Ретинобластом

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ретинобластом
ЛатинскиRetinoblastoma
Fundus retinoblastoma.jpg
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностонкологија
ICD-10H54.0, H54.1, H54.4
ICD-9-CM369
ICD-OM9510/3
OMIM180200
DiseasesDB11434
MedlinePlus001030
eMedicineoph/346
Patient UKРетинобластом
MeSHD012175

Ретинобластом је злоћудни тумор ока, који се најчешће јавља у дечјем узрасту.

Трилатерални ретинобластом[уреди]

Трилатерални ретинобластом је веома ретка форма ретинобластома и често се јавља заједно са тумором мозга. У питању је примарни тумор, а не метастаза. Хистолошки је сличан неуробластому, а прогноза је прилично неповољна.

Ретином[уреди]

Ретином или ретиноцитом је доброћудни (бенигни) тумор мрежњаче, који се јавља код 2% пацијената са мутацијом гена ретинобластома. Претпоставља се да је то претходник ретинобластома или остатак ретинобластома који је спонтано регредирао. Хистолошки је сличан неуробластому.

Симптоми[уреди]

Неретко се тумор открије захваљујући такозваној леукокорији. Кад се око осветли уз помоћ блица (фото-апарат) код здравог ока се рефлектују крвни судови испод мрежњаче и око изгледа црвено, док код облелог ока туморална маса рефлектује жућкасту или беличасту светлост.

Код пацијената оболелих од ретинобластома, код којих је болест откривена на основу осталих симптома, неретко се и на ранијим фотографијама може приметити феномен леукокорије. Осим леукокорије, најчешћи симптом је зрикавост. Ређе се јавља болно црвенило ока, глауком, делимичан губитак вида, упала очне дупље, веома ретко једнострано проширење зенице, бојење дужице, беле мрље на дужици или крв у предњој очној комори.

Дијагностика[уреди]

Уобичајене дијагностичке методе су офтамолоскопија и сонографија. У појединим случајевима се врши и компјутеризована томографија или магнетска резонанца, а у узнапредовалом стадијуму болести се анализира и ликвор и коштана срж, да би се утврдило присуство метастаза.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).