Робокап (филм из 2014)

С Википедије, слободне енциклопедије
Робокап
Филмски постер на српском језику
Изворни насловRoboCop
Жанрсајберпанк
суперхеројски
РежијаЖозе Падиља
СценариоЏошуа Цетумер
Едвард Нејмејер
Мајкл Мајнер
ПродуцентМарк Ејбрахам
Ерик Њумен
Темељи се наРобокап
(филм из 1987)
Главне улогеЏоел Кинаман
Гари Олдман
Мајкл Китон
Аби Корниш
Џеки Ерл Хејли
Мајкл К. Вилијамс
Џенифер Или
Џеј Барушел
Самјуел Л. Џексон
МузикаПедро Бромфмен
СниматељЛула Карваљо
МонтажаДанијел Резенде
Питер Макнулти
Продуцентска
кућа
Metro-Goldwyn-Mayer
Columbia Pictures
СтудиоSony Pictures
Година2014.
Трајање118 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет130 000 000 долара
Зарада242 600 000 долара
Веб-сајтwww.robocop.com
IMDb веза

Робокап (енгл. RoboCop) је амерички сајберпанк суперхеројски филм из 2014. године у режији Жозеа Падиље. Сценарио потписују Џошуа Цетумер и Едвард Нејмејер на основу истоименог филма из 1987. године, док су продуценти филма Марк Ејбрахам и Ерик Њумен. Музику је компоновао Педро Бромфмен.

Насловну улогу тумачи Џоел Кинаман као полицијски детектив Алекс Марфи (Робокап), док су у осталим улогама Гари Олдман, Мајкл Китон, Аби Корниш, Џеки Ерл Хејли, Мајкл К. Вилијамс, Џенифер Или, Џеј Барушел и Самјуел Л. Џексон. Светска премијера филма је била одржана 12. фебруара 2014. у Сједињеним Америчким Државама.

Screen Gems, америчка филмска компанија, је 2005. најавила римејк, али је обустављен годину дана касније. Дарен Аронофски и Дејвид Селф су били ангажовани за режију и писање сценарија до 2010. године, али је прављење филма одгађано неколико пута, а Жозе Падиља је потписао уговор 2011. чиме се кренуло у реализацију филма. У марту 2012. Metro-Goldwyn-Mayer (наследник компаније Orion Pictures до 11. септембра 2014. тј. студио који је први филм продуцирао 1987.) објавио је пуштање у промет филма у августу 2013. године, али и тај датум је промењен у фебруар 2014. као датум издавања. Главне улоге су биране од марта до јула 2012. Почетне фотографије су снимане у септембру 2012. у Торонту, Ванкуверу и Хамилтону у Канади, са још неким локацијама попут Детроита у Сједињеним Америчким Државама.

Филм је добио различите рецензије, од од похвале за изведбу, ажурирање и стил те политичке и медијске сатире, која се налази у њему. Али критике у поређењу са оригиналним филмом су биле везане за недостатак насиља, друштвене сатире те развоја карактера. Буџет филма је износио 130 000 000 долара, а зарада на кино благајнама широм света је износила 242 600 000 долара, чинећи Робокап филмом са највећом зарадом у франшизи филмова Робокап.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

2028. године, мултинационални конгломерат OmniCorp револуционише ратовање увођењем роботизираних мировних снага способних да одржавају ред и мир у врућим тачкама као што су Вијетнам, Ирак, Авганистан и Иран. Предвођена генералним директором Рејмондом Селарсом (Мајкл Китон), компанија прелази на тржиште своје технологије домаћим органима за спровођење закона, али доношење Дрејфусовог закона којим се забрањује постављање милитаризованих беспилотних летелица у Сједињеним Америчким Државама то спречава.

Свестан да се већина американаца противи кориштењу војних система у својим заједницама, Селарс тражи од доктора Денита Нортона (Гари Олдман) и његовог истраживачког тима да смисле алтернативу. Резултат је предлог за киборшког полицајца. Међутим, Нортон обавештава Селарса да само неко ко је довољно стабилан да се снађе као киборг може претворити у једног, а неки кандидати су одбијени.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џоел Кинаман Алекс Марфи / Робокап
Гари Олдман др Денит Нортон
Мајкл Китон Рејмонд Селарс
Аби Корниш Клара Марфи
Џеки Ерл Хејли Рик Матокс
Мајкл К. Вилијамс Џек Луис
Џенифер Или Лиз Клајн
Џеј Барушел Том Поуп
Самјуел Л. Џексон Пет Новак

Спољашње везе[уреди | уреди извор]