Румунски нови талас

С Википедије, слободне енциклопедије

Румунски нови талас (рум. Noul val românesc) је жанр реалистичких и често минималистичких филмова снимљених у Румунији, почевши од два награђивана кратка филма два румунска редитеља, наиме Цигарете и кафа Кристија Пуијуа, који је освојио Златног медведа за кратки филм на 2004. Међународни филмски фестивал у Берлину,[1][2] и Трафик Каталина Митулескуа, који је касније исте године освојио Златну палму за кратки филм на Филмском фестивалу у Кану.[3][4][5]

Теме[уреди | уреди извор]

Естетски, румунски филмови новог таласа деле строг, реалистички и често минималистички приступ. Црни хумор има тенденцију да буде истакнут. Радња неких од филмова је смештена у касне 1980-те, близу краја тоталитарне владавине Николаја Чаушескуа над комунистичком Румунијом, истражујући теме слободе и отпорности (4 месеца, 3 недеље и 2 дана, The Paper Will Be Blue, The Way I Spent the End of the World, Tales from the Golden Age), други, међутим (Смрт господина Лазарескуа, California Dreamin', Tuesday, After Christmas), одвијају се у данашњој Румунији и баве се начином преласка на демократију и капитализам слободног тржишта обликовали су румунско друштво након пада комунизма крајем 1989. године.

Румунски филмови и редитељи новог таласа освојили су значајан број важних међународних филмских награда на престижним филмским фестивалима акредитованим од стране ФИАПФ-а.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Berlin International Film Festival 2004 Awards”. IMDB.com. Приступљено 2019-03-04. 
  2. ^ „Berlinale: Jahresarchive 2004: Preistraeger”. Berlinale.de. Приступљено 2019-03-04. 
  3. ^ „Cannes Film Festival 2004 Awards”. IMDB.com. Приступљено 2019-03-04. 
  4. ^ „Festival de Cannes: Trafic”. Festival-Cannes.com. Приступљено 2019-03-04. 
  5. ^ „Festival de Cannes: Catalin Mitulescu”. Festival-Cannes.com. Приступљено 2019-03-04. 

Додатна литература[уреди | уреди извор]