Римокатоличка црква Уздизања Часног Крста у Руми

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Уздизања Часног Крста у Руми
Римокатоличка црква Уздизања Часног Крста у Руми
Опште информације
МестоРума
ОпштинаРума
Време настанка1813.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
zuparuma.rs

Римокатоличка црква Уздизања Часног Крста у Руми је подигнута 1813. године и као непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Црква је саграђена као једнобродна класицистичка грађевина, оријентисана у правцу север-југ. Уобичајене је просторне концепције са полукружном олтарском апсидом, издуженим наосом и високим звоником који доминира прочељем. На западној страни је подигнута пространа сакристија. Фасаде су оживљене комбинацијом плитких пиластера и паралелних профилисаних венаца, чиме је постигнут склад између вертикалне ихоризонталне поделе. Посебна пажња посвећена је декорацији северне фасаде. Лучно завршен портал уоквирују два пара пиластера украшена јонским капителима. У зони изнад портала смештен је пар ниша са скулптурама светитеља и прозорски отвор, између њих, који понавља облик портала.

Представу Уздизања Часног Крста на главном олтару извео је 1828. године Винценц Дојчер. Резбарење бочних олтара поверено је 1844. године Едуарду Владаршу. Богородица Имакулата и св. Иван Непомук радови су непознатих аутора, док се на основу архивске грађе сазнаје да је за осликавање св. Вендалина ангажован Константин Пантелић 1841. године, а за Благовести познати мађарски сликар Пешкија 1846. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.