СВОТ мачке

С Википедије, слободне енциклопедије

СВОТ мачке
Препознатљиво и каоSWAT Kats : The Radical Squadron
Форматанимирана серија
ТворацКристијан Тремблеј
Ајвон Тремблеј
УлогеЧарли Адлер
Бери Гордон
Трес Мекнил
Гари Овенс
Џим Камингс
Брок Питерс
Френк Велкер
Роб Полсен
Држава пореклаСАД
Број епизода23
Дужина трајања22 мин.
Емитовање
Премијерно наCartoon Network
Прво приказивање14. септембар 1993. — 1995.

СВОТ мачке је америчка анимирана серија у продукцији Хане и Барбере чији су аутори Кристијан и Ајвон Тремблеј, која је трајала од 1993. до 1995. када је била укинута. Укупно је снимљено 23 комплетне епизоде. Такође су постојале 3 недовршене епизоде, и једна специјална (Kat's Eye News Special Report).

Радња се одвија у измишљеној метрополи званој Мегакет Сити, која је насељена човеколиким мачкама.

Ченс Фурлонг и Џејк Клосон су били пилоти војног одреда Мегакет Ситија званог „Официри“ (енгл. the Enforcers). Током једне акције прогањања бегунца, у хајку се умешао командант Ферал који је несмотрено оборио Ченсов и Џејков авион, који се потом срушио на главни штаб „Официра“. Ченс и Џејк су избачени из службе и приморани да раде на депонији док не отплате штету коју су начинили. Користећи отпад са депоније изградили су напредни борбени млазњак назван Турбокет (који изгледа као Ф-14 Томкет, са другачијим бојама и трећим мотором) и сада патролирају небом Мегакет Ситија као СВОТ мачке.

Ликови[уреди | уреди извор]

Тибоун (Ченс Фурлонг)[уреди | уреди извор]

Ченс Фурлонг (лево) као Тибоун (десно)

Један од најбољих пилота Официра, Ченс као СВОТ мачка под надимком Тибоун пилотира Турбокетом. Описан је као усијана глава и не подноси Команданта Ферала. Заљубљен је у Кели Бригс, заменицу градоначелника и искористиће сваку прилику да јој се удвара. Глас му позајмљује Чарли Адлер.

Рејзор (Џејк Клосон)[уреди | уреди извор]

Џејк Клосон (лево) као Рејзор (десно)

Рејзор је „мозак“ екипе. Он је пројектовао Турбокет авион и читав арсенал оружја и справица којим СВОТ мачке располажу. Џејк је стидљив момак и обично је у сенци свог друга Ченса. Али као Рејзор спреман је и за најлуђе вратоломије и у наизглед безизлазним ситуацијама увек ће остати хладне главе. Глас му позајмљује Бери Гордон.

Кели Бригс[уреди | уреди извор]

Кели Бригс

Кели је заменица градоначелника Менкса и највернији пријатељ СВОТ мачака. Има апсолутно поверење у њих, као и они у њу. Она је једина која може да их позове кад год нека невоља избије, јер је увек присутна на готово свим важним догађајима у граду. Иако познаје оба алтер-ега СВОТ мачака, она не зна да су они исте особе. Глас јој позајмљује Трес Мекнил.

Командант Ферал[уреди | уреди извор]

Ферал је командант „Официра“ и директно одговоран за отпуштање Џејка и Ченса и службе. Не воли СВОТ мачке и жарко жели да сазна ко су они или бар да их затвори. Иако се међусобно не воле, СВОТ мачке ће често спасавати Ферала и он ће то (бар на кратко) ценити. Једино одговара градоначелнику Менксу. Глас му позајмљује Гари Овенс.

Градоначелник Менкс[уреди | уреди извор]

Упркос томе што би требало да буде најодговорнији човек у Мегакет Ситију, Менкс ће обично трошити време играјући голф, док озбиљне послове препушта својој заменици Кели Бригс. Велика је кукавица и једино што уме је да се смеши новинарима и да сече врпце на свечаним отварањима. Глас му позајмљује Џим Камингс.

Негативци[уреди | уреди извор]

Даркет[уреди | уреди извор]

Даркет

Од свих негативаца у серији, Даркет би најближе одговарао опису највећег непријатеља СВОТ мачака. Огромни демонски мачор обучен у црну мантију и велики манипулатор, он обично склапа савезе са другим зликовцима да би остварио циљеве. Глас му позајмљује Брок Питерс.

Др Вајпер[уреди | уреди извор]

Зелени змијолики мачор - луди научник са циљем да Мегакет Сити претвори у једну велику мочвару којом би он владао. Глас му позајмљује Френк Велкер. Један од Вајперових најпознатијих помоћника је Морбјулус, карактеристичан по томе што има два ока на потиљку.

Металикетси[уреди | уреди извор]

Након што је брачни пар криминалаца, Мек и Моли Минч, погинуо током бекства из затвора, професор Хекл је пребацио њихове умове у роботска тела. Надљудске снаге и са огромним арсеналом оружја, спремни су да праве хаос по Мегакет Ситију. Гласове им позајмљују Нил Рос и Ејприл Винчел.

Хард Драјв[уреди | уреди извор]

Зликовац чије је главно оружје јакна која му омогућава да се претвори у струју и да се креће кроз електричне проводнике. Своје способности највише користи за крађе и уцене. Глас му позајмљује Роб Полсен.

С обзиром да је имала велику популарност и да ју је пратила велика продаја на тржишту играчака, није јасно зашто је серија укинута. Неки мисле да је укинута због насиља у серији, док други сумњају да је Хана-Барбера била у финансијској кризи и да је због тога прекинула снимање свих серија које су се снимале у то време (као нпр. „Два глупа пса“). Због тога масе обожавалаца и данас апелују на Картун нетворк да сними нове епизоде СВОТ мачака.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]