Рејмонд Пејли

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рејмонд Пејли

Пошаљи фотографију

Пуно име Рејмонд Едвард Алан Кристофер Пејли
Општи подаци
Датум рођења 7. јануар 1907.
Датум смрти 7. април 1933.
Рад
Поље математика

Рејмонд Едвард Алан Кристофер Пејли (енг. Raymond Edward Alan Christopher Paley; 7. јануар 19077. април 1933) је био енглески математичар. Пејли је рођен у Борнмуту. Образован је у Итону. Одатле је отишао на Тринити колеџ, Кембриџ, где се истакао као најбољи студент у изврсној групи. Добио је Смитову награду 1930. године и изабран је за члана Тринити колеџа.

Његови доприноси укључују Пејлијев граф (теорија графова) и Пејли-Винерову теорему (хармонијска анализа), која је настала кроз сарадњу са Норбертом Винером. Сарађивао је са Антонијем Зигмундом на пољу Фуријеових редова (в. Пејли-Зигмундова неједнакост) и Џ. Е. Литлвудом у вези са Литлвуд-Пејлијевом теоријом, која представља примену техника са реалним променљивима у комплексној анализи.

7. априла 1933. године, Пејли је умро у несрећи током скијања када је скијао сам на висини од око 3000 m у Банфу, Алберта. Убила га је лавина код места Deception Pass, у Фосилним планинама, у Канадским стеновитим планинама. Његову смрт посведочили су његови сапутници који су били на нижем положају на планини. Отправници парка и чланови Краљевске канадске планинске полиције касније су пронашли његово тело. Сахрањен је на градском гробљу у Банфу.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]