Сабри Сулејман

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Сабри Сулејмани)
Сабри Сулејман
Сабри Сулејман
Лични подаци
Датум рођења(1932-00-00)1932.
Место рођењаСкопље, Краљевина Југославија
Датум смрти8. мај 2001.(2001-05-08) (68/69 год.)
Место смртиСкопље, Македонија
Веза до IMDb-а

Сабри Сулејман (Скопље, 8. мај 1932 — Скопље, 1. фебруар 2001) био је југословенски и македонски глумац натуршчик. Славу је стекао култним ликом Грге Питића у филму Емира Кустурице Црна мачка, бели мачор.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у Скопљу у сиромашној породици. Након завршетка шестог разреда основне школе је кратко радио у Вардар филму као помоћни радник у сценографији, где је највећи ангажман имао у култном македонском филму Солунски атентатори из 1961.

Убрзо одлази у Загреб где се запослио у ромском салону за фарбање кожних јакни и чишћења ципела. Пошто је важио за жестоког момка добио је надимак „Кум Драган”.

Након земљотреса у Скопљу се враћа у Македонију и запошљава у Геолошком заводу где остаје до пензије.

Преминуо је двадесет година након супруге у фебруару 2001. Иза себе је оставио два сина и једну ћерку који живе у Немачкој и Француској.

Глумачка каријера[уреди | уреди извор]

На филмском платну се првенствено појавио као статиста у филму Циганска магија из 1997, у којем је био и помоћник у сценографији.

За филм Црна мачка, бели мачор из 1998. агенти Емира Кустурице су тражили лик који асоцира на филмске карактере из 60-тих година италијанских филмова. Позван је у Београд на аудицију где је само пребацио ногу преко ноге, куцао прстима на рукохвату фотеље и тиме добио култну улогу Грге Питића, шефа ромског мафијашког клана.

Улоге[уреди | уреди извор]

Год. Назив Улога
1997. Циганска магија Гледалац у биоскопу који каже сад долази тигар
1998. Црна мачка бели мачор Грга Питић

Спољашње везе[уреди | уреди извор]