Рударска несрећа

Из Википедије, слободне енциклопедије
Илустрација минских несрећа у Courrières 1906

Рударска несрећа је несрећа која се јавља током рударских процеса. Хиљаде рудара умиру од рударских несрећа сваке године, нарочито у процесима производње угља и експлоатације стенских материјала. Већина смртних случајева данас, јавља се у земљама у развоју, посебно у Кини и руралним деловима развијених земаља.

Узроци рударских несрећа[уреди]

Рударске несреће могу имати различите узроке и неки од њих укључују: цурење отровних гасова као што су сумпорводоник или експлозивни природни гасови, посебно руднички гас или метан, прашине, рударством индуковане сеизмичности, поплаве, или опште механичке грешке из неправилно употребљене или неисправне рударске опреме (као што су сигурносне лампе или електричне опреме). Коришћење неприкладних експлозива под земљом може изазвати експлозиве метана и угљене прашине.

Farmington-Mine-Disaster-smoke.

Смањење рударских несрећа[уреди]

Неке од метода које се користе у циљу смањења рударске несреће: машине да се користе у рударској индустрији треба да буду у технички добром стању, људи који раде у рударству треба да имају довољно знања , рударски радови треба да се одвија у право време итд. [1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]