Родна кућа Илије Нешина у Ковиљу

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа Илије Нешина
Опште информације
МестоКовиљ
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка1903.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Родна кућа Илије Нешина у Ковиљу представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Илија Нешин[уреди | уреди извор]

Илија Нешин је рођен у Ковиљу 2. августа 1917. године. Детињство је безбрижно проводио у Ковиљу где је завршио и основну школу као скроз одличан ђак. Гимназију је похађао у Врбасу и Новом Саду где је и матурирао 1937. године. Потом је уписао Медицински факултет у Прагу, где се чвршће повезује са напредним идејама и веома је активан у демократском студентском покрету. Након окупације тадашње Чехословачке од стране фашистичке Немачке, Илија Нешин се враћа у нашу земљу и прикључује тадашњем напредном студентском покрету.

Илија Нешин се већ као средњошколац, а касније и као студент медицинског факултета у Београду, укључио у рад напредног радничког покрета. Активно је учествовао у раду напредних студената у оквиру Војвођанске студентске мензе. Члан KПЈ постао је 1940. године. Пред рат био је изабран за члана Окружног комитета СKОЈ-а за јужну Бачку.

Након априлског рата и слома краљевине Југославије узима учешће у организовању антифашистичке борбе и постаје један од носилаца исте на територији читаве Шајкашке. Гине 2. августа 1942. године у Мошоринском атару, где је и сахрањен. Тек 1951. године његови остаци су пренети и сахрањени на гробљу у Горњем Ковиљу. Његова породица оставила је селу Ковиљу кућу, у којој је рођен Илија Нешин, на коришћење, те је 80-тих година прошлог века у њој отворен спомен музеј који је данас у прилично лошем стању и тренутно се ради на њеној санацији.

Архитектура куће[уреди | уреди извор]

Кућа је типично војвођанска, сеоска кућа са краћом страном постављена ка уличној регулацији и двоводним кровом, покривеним бибер црепом. Улична фасада је једноставна са необарокним забатом, са два мала двокрилна прозора и дрвеним вратима кроз која се улази на дворишни трем патосан циглама. Има три просторије: кухињу и две собе, које се нижу једна за другом. У продужетку куће се раније налазила штала, а сада мањи стан. Двориште је ограђено бедемом од цигала са великом дрвеном капијом. Kућа је као објекат НОБ-а значајна још по томе што је у њој 1940. године основана прва месна организација СKОЈ-а. У октобру 1981. године кућа је претворена у спомен-кућу и отворена за јавност.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Родна кућа Илије Нешина у Ковиљу”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 2. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]