Пређи на садржај

Руски медвјед

С Википедије, слободне енциклопедије

Руски медвјед (екав. руски медвед; рус. Русский медведь, енгл. Russian Bear) је симбол који се у западним земљама, понајвише у Уједињеном Краљевству, користи као оличење Русије, неријетко у негативном значењу: то поређење може да подразумијева да је Русија „велика, незграпна, насилна“ држава (види илустрацију из 19. вијека испод).

Понекад се слика медвједа као оличења Русије користи и међу самим Русима (нарочито у 20. вијеку). На примјер, на олимпијади у Москви 1980. маскоту је представљао Олимпијски Мишка, медвједић који је стојао у супротности са „страшним руском медвједом“.

У својој предсједничкој кампањи 1984. Роналд Реган је одржао говор о Медведу у шуми, у којој је врдио да је препознао совјетску претњу, а да његови ривали негирају постојање претње.

Послије распада СССР, у Федералној скупштини Русије је предложено да грб Русије садржи и медвједа, на основу чињенице да се Русија ионако у цијелом свијету већ повезује са медвједом. Међутим, идеја није добила потребну подршку и на послијетку је враћен „царски“ двоглави орао.

Нешто касније, медвјед је постао симбол најјаче руске политичке странке, Јединствене Русије.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]