Романова капија у Цариграду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Данашњи изглед Романове (V војне) капије

Романова капија односно V војна капија (војна капија светог Романа) се налази на копненим бедемима у Цариграду и сматра се да је крај ње у борби погинуо последњи византијски цар Константин XI Драгаш (14491453) у завршним борбама током османског заузећа града. Смештена је између цивилних капија светог Романа и Харсијус, у долини Ликоса. Формира је једноставан лучно засвођени пролаз кроз унутрашњи бедем, а ојачана је једном квадратном кулом смештеном са њене десне стране, гледано из града. Данас је у Турској позната као Кучум капија или капија напада/пробоја чиме се означава да су Османлије кроз њу продрле у град, рано изјутра у уторак 29.05.1453. године. Иако се у византијско доба кроз њу није могло изаћи из града, током османског периода су бедеми запуштени, тако да данас кроз њу пролази асфалтирана улица која представља споредни излаз из града као алтернативу оближњој великој петљи код некадашње цивилне капије светог Романа, која се налази нешто јужније. Поред капије је постављена спомен-плоча на којој је изгравирано да су кроз њу Османлије продрле у град.

Називи[уреди]

Остаци бедема поред Романове (V војне) капије

Званични назив капије у византијско доба био је V војна капија. Поред тога, у народу су коришћени још неки називи, којима се касније, након османског заузећа града, придружио и њихов назив.

Забуна између цивилне и војне капије светог Романа[уреди]

У историјским изворима се наводи да је последњи византијски цар погинуо борећи се код Романове капије, али се не наводи код које од њих. То је довело до тога да се често као место његове погибије погрешно наводи цивилна капија светог Романа која данас услед ширења града не постоји и на том месту се налази велика аутострада тзв. Топкапи петља.

Додатну пометњу уноси османски назив цивилне капије светог Романа који гласи Топкапи односно топ капија, пошто је преко пута ње током опсаде града био смештен велики османски топ тзв. Василевс. Сматра се да је разорно деловање османске артиљерије које је пробило делове бедема, био један од фактора који су довели до коначног пада Цариграда.

Види још[уреди]