Рокамадур

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Рокамадур (на окситанском Ròcamador[1] или Ròc Amadori) је село на југозападу Француске, смештено у департману Лот у регији Окситанија. Оно припада малој туристичкој регији Дордоњи. Рокамадур се налази на стрмим литицама кањона реке Алзу, а неке куће су смештене на преко 100 метара надморске висине. Ово село још од средњег века посећују бројни ходочасници, непознати и познати (Анри II, Симон де Монфор, Бланш од Кастиље) који су долазили да се поклоне Црној девици или гробу Светог Амадура.

Rocamadour, Lot, Midi-Pyrénées, france.jpg

Средњовековно утврђење, са малим улицама, има неколико капија. Чувене степенице, којима су се ходочасници пели на коленима воде до шеталишта где се налази базилика Светог Спаса, крипта светог Амадура[2] (коа се налази на Унесковој листи светских културних баштина, капеле Света Ана, Свети Блез, Свети Жан Батист и Нотр Дам у којој се налази Црна девица.

Ово село је једно од најпосећенијих у Француској са преко 1,5 милиона туриста годишње.

Референца[уреди | уреди извор]

  1. ^ Alibèrt 1976, стр. 471.
  2. ^ mondial, UNESCO Centre du patrimoine. „Chemins de Saint-Jacques-de-Compostelle en France”. whc.unesco.org (на језику: француски). Приступљено 17. 3. 2018.