Руска православна загранична црква

С Википедије, слободне енциклопедије

Руска православна загранична црква (рус. Ру́сская правосла́вная це́рковь заграни́цей) јесте самоуправна црква под јурисдикцијом Руске православне цркве од 17. маја 2007. године. Од 2008. поглавар је митрополит Иларион Капрал.

Настала је 1921. године у Сремским Карловцима у тадашњој Краљевини Југославији где је под вођством митрополита Антонија Храповицког одржан први велики сабор РПЗЦ. Сврха новообразоване Руске заграничне цркве била је да поново уједини растурене делове Руске цркве у Европи, Азији и Северној Америци. Деловала је самостално све до 17. маја 2007. године када је поново канонски сједињена са Московском патријаршијом.

Историја[уреди | уреди извор]

Руска црква у Београду (изграђена 1924.)

Након октобарске револуције (1917) између 2 и 10 милиона Руса напустило је Русију. Године 1921, у Сремским Карловцима одржан је први велики сабор РПЗЦ, и одатле је упућена Посланица деци Руске цркве. Том приликом организована је „Врховна црквена администрација ван Русије“ касније познатија као Руска загранична црква.

Почетак Другог светског рата и касније приближавање Црвене армије Југославији, алармирали су Синод Руске заграничне цркве и верни народ да се преко Европе пресели у Сједињене Америчке Државе, где је дошло до поновног устројавања Синода и осталих црквених структура.

Од 1925, у Паризу ради Православни богословски институт Светог Сергија Радоњешког, на коме су били Сергије Булгаков, Антоније Карташов, Павле Евдокимов, Александар Шмеман, Јован Мајендорф, Георгије Флоровски. Из Карловаца је седиште премештено у најпре Минхен, где је било све до 1948, када се сели у Њујорк где је остало све до данас.

У Манџурији је једно време живело око 200.000 Руса и имали су 48 храмова. У Аустралији око 300.000 Руса припада РПЗЦ. Данас окупља око 150.000 верника. Најпознатији центар је манастир Свете Тројице у Џорданвилу, манастир Светог Јова у Минхену.

Дана 17. маја 2007, у Храму Христа Спаситеља у Москви потписан је Акт о канонском јединству Московске патријаршије и Руске православне заграничне цркве. На свечаном уједињењу Руске православне цркве и Руске православне заграничне цркве учествовао је и Владимир Путин, председник Руске Федерације и други представници државне власти.

РПЗЦ припада и Свети Јован Шангајски (18961966).

Првојерарси РПЦЗ[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]