностика[уреди | уреди извор]

Ultrasonogram retinobalstoma

Уобичајене дијагностичке методе су офтамолоскопија и сонографија. У појединим случајевима се врши и компјутеризована томографија или магнетска резонанца, а у узнапредовалом стадијуму болести се анализира и ликвор и коштана срж, да би се утврдило присуство метастаза.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).