Саборна црква Свете Тројице у Неготину

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Саборна црква Свете Тројице у Неготину
Saborna crkva Svete Trojice u Negotinu.JPG
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Време настанка1876.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеНиш
АдресаДобричка 2 18000

Саборна црква Свете Тројице у Неготину се налази на углу Трга Стевана Мокрањца и улице Хајдук Вељка, грађена је у периоду од 1872. до 1876. године и представља непокретно културно добро као споменик културе. [1]

Историјат[уреди]

Неготин је 1842. године постао духовни центар Крајине што је иницирало изградњу нове цркве. Епископ Евгеније је 1868. године позвао грађевинског предузимача Штајнехлера да започне изградњу нове цркве, али је грађење одложено јер је окружни начелник Ранко Алимпић желео да се са градњом цркве отпочне у новој вароши - Новом Неготину на Дунаву. Међутим, до премештања Неготина није дошло и изградња цркве је почела 8. маја 1872. године а завршена 1874. године. Црква Свете Тројице у Неготину освећена је 1876. године.

Архитектура[уреди]

Црква Свете Тројице

Саборна црква је грађена по плановима рађеним у Министарству грађевина из 1867. године и представља једнобродну грађевину са наглашеним улазним порталима, полигоналном апсидом и истуреним четвороугаоним певницама над којима се уздижу кубета са надвишеним октогоналним тамбурима.

Са западне прилазне стране издиже се масиван октогални звоник као вертикала која доминира над градским центром. Монументална је по свом спољњем изгледу и пропорцијама, црква је рађена са стислким карактеристикама у духу закаснелог класицизма са елементима неоренесансе, па се као таква убраја и међу јединственима у Србији. Одликује се фасадном пластиком са наглашеним кровним венцима, тимпанонима, канелираним јонским пиластрима и др. Иконостас цркве и живопис су из 1901. године. Иконе су радили академски сликар Стеван Тодоровић и његова супруга Полексија.

Порта је ограђена гвозденом оградом 1893. године. Ступци и постоље су од камена пешчара из околине Неготина. На врховима оградних стубова су капе а као украсни елементи употребљена су ђулад из Фетисламске тврђаве код Кладова.

У североисточном делу порте налази се барутана, а у југоисточном делу је зграда црквене општине на регулационој линији улице Хајдук Вељка. Зграда је изграђена крајем 19. века са карактеристичним венцем и плитком фасадном пластиком.

Црквени простор својом богатом акустиком и амбијентом пружа изванредне услове за одржавање концерата духовне музике.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]