Рихард Јакопич

Из Википедије, слободне енциклопедије
Рихард Јакопич

Рихард Јакопич
Рихард Јакопич

Информације
Датум рођења 12. април 1869.
Место рођења Љубљана (Аустроугарска)
Датум смрти 21. април 1943.
Место смрти Љубљана
Дела

Рихард Јакопич (12. април 186921. април 1943) је био словеначки сликар. Он је био један од водећих словеначких импресиониста и теоретичара. Заједно са Матејом Стеменом, Матијом Јамом и Иваном Гроховим сматра се оснивачем словеначког импресионистичког сликарства.

Живот[уреди]

Рођен је у Љубљани, која је тада била под влашћу Аустроугарске монархије, 1869. године. Студирао је уметност у Бечу, а затим у Минхену у Ажбеовој приватној школи, где је извесно време са њим био Јосип Рајачић, представник хрватског импресионизма. Одушевљен импресионистичким начином сликања, враћа се у Словенију и слика углавном пејзаже.

Као водећи сликар основао је сликарску школу, а затим и сопственим средствима у парку Тиволи у Љубљани, по плану архитекте Макса Фабијанија, саградио Павиљон, и тиме омогућио младим уметницима да излажу своја дела. у Павиљону је представљено преко 1200 његових слика и 600 цртежа.

  • Био је један од првих чланова Словеначке академија наука и уметности основане 1938. године.
  • 1965. основна школа у Шишки добија име по овом сликару.
  • Његов лик се налази на словеначкој банкноти (100 толара). На њој су детаљ са једне Јакопичеве слике, и план за изградњу павиљона.

Рад[уреди]

У свом раду прошао је кроз 4 фазе:

  1. импресионистичка
  2. реалистичка
  3. експресионистичка
  4. синтеза реализма и експресионизма

Мотив из природе обрађује спонтаним и бравурозним потезима који се шире у свим правцима по површини платна. Боја је основни садржај слике, а уочљиви су како бојени тако и валерски контрасти.

Спољашње везе[уреди]