Руфус Вилмот Гризволд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Руфус Вилмот Гризволд

Griswold-Engraving.jpg
Руфус Вилмот Гризволд

Информације
Датум рођења 13. фебруар 1815.
Место рођења Бенсон (САД)
Датум смрти 27. август 1857.
Место смрти Њујорк (САД)
Дела
Потпис

Руфус Вилмот Гризволд (енг. Rufus Wilmot Griswold; Бенсон, 13. фебруар 1815Њујорк, 27. август 1857) је био амерички књижевни критичар, антолог, песник и уредник.

Рођен је у Вермонту а који је напустио са 15 година. Радио је као новинар у различитим местима, између осталог и у Филаделфији и Њујорку. Стекао је високу репутацију у књижевник круговима, пре свега захваљујући збирци The Poets and Poetry of America коју је приредио. Ова антологија, која је била најобимније дело ове врсте у Гризволдово време обухватала је, по његовом мишљењу, најбоље примере америчке поезије. Током живота Гризволд је приредио неколико измењених и допуњених издања ове антологије. Многи писци које је Гризволд укључио у антологију пали су убрзо у заборав.

Едгар Алан По, чија је поезија била укључена у Гризволдову антологију, објавио је критички приказ у коме је преиспитао избор песника који су укључени у антологију. Ово је био почетак дугог ривалства и нетрпељивости између Гризволда и Поа који се није окончао до Поове смрти.

Гризволд је себе сматрао за експерта на пољу америчке поезије. Такође је подржавао увођење закона о ауторским правима у области издаваштва.