СББ

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
СББ
доо
ДелатностТелекомуникације
Основано2000.
СедиштеБеоград,  Србија
Руководиоци
Милија Зековић, извршни директор
Производикабловска телевизија,
кабловски интернет,
бежични интернет,
фиксна телефонија,
сателитска телевизија
Приход3,5 милијарди динара
Број запослених
704
(+1000 радника по уговору и сарадника)[1]
СлоганСве боље и боље
Једна мрежа за све
Веб-сајтwww.sbb.rs
Логотип коришћен до 2012. године

СББ (од SBB; пун назив: Serbia Broadband — Српске кабловске мреже) јесте српски оператер кабловске и сателитске телевизије, интернет дистрибутер, оператер фиксне телефоније, основан у Крагујевцу 2000. године под именом „КДС” д. о. о. Захваљујући докапитализацији од стране „Southeast Europe Equity Fund (SEEF)2002. године, крајем исте и у току наредне године долази до спајања са „КДС” системима телефонија из Београда, „Media Plus” из Новог Сада, „YU VOD” из Ниша и већег броја мањих, чиме је настао јединствени кабловски оператор – „СББ”.

„СББ” услуге „КДС-а” пружа, путем Tериторијалних дирекција, у следећим градовима:

Овај кабловски оператор броји око 700.000 телевизијских претплатника и опслужује око 60 одсто укупног броја корисника „КДС” услуга, те као доминантна фирма на тржишту, „КДС” услуга има ограничен раст.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Како је компанија настала спајањем више мањих оператера, у почетку се начин рада разликовао од региона до региона. У Срему су каблови „СББ” кабловске телевизије разапињани од куће до куће – све до 2003. године, заобилажећи на тај начин потребу да сарађују са „Поштом” и другим државним институцијама и њиховим регулативама.

Кабловска телевизија[уреди | уреди извор]

Д3
Д3 логотип 2007 - 2012

„СББ” има основну понуду аналогне телевизије са до 80 канала у свим градовима где ради (број варира од града до града). Такође, у већим градовима има и понуду дигиталне телевизије (под брендом „Д3”), која пружа више канала, бољи квалитет слике, видео на захтев и слично.

Кабловски интернет[уреди | уреди извор]

Услуга кабловског интернета је доступна у свим градовима где „СББ” ради. Брзина се иде и до 1 Gbps, с тим што највећа брзина није доступна у свим градовима.

Фиксна телефонија[уреди | уреди извор]

Од 22. октобра 2012. године, „СББ” пружа услуге и фиксне телефоније путем „VoIP”. Услуге фиксне телефоније пласиране су под комерцијалним називом „Јефи” (јефтин фиксни).

Оптичка мрежа[уреди | уреди извор]

СББ поседује више од 2.500 километара сопствене оптичке мреже у Србији и међународне линкове који на 7 тачака прелазе границе Србије. Капацитет међународних линкова којима располаже ова компанија прелази 60 Gb/s.[3]

Сателитска телевизија[уреди | уреди извор]

Тотал ТВ
Тотал ТВ логотип 2006 - 2012

Од 2006. године СББ поседује сателитску пеј ТВ платформу која садржи више домаћих, регионалних и страних канала. Комерцијални назив ове платформе је Тотал ТВ. Састављена је из основног пакета и више додатних, претежно тематских, пакета. СББ услугу Тотал ТВ сателитске телевизије нуди у Босни и Херцеговини, Македонији, Словенији, Србији, Хрватској и Црној Гори. Платформа се емитује посредством Еутелсатових сателита који се налазе на орбиталној позицији 16° источно.

ЕОН[уреди | уреди извор]

ЕОН (лат. EON) је ТВ платформа за гледање/слушање телевизијског, филмског, и радијског садржаја на мобилним уређајима као и на паметним телевизорима најновије генерације.

ЕОН покреће United cloud платформа направљена за снабдевање садржаја за IPTV и OTT.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]