Русудан (грузијска краљица)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Русудан
Coin of Queen Rusudan.jpg
Датум рођења 1194.
Датум смрти 1245.
Место смрти Тбилиси
Династија Династија Багратиони
Отац David Soslan
Мајка Тамара
Супружник Ghias ad-din
Потомство Gürcü Hatun, Давид VI од Грузије
Претходник Гиорги IV од Грузије
Наследник Давид VI од Грузије

Краљица Русудан (груз. რუსუდანი; око 1194—1245) из династије Багратиони, била је краљица Грузије у периоду од 1223. до 1245. године.

Кћи грузијске краљице Тамаре и Давида Сослана, наследела је брата Гиоргија IV 18. јануара 1223. године. Гиоргијева прерана смрт означила је почетак краја Грузијског златног доба. Русудан је била преслаба да очува оно што су стекли њени претходници. У јесен 1225. године, Грузију је напао харезмски шах Џелал ал-Дин Мингбурну, прогоњен од стране Монгола. Грузијци су претрпели болне поразе у битки у Гарнију, а краљева палата се са краљицом Русудан преселила у Кутаиси, јер су грузијски главни град Тбилиси опколили Харезми. Годину дана после, Џелал ал-Дин је заузео Тбилиси, а 100.000 храбрих становника Тбилисија је изгубило животе у тим борбама. Поражени Грузијци су били приморавани да промене веру и да постану муслиманима, али су они то одбили и готово цело становништво Тбилисија је масакрирано. У фебруару 1227. године, Грузијци су искористили Џелалове неуспехе у Јерменији и поновно заузели Тбилиси, али су убрзо били приморани да напусте град, који су сами запалили у својој борби са окупацијским снагама. Русудан је склопила савез са суседним селџучким владарима Иконијског султаната и Ахлата, али су Харезми преусмерили Грузијце на Болниси, пре него су савезници успели да стигну (1228).

Харезме су истиснули Монголи. Упали су у Грузију 1235. године и девастирали и пљачкали у провалама, а Џелала ал-Дина су заробили. Грузија се предала без озбиљног отпора. До 1240. године сва је земља била под монголским јармом. Присиљени су да прихвате суверену власт монголског кана 1242, а Русудан је морала да плаћа годишњи данак од 50.000 златника и подупире Монголе грузијском војском.

У страху да ће њезин синовац Давид VII желети да се успне на престо, Русудан га је затворила на двору њеног пасторка, султана Кејхусрева II и шаље свог сина Давида VI на монголски двор како би добио службено признање да је он њен наследник. Умрла је 1245. године, чекајући на синов повратак са монголског двора.

Брак и деца[уреди]

Године 1224. удала се за селџучког принца Гијасадина (унука Килиџа Арслана II), који се у том браку преобратио на хришћанство. Били су родитељи Гиоргија VI и кћерке по имену Тамара, која се удала за свог рођака, султана Кејхусрева II, а након његове смрти 1246. се удала за Перванеа, иранског државника.

Референце[уреди]