Речна кукувија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Phodilus badius
Oriental bay owl, Phodilus badius - Khao Yai National Park.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Хордати (Chordata)
Класа:
Птице (Aves)
Ред:
Сове (Strigiformes)
Породица:
Кукувије (Tytonidae)
Род:
Врста:
P. badius
Биномијално име
Phodilus badius
(Horsfield, 1821)
Подврсте
  • P. b. badius
  • P. b. saturatus
  • P. b. ripleyi
  • P. b. arixuthus
  • P. b. parvus

Речна кукувија (лат. Phodilus badius) врста је сове из породице кукувија. Ово је ноћна врста птице, а живи на подручју Југоисточне Азије. Речна кукувија представљена је са неколико подврста. Фацијални диск је срцастог облика са израженим ушним праменовима. Врста Phodilus prigoginei била је првобитно класификована као подврста речне кукувије због недовољног знања, али се на крају испоставило да ове две врсте можда не припадају ни истом роду. Врста Phodilus assimilis је такође сматрана подврстом речне кукувије.

Популација ове врсте очигледно је изумрла на подручју острва Самар на Филипинима током 20. века. Била је описана као Phodilus badius riverae и позната је само на основу једног примерка, који је изгубљен током бомбардовања 1945. године. Важност ове класификације је неизвесна; обично се поистовећује са номиналном подврстом (из биогеографских разлога) или са подврстом saturatus (на основу спољашњег изгледа); можда је ипак различита врста.

Референце[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2012). Phodilus badius. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]