Пређи на садржај

Ружичасти чворак

С Википедије, слободне енциклопедије

Ружичасти чворак
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Род:
Врста:
P. roseus
Биномно име
Pastor roseus
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Sturnus roseus

Ружичасти чворак (лат. Pastor roseus) птица је певачица из породице чворака. Постојбина му је Евроазија, а данас насељава и друге континенте.

Опис[уреди | уреди извор]

Ружичасти чворак може бити дугачак између 19-22 цм, а тежак до 100 гр. Гнезди се у деловима источне Европе између Црног мора и Каспијског мора, као и у централној Азији, на подручју Блиског истока, Мале Азије и на деловима Балканског полуострва, док зиму проводи у Индији. С обзиром да је птица селица, границе насељавања и кретања врсте се константно померају. Настањује степска и пољопривредна подручја, а гнезди се колонијално на камењарима. Храни се инсектима и бобичастим плодовима. Према званичним подацима ружичасти чворак се у Србији никад није гнездио, али се може видети током премештања у топлија подручја или у потрази за храном.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Rosy starling. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 26. 11. 2013. 
  2. ^ „Biološka Raznovrsnost Srbije- Ruzicasti cvorak”. Архивирано из оригинала 25. 05. 2018. г. Приступљено 12. 05. 2017. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]