Роман Слаткопојац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Преподобни Роман Слаткопојац

Преподобни Роман Слаткопојац је хришћански светитељ (VVI век). Познат је као аутор химне Пресветој Богородици, Дјева данас рађа Превечнога, и земља Неприступноме подноси пећину.

Био је родом из Сирије, из града Емеса, из јеврејске породице, која је примила хришћанство. У време цара Анастасија, прелази у Цариград где служи при Кировој цркви Пресвете Богородице. Као монах добио је класично образовање, а могуће да је студирао и медицину, што се може претпоставити из текстова његових песама, препуних древних медицинских израза. Након студија рукоположен је за ђакона у цркви Васкрсења у Бејруту. У то време настаје прогон православних од стране монофизита, зато се Роман поново сели у Цариград, у манастир Блажене Девице.

Аутор је многобртојних кондака за празнике Господње, Богородичине и знаменитих Светитеља, тако да његових кондака има преко хиљаду.

Српска православна црква прославља Преподнобног Романа 1. октобра по јулијанском, а 14. октобра по грегоријанском калнедару. Остале православне цркве које су прешле на нови калнедар, славе га 1. октобра. У црквеном календару из времена Ђурађа Црнојевића (1494. године), под 1. октобром се слави спомен на апостола Ананију и Романа пјевца. [1]

Референце[уреди | уреди извор]