Ријалити-телевизија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ријалити-шоу)

Ријалити-телевизија је жанр телевизијског програма који приказује сцене из стварног живота људи: њихове обичаје, понашања, облачење, интелигенцију, ставове и друго. Дошао је до изражаја крајем 1990-их и почетком 2000-их глобалним успехом серија Сурвајвор, Идол и Велики брат, које су постале глобалне франшизе.[1]

Стваран живот пред камерама[уреди | уреди извор]

Телевизијски продуценти у свету су схватили да ријалити-шоу привлачи гледаоце, зато што су људи испред камера исти или бар слични као они.[2] Због тога се у свету води битка која ће станица привући више гледалаца оваквим емисијама, тако да се понекад прелазе и границе доброг укуса. Док Велики брат снима људе 100 дана 24 часа дневно, без права на приватност, неке друге ријалити емисије замењују жене по кућама, затварају популарне личности без воде и хране на пусто острво, мењају лични опис кандидата, шаљу на путовања око света.[3]

Ријалити-телевизија у Србији[уреди | уреди извор]

У Србију су овај телевизијски жанр донеле продукцијске куће Емошон и Адреналин, док су касније уследиле и друге. Неке од ријалити-шоу серијала су:

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Hill, Annette (2005). Reality TV: Audiences and Popular Factual Television. Routledge. ISBN 978-0-415-26152-4. 
  2. ^ Levin, Gary (8. 5. 2007). „'Simple economics': More reality TV”. USA Today. 
  3. ^ Margaret Lyons and Jen Cotton (31. 1. 2012). „See a Venn Diagram Connecting Reality-TV Shows”. New York Magazine Vulture blog. 
  4. ^ „Rijaliti programi u Srbiji i „neprimereni sadržaj“3” (PDF). scindeks-clanci.ceon.rs (на језику: српски). 2014. Приступљено 03. 04. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Ријалити-телевизија на Викимедијиној остави