Сава центар

Сава центар
Сава центар.png
Информације
Локација Милентија Поповића 9.

Београд  Србија

Статус завршена
Свечано отварање 15. мај 1977
Саграђена 1976-1979
Отварање 1979
Површина 100.000 m²
Компаније
Архитекта Стојан Максимовић
Конструктор Стојан Максимовић
Референце: Сава центар

Сава центар (званично ЈП Сава центар) јесте конгресни, културни и пословни центар намењен за разноврсне мултифункционалне активности, који се налази у главном граду Србије, Београду. Он има салу за публику која је највећа у целој земљи, као и у бившој Југославији. На тендеру који је расписао град Београд, власништво над Сава центром од 9. новембра 2020. преузима Делта холдинг за 17,5 милиона евра.

Панорамска фотографија Сава центра.

Историја[уреди | уреди извор]

Изградња Сава центра трајала је три године, од 1976. до 1979, а изграђен је по замисли архитекте Стојана Максимовића који је био и шеф конструкторског тима. Радови су морали да се убрзају ван предвиђеног рока, због већ заказаног годишњег састанка Међународног монетарног фонда који је требало да буде одржан у Сава центру, што је проузроковало и одустајање од плана да главна сала има ротирајућу позорницу.

Сава центар на мапи Града Београда
Сава центар
Сава центар
Положај Сава центра у Београду

Дворану је свечано отворио председник СФРЈ Јосип Броз Тито, 15. маја 1977. године, а већ идуће 1978. у њој је одржан XI конгрес Савеза комуниста Југославије.

Димензије[уреди | уреди извор]

Сава центар има 69.300 m² корисног и 100.000 m² укупног простора, укључујући концертну салу са 3.672 седишта, 15 конференцијских сала, изложбени простор, као и бројне друге објекте. Он годишње угости више од пола милиона посетилаца.

Паркинг простор[уреди | уреди извор]

У скорашње време реновирани простор за паркирање Сава центра отворен је 16. августа 2006. године и он сада има капацитет од 410 паркинг места.

Догађаји[уреди | уреди извор]

Сава центар је био домаћин многих значајних међународних конгреса и скупова као што су: ОЕБС, Годишњи састанци ММФ и Светске банке, 55. Годишња генерална скупштина Интерпола, 6. УНКТАД, Генерална скупштина УНЕСКО, ФОРЕКС, ФИСИТ, 9. Самит несврстаних.

Сава центар је такође био домаћин и многих значајних уметничких програма и угостио је велике уметнике, као што су: Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Монсерат Кабаље, Мајлс Дејвис, Хенрик Шеринг, Б. Б. Кинг, Зубин Мехта, Владимир Ашкенази, Јохан Штраус оркестар, Московски филхармонијски оркестар, Оказу филхармонијски оркестар и многи други. У њему су такође одржани и избор за Мис Србије, као и селекциони фестивали за учешће на такмичењу за Песму Евровизије, под називима Беовизија и Европесма и идејни је творац, покретач и организатор традиционалног летњег фестивала (Summertime festival). Од 2001. године, Сава центар је домаћин концерта Мирослава Илића, што је највећи низ годишњих концерата у народној музици.

Сава центар сликан у цилиндричној перспективи.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]