Робер I Француски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Робер I Француски
Robert I de France.jpg
Робер I Француски
Датум рођења 15. август 866.
Датум смрти 15. јун 923.
Супружник Беатрис де Вермандуа
Потомство Иго Велики
краљ Француске
Период 922923

Робер I Француски (86615. јун 923) је био краљ Француске (922—923). Брат је краља Ода Париског. Ни он ни брат не припадају династији Каролинга.

Брат краља Ода Париског[уреди]

Учествовао је у одбрани Париза од Викинга током опсаде Париза (885—886). Његов брат Одо Париски је био командант одбране Париза. За заслуге у одбрани Одо Париски је постао краљ. Када му је умро брат 898, Робер је исказао претензије да постане краљ.

Признаје Карла Простог за краља[уреди]

Кад је ипак изабран Карло III Прости, Робер га признаје за краља, а Карло потврђује Роберу све поседе. Током владавине Карла III Простог Робер је наставио да брани северну Француску од напада Нормана.

Сукоб са Карлом Простим[уреди]

Робер се није бунио против Карла Простог све до 921. године. Тада је Карло III Прости навукао на себе бес и дела племства и свештенства. Робер I Француски је подигао војску и протерао је Карла Простог до Лорене. Робер је крунисан као краљ у Рејмсу 29. јуна 922. године.

Карло III Прости није мирно прихватао да изгуби краљевски трон, па скупља војску и сукобљава се са Робером I Француским у бици код Суасона 15. јуна 923. године. У тој бици краљ Робер Француски је убијен, али Карло Прости ипак губи битку. После битке Карло III Прости је утамничен, а Рудолф Бургундијски постаје нови краљ.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Карло III Прости
Француски краљеви
(922923)

Наследник:
Рудолф Бургундијски