Родна кућа народног хероја Стевана Петровића-Брила

С Википедије, слободне енциклопедије
Родна кућа народног хероја Стевана Петровића-Брила
Опште информације
МестоСтејановци, општина Рума
Врста споменикаспоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Сремска Митровица

Родна кућа народног хероја Стевана Петровића-Брила је објекат који се налази у Руми и представља непокретно културно добро као споменик културе. Кућа се налази у приватном власништву, а у њој се родио Стеван Петровић Бриле.

Опште информација[уреди | уреди извор]

Објекат представља родну кућу Стевана Петровића Бриле, учесника Народноослободилачке борбе и народног хероја Југославије.

Кућа је била троелна и приземна од ћеприча и набоја облепљена блатом и покривена двосливним кровом од бибер црепа. Према речима његове сестре кућа је порушена 1954. године, а на овом месту сазидана је кућа од цигле у облику ћириличног слова „Г” са две собе до улице које имају двоструке трокрилне прозоре са кутијом.[1] У продужетку у дворишту, налазе се кухиња, остава и летња кухиња са улазом. Испред оставе и кухиње дозидани су купатило и веранда.[1][2]

Кућа је покривена бибер црепом, а остатак парцеле попуњен је различитим економским објектима. На кући се налази спомен плоча са нетачним податком о години смрти народног хероја.[1][3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Родна кућа народног хероја Стевана Петровића-Брила”. nasledje.gov.rs. Приступљено 12. 9. 2021. 
  2. ^ „РОДНА КУЋА НАРОДНОГ ХЕРОЈА СТЕВАНА ПЕТРОВИЋА – БРИЛА, СТЕЈАНОВЦИ”. zavodsm.rs. Приступљено 12. 9. 2021. 
  3. ^ „Rodna kuća narodnog heroja Stevana Petrovića-Brila”. nasledje.gov.rs. Архивирано из оригинала 12. 09. 2022. г. Приступљено 12. 9. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]