Пређи на садржај

Речни кунић

С Википедије, слободне енциклопедије

Речни кунић
Европски кунић сродник речног кунића
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Bunolagus

Thomas, 1929
Врста:
B. monticularis
Биномно име
Bunolagus monticularis
(Thomas, 1903)
Ареал речног кунића

Речни кунић (лат. Bunolagus monticularis, енгл. Riverine rabbit, чеш. Králík říční) је сисар из реда двозубаца (Lagomorpha) и породице зечева (Leporidae). Једина је врста из рода Bunolagus.

Опис[уреди | уреди извор]

Речни кунић изгледом подсећа на већину осталих кунића, али његове тело и уши су дужи. По правилу има црну пругу између углова уста и образа, а део крзна око очију у облику прстена је беле боје, на грлу и трбуху крзно му је сивкасто. Реп му је вунаст и смеђе боје. Задња стопала су му широка.[2]

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Пустиња Кару, станиште речног кунића

Ареал врсте је ограничен на једну државу. Јужноафричка Република је једино познато природно станиште врсте.[3]

Станишта врсте су жбунаста вегетација и речни екосистеми. Насељава само неколико локација у пустињи Кару, у јужноафричкој покрајини Северни Кејп, а ниједна од тих локација није заштићено подручје. Речни кунић насељава долине река у пустињи и одређена жбуновита станишта.

Начин живота[уреди | уреди извор]

Храни се ноћу лишћем, травом, цвећем и гранчицама жбуња, а током дана мирује. Меко тло му омогућава копање огромних скровишта под земљом, у којим одгаја младунце. Број младунаца које женка доноси на свет је обично 1-2. Речни кунићи су полигамни, један мужјак се пари са већим бројем женки.[4]

Угроженост[уреди | уреди извор]

Ова врста је крајње угрожена и у великој опасности од изумирања.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Collins, K.; Bragg, C.; Birss, C. (2019). Bunolagus monticularis. The IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T3326A45176532. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T3326A45176532.en. 
  2. ^ Macdonald, D (2001). "The New Encyclopedia of Mammals."
  3. ^ а б Црвена листа (језик: енглески)
  4. ^ „Riverine rabbit (Bunolagus monticularis)”. ARKive. Архивирано из оригинала 25. 02. 2018. г. Приступљено 25. 02. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]