Ријалити-шоу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Ријалити-шоу је телевизијски жанр који приказује сцене из реалног живота људи: њихове обичаје, понашања, облачење, интелигенцију, ставове и друго. Овај ТВ-жанр је настао у Холандији, у продуцентској кући Ендемол која годинама прави овакве емисије. Први и најгледанији реални шоу био је Велики брат, који је приказан у многим земљама света и имао велику гледаност.

Реалан живот пред камерама[уреди]

Телевизијски продуценти у свету су схватили да реални шоу привлачи гледаоце зато што су људи испред камера исти или бар слични као они. Због тога се у свету води битка која ће станица привући више гледалаца оваквим емисијама, тако да се понекад прелазе и границе доброг укуса. Док Велики брат снима људе 100 дана 24 часа дневно, без права на приватност, неке друге реалити емисије замењују жене по кућама, затварају популарне личности без воде и хране на пусто острво, мењају лични опис кандидата, шаљу на путовања око света... Идејама никада краја, а оне најбоље се налазе на врху лествице гледаности.

Познати светски серијали[уреди]

  • Велики Брат (Big Brother) - такмичари заједно живе у 'кући Великог Брата', изоловани од спољњег света, борећи се за главну награду.
  • Нежења (The Bachelor) - серијал у којем младић тражи своју сродну душу у групи девојака.
  • Икс Фактор (The X Factor) - музичко такмичење у потрази за новом певачком сензацијом.
  • У кораку са Кардашијановима (Keeping up with the Kardashians) - прати свакодневицу гламурозног живота сестара Ким, Клои и Кортни Кардашијан, њихове мајке Крис Џенер као и полу-сестара Кендал и Кајли.

Емисије реалног шоуа у Србији[уреди]

Српски ријалити ТВ програми попут Великог Брата, Фaрме, Парова и Задруге су неретко на мети осуде јавности због промовисања физичког и вербалног насиља, неморалних вредности, непримереног језика и девијантног понашања!

У Србију су овај жанр ТВ жанр донеле продукцијске куће Емоушон и Адреналин, а најпознатије су:

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Ријалити-шоу на Викимедијиној остави