Рејмонд од Пенафорта

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Рејмонд од Пенафорта
Raymon de Peñaforte.jpg
свети Рејмонд из Пенафорта
Датум рођења1180.
Место рођењаВиљафранка дел Панадес
Датум смрти(1275-01-06)6. јануар 1275.
Место смртиБарселона

Свети Рејмонд од Пенафорта је доминикански каноничар из 13. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен у Виљафранка дел Панадес, близу Барселоне, 1180. године; умро у Барселони, 6. јануара, 1275. Постао је професор канонског права 1195. године, и подучавао га петнаест година. Напустио је Шпанију 1210. да би завршио школовање у Болоњи. Три године је био главни на универзитетском одељењу канонског права, и објавио је истраживање о свештеничком законодавству које, између осталих његових дела, још увек постоји у Ватиканској Библиотеци, као значајан и вредан допринос канонском праву римокатоличке цркве.

У доминикански ред, Рејмонд је привучен проповедима благословеног Региналда, доминиканског игумана Болоње, а замонашио се у доминиканском манастиру Барселоне по свом повратку из Италије, 1222. године. У Барселони је, заједно са светим Петром Ноласком, био оснивач Реда Мерседаријанаца. Такође је у Барселони и Тунису основао институте за изучавање оријенталних језика ради преобраћања Јевреја и Маура у хришћанство.

На захтев његових надређених Рејмонд је објавио „Summa Casuum“ који се у неколико издања појављује у 16. и 17. веку. 1229. године Рејмонд је постављен за теолога и исповедника кардинала надбискупа Сабине, Џона из Абевила и 1230. године папа Грегорије IX позвао га је у Рим и прогласио капеланом и великим исповедником.

Рејмонд од Пенафорта

Заслуге[уреди | уреди извор]

Научни третман теологије морала (коју је поставио свети Тома) био је реткост у четрнаестом веку, из простог разлога што је углавном "Sentences" а не "Summa" коришћен у црквеним школама. Наиме управо Рејмондова "Summa de poenitentia et matrimonio" (1235.) је највише допринела да се крене у штампање велике количине упутстава за исповеднике током 14. и 15. века. Свети Рејмонд је такође чувен широм света по својим залагањима за укидање ропства.

Дан светог Рејмонда из Пенафорта[уреди | уреди извор]

Дан светог Рејмонда из Пенафорта слави се 7. јануара по грегоријанском календару. За тај дан, римокатолицима су препоручене следеће молитве:

„Господе,
Дао си св. Рејмонду дар сажаљења
у његовој служби грешницима.
Нека нас његове молитве ослободе ропства греху
и помогну нам да Те волимо и служимо у слободи.
Молимо те ово путем нашег Господа Исуса Христа, Твог Сина,
који живи и влада са Тобом и Светим Духом,
једини Боже, и за векове векова. Амин.“

„Свемоћни и сажаљиви Оче,
кроз живот и учење нашег брата Рејмонда
показао си нам да је љубав извршење закона.
Испуни наша срца љубављу,
и тако нас увеличај у слободи
као твоје синове и кћери.
Молимо те ово путем нашег Господа Исуса Христа, Твог Сина,
који живи и влада са Тобом и Светим Духом,
једини Боже, и за векове векова. Амин.“

Спољашње везе[уреди | уреди извор]