Рушевине Сашке цркве

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рушевине Сашке цркве
Опште информације
МестоБостане
ОпштинаНово Брдо
Држава Србија
Време настанка14. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Рушевине Сашке цркве се налазе насељеном месту Бостане на територији општине Ново Брдо, на Косову и Метохији. Име је добила о Сасима, рударима који су радили у руднику. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Црква је била посвећена Богородици, подигнута је у 14. веку. Састојала се састојала од наоса, издуженог презбитеријума са полукружном апсидом и правоугаоном сакристијом и отвореног трема призиданог са десне стране наоса. Црква је очувана у темељима и делимично у висини сокла. То је једнобродна грађевина, димензија 35 х 12,45 m, правоугаоне основе. Грађена је од сиге, ломљеног камена, опеке и квадера црвене брече. У сакристији је била пронађена остава сребрног накита и новца. У унутрашњости цркве налазили су се гробови обележени плочама од кречњака, шкриљца и црвене брече. Унутрашњост цркве је била живописана. У писаним изворима она се помиње као Santa Maria de Noyomonte in Dogni Targ, а припадала је Сасима - рударима, Дубровчанима и другим грађанима католичке вере.

Основ за упис у регистар[уреди]

Одлука о утврђивању остатака Сашке цркве за археолошко налазиште, бр. 1437 (Сл. гласник РС бр. 51 од 13. 11. 1997. г. Закон о културним добрима (Сл. гласник РС бр. 71/94).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.