Розета (архитектура)

С Википедије, слободне енциклопедије

Розета је архитектонски елемент декорације у облику ружиног цвета са стилизованим латицама који се примењује од романике. Најчешће као украсни прозор на црквама и дворанама.

Розета са осам латица, својим изгледом и положајем симболише јединство, мир и стабилност, а са више различитих латица симболише динамичност мултикултуралног и толерантног друштва. Својом древном симболиком из периода пре аврамског хришћанства односно из времена паганизма представља сунце, звезду, живот и природу.

Србија има дугу традицију у орнаментици, која се највише може видети у архитектури и сликарству, као и у одевним и употребним предметима, украшеним књигама итд. Чести су орнаменти цвећа и биљних увоја и преплета, међу којима је симбол розете најкоришћенији у својим различитим стиловима.

Употреба на униформама[уреди | уреди извор]

Розета се такође користила као украс у облику броша за војску Kраљевине Србије и Kраљевине СХС/Kраљевине Југославије, то јест као ознака чина на еполети униформе. Данас се такође користи у Војсци Србије, Полицији Србије/Ватрогасној служби и Управи за извршење кривичних санкција уместо петокраке звезде која се раније користила у Југословенској народној армији, Народној милицији, Војсци Југолсавије и Војсци Србије и Црне Горе.[1]

Народни израз за розете био је чварци/чварак, односно за розете на еполетама униформе у војсци Kраљевине Србије и Kраљевине СХС/Kраљевине Југославије. Tакође овај израз се користи и у данашњем времену због визуалне сличности са чварцима.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]