Роберт Лангдон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Лангдон
Tom Hanks as Robert Langdon.JPG
Глумац Том Хенкс као Роберт Лангдон
Прво прик. Анђели и демони
Последње прик. Инферно
Информације
Пол мушки
Године 46 (у Изгубљеном симболу)
Датум рођења 22. јун 1964.
Занимање Професор иконографије и симбологије
Рођаци Хауард Лангдон (прадеда)
Адреса Ексетер Сједињене Америчке Државе
Тумач Том Хенкс
Измислио Ден Браун

Роберт Лангдон је измишљени професор верске иконологије и симболике Харвардског Универзитета. Лик је измслио амерички писац Ден Браун и по први пут га спомиње у свом роману Анђели и демони објављеног 2000. године. Три године касније професор се налази у улози главног јунака Да Винчијевог кода, контравезног романа који се убраја у најпродаваније књиге свих времена. Године 2009. Роберт тумачи разоткривача Изгубљеног симбола.

У филмској адаптацији Да Винчијевог кода из 2006. лик професора Лангдона тумачи глумац Том Хенкс који се потом 2009. појављује у екранизацији Анђела и демона.

Развој лика[уреди]

Професора Лангдона креирао је Ден Браун додавши му неколико сопствених аутобиографских елемената. Тако се датум Робертовог рађања (22. јун 1964.) поклапа са даном када је рођен Браун. Обојица су „похађали“ исту школу, Амхерст колеџ и академију Филипс Ексетер. И сам Ден је изјавио да је Роберт човека какав би и он сам волео да буде. Особине доброг тумача симбола Роберт добија од Џона Лангдона, америчког писца и доброг пријатеља Дена Брауна.[1]

Референце[уреди]

  1. Naughton, Philippe (13. 03. 2006), Dan Brown sprinkles statement with clues about next book, Тајмс Онлајн 

Спољашње везе[уреди]