Роберт Лангдон

С Википедије, слободне енциклопедије
Роберт Лангдон
Глумац Том Хенкс као Роберт Лангдон
Основне информације
Датум рођења22. јун 1964.
Године46 (у Изгубљеном симболу)
РођациХауард Лангдон (прадеда)
ЗанимањеПрофесор иконографије и симбологије
ПребивалиштеСједињене Америчке Државе Ексетер
Подаци о лику
Родмушки
Подаци о креацији
Прво прик.Анђели и демони
Последње прик.Порекло
ИзмислиоДен Браун
ТумачТом Хенкс, Ешли Цукерман

Роберт Лангдон је измишљени професор верске иконологије и симболике Харвардског Универзитета. Лик је измислио амерички писац Ден Браун и по први пут га спомиње у свом роману Анђели и демони објављеног 2000. године. Три године касније професор се налази у улози главног јунака Да Винчијевог кода, контрoверзног романа који се убраја у најпродаваније књиге свих времена. Године 2009. Роберт тумачи разоткривача Изгубљеног симбола.

У филмској адаптацији Да Винчијевог кода из 2006. године, лик професора Лангдона тумачи глумац Том Хенкс који се потом 2009. појављује у екранизацији Анђела и демона и 2016. у екранизацији Инферна. У екранизацији романа Изгубљени симбол 2021. године, лик Роберта Лангдона тумачи Аустралијански глумац Ешли Цукерман.

Развој лика[уреди | уреди извор]

Професора Лангдона креирао је Ден Браун додавши му неколико сопствених аутобиографских елемената. Тако се датум Робертовог рађања (22. јун 1964) поклапа са даном када је рођен Браун. Обојица су „похађали“ исту школу, Амхерст колеџ и академију Филипс Ексетер. И сам Ден је изјавио да је Роберт човека какав би и он сам волео да буде. Особине доброг тумача симбола Роберт добија од Џона Лангдона, америчког писца и доброг пријатеља Дена Брауна.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Naughton, Philippe (13. 03. 2006), Dan Brown sprinkles statement with clues about next book, Тајмс Онлајн  Непознати параметар |добављено= игнорисан (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]