Рулет (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Рулет
ТворацТимоти Манион
РежијаГејб Торес
ПродуцентЏејмс Волкер
Неден Вест
Гејб Торес
Главне улогеСтивен Дорф
Чајлер Лај
Бурн Џуниор
Том Беренгер
МузикаБрајан Тајлер
Директор
фотографије
Џејмс Мадерс
МонтажаСем Рестиво
Продуцентска
кућа
Walking West Entertainment
ДистрибутерIFC Films
Трајање92 минута
ЗемљаСједињене Америчке Државе
Језикенглески
Веб-сајтwww.brakemovie.com
IMDb веза

Рулет је  амерички трилер из 2012. режиран од стране Гејба Тореса, написан од стране Тимоти Мениона, са Стивеном Дорфом у главној улози.

Прича[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Џереми Реинс, специјални агент Тајног Сервиса САД који је председнички чувар, је дрогиран, киднапован и заробљен у стакленој кутији, тамном гепеку аутомобила. Прво Џереми мисли да је ово шала од људи којима дугује новац за коцкање, али он убрзо сазнаје да је истина далеко више злокобна. Џереми почиње да трпи психичке и физичке тортуре док терористи покушавају да извуку информације од њега. Њима потребна информација је локација тајног бункера, који је добио име "рулет", У њега се председник и подпреседник сакрију за време националне узбуне.

Једини Џеремијев контакт је Хенри, још један талац,који је такође закључан у гепеку аутомобил; оба таоца имају тајмере у гепеку који одбројавају. Терористи су оставили старе радије у гепеку, да им омогуће да Џереми и Хенри комуницирају међусобно. Кроз дуге разговоре, Џереми сазнаје да је аутомобил заправо бомба, и да су тренутно у држави Мериленд путујући ка Вашингтону, аутомобил је скоро заустављен од стране полиције и настаје веома брза потера,али Џереми није спашен иако је кутија упуцана.  Џеремија муче сваки пут када бројач достигне нулу, у једном тренутку пчеле су пуштене у његову кутију, јер је алергичан на уједе пчела. Међутим, терористи су му дали Епи-игле за инјекције, које му спасавају живот: он треба им жив. Терористи су такође отели његову бившу супругу, Моли, и држе је у другом гепеку. Након издржавања оноликог стреса, Џереми и даље не да локацију. Након последњег одбројавања до нуле, Џеремијева стаклена кутиа почиње да се пуни течношћу. Након што се скоро удавио, Џеремија је извукао неко, за кога је откривено да је Хенри.

Испада да је цела ситуација је била покушај да се вежбе, да ли ће Џереми испричати све или не. Свакога кога је видео, или је био у контакту са њим је био присутан, заједно са својим воки-токијима, који су навикли да играју своје улоге. Џереми пада од своје ране и ставили су га у кола хитне помоћи са Моли. На путу у болницу, он види споменик Вашингтону кроз прозор и кикоће се. Приметивши то, Моли гледа у прозор и упита „ Да ли је код споменика Рулет",али Џереми то негира и даје јој веренички прстен, тражећи од ње да се уда за њега. Када она каже да су већ у браку, Џереми се осмехује и пита је да се уда за њега поново. Након што се пољубе, Моли стави лисице на њега на колицима и повлачи за собом жица од њене кошуље. Откривајући се као терористи, Моли и Хенри су рекли преко радија да имају локацију,сада када су га ставили у лажан осећај безбедности и рекли су да Џереми треба да буде убијен. Како Моли држи гас-маску на Џеремијевом лицу, филм се затамњује до црне..

Улоге[уреди | уреди извор]

  • Стивен Дорф као Џереми Реинс
  • Чајлер Леј као Моли Реинс
  • Борн Џуниор као Хенри Шау
  • Том Беренджер, као Бен Рејнолдс
  • Пруит Тејлор Вајнс, као возач (глас)
  • Семи Шеик, као Марко (глас)
  • Кент Шокнек као водитељ вести Џек Стерн (глас)

Израда[уреди | уреди извор]

Снимање филма је одржано у Калифорнији, углавном у Северном Холивуду, користећи камеру Црвена Један

Пријем[уреди | уреди извор]

Трули Парадајз наводи да је 44% од 25 испитаника критичару дали филму позитиван преглед; просечна оцена је 5/10.[1] Метакритикс га је оценио 38/100, засновано на једанаест коментара.[2] Стивен Холден из Њујорк Тајмса написао је да филм има свој „имам те (преварио сам те) " крај.[3] Глен вип из Лос Анђелес Тајмса написао је да преокрети у филму негирају све што је дошло пре њих[4] Роберт Келер,из Веритија је написао да скрипта „оставља публику под осећајем да су преварени", али Дорф "у потпуности крши" улоге.[5] Све у свему, прва половина филма је била за похвалу,али многи су мислили да је други део био беспотребан.

Филм је у поређењу са филмом Сахрањен са Рајаном Рејнолдсом у главној улози, сличан по тематици

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Brake (2012)”. Rotten Tomatoes. Приступљено 07. 04. 2014. 
  2. ^ „Brake”. Metacritic. Приступљено 07. 04. 2014. 
  3. ^ Holden, Stephen (20. 03. 2012). „Captive in Cramped Box, and Cellphone Is No Use”. The New York Times. 
  4. ^ Whipp, Glenn (23. 03. 2012). „'Brake' writes itself into a box”. The Los Angeles Times. 
  5. ^ Koehler, Robert (21. 03. 2012). „Review: 'Brake'. Variety. Приступљено 07. 04. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]