Савезно извршно веће

С Википедије, слободне енциклопедије
Савезно извршно веће

Грб СФР Југославије

Зграда СИВ на Новом Београду
Датум оснивања1953.
Претходне администрације
Расформирано1992.
Замењена са администрацијом
СедиштеБеоград
Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНРЈ / СФРЈ

Савезно извршно веће (СИВ; мкд. Сојузни извршен совет, СИС; словен. Zvezni izvršni svet, ZIS) било је највиши извршни орган Социјалистичке Федеративне Република Југославије (СФРЈ).

Успостављено је 1953. године, када је преузело надлежности Владе ФНРЈ. Имало је задатак да се стара о спровођењу закона, да врши надзор над радом савезне управе и обавља друге послове из надлежности Федерације. Састојало се од најмање 15 чланова, које је бирала Савезна народна скупштина. Председници републичких и покрајинских извршних већа аутоматски су улазили у састав СИВ-а.

Савезно извршно веће се састојало од пет државних секретеријата (за народну одбрану, иностране послове, унутрашње послове, финансије и робни промет), Комитета за спољну трговину и 12 секретаријата СИВ-а (управе, дирекције, управне установе, инспекторијати и комисије).

У периоду до 1963. године функцију председника СИВ-а вршио је, по Уставу, председник ФНРЈ, а од 1963. године председника СИВ-а је бирала Савезна народна скупштина.

Седиште Савезног извршног већа се налазило од 1953. до 1961. године у Старом двору а од 1961. у Палати федерације на Новом Београду.

Председници Савезног извршног већа[уреди | уреди извор]

Стандарта председника Савезног извршног веће СФРЈ

Савезни секретари[уреди | уреди извор]

Седница савезног извршног већа на Брионима 1953. године

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]