Рушевине старе цркве-Илиница

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Рушевине старе цркве-Илиница
Опште информације
МестоЈабука
ОпштинаЗубин Поток
Држава Србија
Време настанка15. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПриштина - Лепосавић
АдресаТрепчино насеље бб 38218

Рушевине старе цркве-Илиница се налазе у насељеном месту Јабука, на територији општине Зубин Поток, на Косову и Метохији, представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Село се налази неколико километара од Зубиног Потока, чије прве помене налазимо у историјским изворима из средине 15. века. Гробље броји преко стотину надгробних споменика у виду монолитних надгробних плоча или камених крстача. На некима од њих сачувани су уклесани натписи из 19. века, мада је гробље свакако старије. Једнобродна гробљанска црква са тространом апсидом била је зидана од притесаног камена. Иако је мештани називају Илиница, непознате је посвете и данас је у рушевинама. Код рушевина цркве одржавају се заједнички сабори околних села.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр. 836 од 22. 11. 1967. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.