Римокатоличка црква и стари жупни двор у Футогу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Римокатоличка црква и стари жупни двор у Футогу
Sacred Heart Catholic Church (west view) in Futog, Vojvodina, Serbia - 20060602.jpg
Римокатоличка црква у Футогу
Опште информације
Место Футог
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Време настанка 1776./1908.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Римокатоличка црква и стари жупни двор у Футогу су саграђени 1776./1908. године и убрајају се у споменике културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Историјат[уреди]

Футошки поседник гроф Хадик је подигао римокатоличку цркву и жупни двор, која је порушена, а на њеном месту саградила је грофица Котек нови храм посвећен Срцу Исусовом. Према пројекту Ференца Венингера храм је у псеудоготском стилу изграђен између 1906. и 1908. године, што потврђује ктиторски натпис писан готиком на латинском језику, изнад главног улаза.

Архитектура[уреди]

Црква представља грађевину крстообразне основе која има главну седмоугаону и две бочне петоугаоне апсиде. Наос је покривен двосливним, а апсиде петосливним крововима. Углови апсида и бочни зидови подупрти су контрафорима. Уз бочне стране главне апсиде припојене су по две четворуугаоне просторије у које се улази спољним степеништима. И уз бочне апсиде призидане су две мање просторије са спољним улазима. Два висока звоника завршени су високим и уским шестоугаоним пирамидама, са улазима са бочних страна. Портал је фланкиран степенасто увученим колонетама које су надвишене линетом и тимпаноном.

У храму се налази пет слика Јозефа Ференца Фалконера, уметника барокног опредељења који је живео и стварао крајем 18. и почетком 19. века.

Жупни двор, саграђен 1776. године је једноспратна је четвороугаона грађевина са карактеристичном пластичном декорацијом испод прозора у облику застава с кићанкама и балустрадом. Конзерваторско-рестаураторски радови су спроведени у периоду 2001-2004. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]