Родна бинарност

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Родна бинарност (или само бинарност) је класификација пола и рода у два различита, супротна и неповезана облика маскулинитета и феминитета. Родна бинарност је општи тип родног система.[1][2][3] Понекад, овај бинарни модел подразумева слагање пола, рода и сексуалности. Од мушкараца/дечака се очекује да мужевно изражавају свој род, понашање и друштвене улоге. Од жена/девојчица се очекује да женствено изражавају свој род, понашање и родне улоге.[4]

Термин описује систем у којем друштво дели своје чланове у једну од два сета родних улога, родних идентитета и атрибута заснованих на облику гениталија. У случају људи рођених са органима који не спадају у овај систем (интерсексуални људи), извршавање бинарности често укључује принудно хируршко премештање пола. Родне улоге су главни аспект родне бинарности. Родне улоге обликују и ограничавају животна искуства људи, утичући на аспекте самоисказивања, од избора одеће до занимања. Традиционалне родне улоге настављају да спроводе медији, религија, образовање, политички и други културни и друштвени системи. Веће религије попут ислама и католицизма се често понашају као надлежне по питању родних улога.

Референце[уреди]

  1. ^ Garber 1997, стр. 2, 10,14–16,47
  2. ^ Card 1994, стр. 127
  3. ^ Rosenblum, Darren (2000). „'Trapped' in Sing-Sing: Transgendered Prisoners Caught in the Gender Binarism”. Michigan Journal of Gender & Law. 6. SSRN 897562Слободан приступ. 
  4. ^ „Opšti pojmovi - Gayten LGBT”. www.transserbia.org (на језику: српски). 

Литература[уреди]