Робот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Београдска шака из 1963.'
Индустријска роботска рука.
Хуманоидни робот АСИМО, Хонда.
Румба, робот-усисивач.

Робот (од чешког и словачког - роб,робота, у буквалном смислу рад) је електро-механичка јединица која је у стању да аутономно, по неком програму, или под контролом човека изводи одређене задатке. Роботи се користе за извођење задатака опасних, тешких или напорних за људе. На пример сакупљање нуклеарног отпада или слагање великог броја жица према боји, као и репетитивне послове где се захтева истрајност и прецизност, као што је склапање мотора и шасије аутомобила.

Роботи који имају облик људског тела се још зову хуманоидни роботи. Ако је уз ово још и сврха да се по њиховим осталим карактеристикама, као што су кретање, говор, гестикулације итд, што више приближе људским бићима, ради се о андроидима. Овај термин се ипак чешће среће у научној фантастици.

Интелигенцију коју робот поседује чини у ствари програм или систем програма, који одређује способност робота да препозна одређене ситуације и да се у њима снађе или их решава, понашајући се на прави начин или чак из сопственог искуства учи како да се сналази у новим ситуацијама и решава нове проблеме. Ова врста интелигенције се зове још и вештачка интелигенција и представља засебну грану науке.

Израз „робот“ се први пут помиње у драми Карела Чапека „Р. У. Р.“.[1] За термин робот заслужан је његов брат Јосеф Чапек.


Референце[уреди]

  1. Мала школска енциклопедија, ISBN 978-86-331-2950-3. стр. 246.

Спољашње везе[уреди]

Галерија[уреди]