Румунска православна црква Светог Георгија у Уздину

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Румунска православна црква Светог Георгија у Уздину
Uzdin, Romanian Orthodox church.jpg
Румунска православна црква Светог Георгија у Уздину
Опште информације
МестоУздин
ОпштинаКовачица
Држава Србија
Време настанка1801.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеПанчево
АдресаЖарка Зрењанина 17 13000

Румунска православна црква Светог Георгија у Уздину, месту у општини Ковачица, подигнута 1801. године, под заштитом је државе као споменик културе од изузетног значаја.

Црква је посвећена Светом Георгију, спада у највеће и најраскошније храмове Румунске православне цркве у Војводини, у духу барока почетком 19. века. [1]Изграђена је као једнобродна грађевина издужене правоугаоне основе са полукружном олтарском апсидом на истоку и звоником на западној страни, декорисана је класицистичком архитектонском пластиком на фасадама. Храм је страдао у пожару 1850. године, када је изгорео торањ и дрвена кровна конструкција, па је 1883. године обновљен торањ, а годину касније и целокупан кров храма.

Иконостас са шесдесетдевет икона углавном мањег формата, осликао је од 1833 до 1836. године Константин Данил. Неуобичајени распоред икона као и избор тема указују на утицаје иконописачке традиције 18. века. Смирене колористичке вредности пастелних боја подређене су цртежу и несвојствене сликарском маниру и раскошној палети Константина Данила. Укључујући иконе на Богородичином и архијерејском трону, уздински храм постаје највећа галерија Данилових црквених слика. Зидне слике на сводовима цркве је извео Јован Зејку и Филип Матеј 1907. и 1908. године. [2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]