Савезно извршно веће

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Савезно извршно веће
Emblem of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia.svg
Основана1953.
Претходне администрације
Расформирано1992.
Замењена са администрацијом
СедиштеБеоград
Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ / СФРЈ

Савезно извршно веће (скраћено СИВ; мкд. Сојузни извршен совет СИС; словен. Zvezni izvršni svet ZIS) било је највиши извршни орган Социјалистичке Федеративне Република Југославије (СФРЈ).

Успостављено је 1953. године, када је преузело надлежности Владе ФНРЈ. Имало је задатак да се стара о спровођењу закона, да врши надзор над радом савезне управе и обавља друге послове из надлежности Федерације. Састојало се од најмање 15 чланова, које је бирала Савезна народна скупштина. Председници републичких и покрајинских извршних већа аутоматски су улазили у састав СИВ-а.

Савезно извршно веће се састојало од пет државних секретеријата (за народну одбрану, иностране послове, унутрашње послове, финансије и робни промет), Комитета за спољну трговину и 12 секретаријата СИВ-а (управе, дирекције, управне установе, инспекторијати и комисије).

У периоду до 1963. године функцију председника СИВ-а вршио је, по Уставу, председник ФНРЈ, а од 1963. године председника СИВ-а је бирала Савезна народна скупштина.

Седиште Савезног извршног већа се налазило од 1953. до 1961. године у Старом двору а од 1961. у Палати федерације на Новом Београду.

Председници Савезног извршног већа[уреди | уреди извор]

Савезни секретари[уреди | уреди извор]

Седница савезног извршног већа на Брионима 1953. године

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]