Реформистичка странка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Реформистичка странка
Reformisticka stranka.png
Скраћеница РСС
Председник Александар Вишњић
Оснивач Александар Вишњић
Заменик председника Милан Вишњић
Коалиција Реформски савез
Основана 11. април 2005.
Претходник Демократска странка — (један део чланства)
Седиште ТПЦ Калча, ламела Ц, III спрат,
Nis Coat of Arms.png Ниш
 Србија
Млади огранак Реформистичка омладина
Идеологија Социјализам,
Социјалдемократија,
Децентрализам.
Политичка позиција Левица
Народна скупштина Републике Србије
0 / 250
Скупштина АП Војводине
0 / 120
Локалне скупштине
39 / 6.612
Веб-сајт
http://reforme.rs/

Реформистичка странка је ванпарламентарна политичка партија у Републици Србији која има седиште у Нишу и залаже се за децентрализацију Србије, социјализам и социјалдемократију.

Председник странке је Александар Вишњић, доктор медицине. Странка је основана 11. априла 2005. године у Нишу, настала је од једног дела чланства Демократске странке. Отад се залаже за децентрализацију Србије, на свим нивоима и равномерни развој. Реформистичка странка је учествовала 2007. године на парламентарним изборима у Србији на изборној листи Реформистичка странка — др Александар Вишњић као и на парламентарним изборима у Србији 2008. године на изборној листи Реформистичка странка — др Александар Вишњић, Реформистичка странка је на изборима за председника Србије који су одржани 20. јануара 2008. године, кандидовала мр Југослава Добричанина који је уједно и први председнички кандидат из Ниша, и једини кандидат са југа Србије. Реформистичка странка је са још 55 странака, 2009. године створила Реформски савез.

Александар Вишњић — Председник Реформистичке странке од 2005. године

Реформистичка странка се пререгистровала јануара 2010. године. Реформистичка странка је участвовала и 2012. године на парламентарним изборима у Србији на изборној листи Реформистичка странка — Проф. др Милан Вишњић, сва три пута није прешла цензус и није ушла у Скупштину Србије. Од 2014 године. већина чланова Реформистичке странке укључујући и председника Реформистичке странке Александра Вишнића прелази и постаје део нове партије Републиканске партије чији је био председник бивши народни посланик Српске напредне странке Владимир Цвијан. После неколико месеци Владимир Цвијан смењен је са позиције лидера Републиканске партије. На ванредним парламентарним изборима 2014. године у Србији није учествовала јер је била у процесу уједињења са Републиканском партијом која је одустала од учешћа на изборима и која је одбацила политичко уједињење са Реформистичком странком, процес уједињења са Републикаснском партијом показао се као лош политички потез Реформистичке странке. Након тога Александар Вишњић иступа из Републиканске партије и наставља са радом Реформистичке странке.

Спољашње везе[уреди]