Римокатоличка црква Св. Терезије Авилске у Ковину

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Св. Терезије Авилске
Римокатоличка црква Св. Терезије Авилске у Ковину
Опште информације
МестоКовин
ОпштинаКовин
Држава Србија
Време настанка1830.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Римокатоличка црква Св. Терезије Авилске у Ковину, подигнута је 1830. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Црква је сазидана на месту старије цркве подигнуте 1722. године, а срушене 1827. године, о чему сведочи бронзана плоча смештена у унутрашњости храма, на јужном зиду.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна грађевина, основе уписаног крста са петостраном апсидом, уз чију је северну страну смештена сакристија са припратом, одакле се степеништем иде у хорски простор. Окренута је у правцу исток-запад. Над источним делом уздиже се високи звоник са сатом и две камене вазе на обе стране прочеља. Фасаде су оживљене плитким пиластрима, вишеструко профилисаним кровним венцем и полукружним прозорским отворима. Кровна конструкција је дрвена, покривена бибер црепом.

Споменик културе је смештен у самом центру града, у главном градском парку, опасан је оградом од кованог гвожђа која је постављена на ниском зиду од цигле, тако да има све квалитетне амбијенталне целине. Својом складном архитектонском концепцијом он представља значајан пример католичког храма 19. века.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Римокатоличка црква Св. Терезије Авилске у Ковину”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 17. 07. 2020. г. Приступљено 16. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]