Савез хокеја на леду Аустрије

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
СХЛ Аустрије
Грб савеза
Спортхокеј на леду
Изворно имеÖsterreichischer Eishockeyverband
СедиштеAttemsgasse 7/D, 1. OG, 1220 Wien
Члан ИИХФ од18. март 1912.
ПредседникДитер Калт
Репрезентација М15. место (2013)
Репрезентација Ж12. место (2013)
www.eishockey.at

Савез хокеја на леду Аустрије (нем. Österreichischer Eishockeyverband, ÖEHV) кровна је спортска организација задужена за професионални и аматерски хокеј на леду и инлајн хокеј на подручју Републике Аустрије.

Савез је пуноправни члан Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 18. марта 1912. године.

Седиште Савеза налази се у главном и највећем граду земље Бечу.

Историјат[уреди | уреди извор]

Аустријски хокејашки савез (нем. Österreichische Eishockeyverband) основан је почетком 1912. године, а за првог председника именован је Густав Фејкс који је истовремено био и члан Међународне хокејашке федерације. Савез је већ у марту исте године постао и пуноправним чланом ИИХФ-а. Национална сениорска екипа је на међународној сцени дебитовала већ 1913. на Европском првенству које је одржано у Минхену.

Деловање Савеза је два пута прекидано као последица Првог и Другог светског рата, односно услед промена државних граница земље после ратова. Рад Савеза је обновљен 1945. године.

У оквиру Савзе делују подсавези који су задужени за организацију углавном полупрофесионалних и аматерских такмичења на нивоу аутријских држава (изузетак је једино држава Бургенланд).

Такмичења[уреди | уреди извор]

Савез је што директно што преко својих подсавеза задужен за организацију професионалних, полупрофесионалних и аматерских такмичења у обе конкуренције и у свим узрасним категоријама у земљи.

Све до сезоне 2004/05. највише по рангу клупско такмичење у земљи Хокејашка лига Аустрије (данас Ерсте лига, раније Ебел лига) било је под директним ингеренцијама СХЛА. Од те сезоне лига добија генералног спонзора, а оснива се и удружење клубова који постају већински валсници лиге која добија професионални карактер. Ингеренције Савеза сведене су на делегирање судија, формирање правила игре и статистичке услуге. најуспешнији клуб у земљи са 30 титула националног првака је ХК Клагенфурт АК.

Савез организује такмичења у оквирима Националне лиге Аустрије (други ниво) и Аустријске оберлиге (трећи ниво). Обе лиге су професионалног и полупрофесионалног карактера.

У женској конкуренцији одржавају се такмичења Елитне женске лиге (која има отворени карактер) и Женске Бундеслиге (други ранг). Такође се редовно организују и такмичења за све млађе узрасне категорије у обе конкуренције.

Сениорска мушка репрезентација је на међународној сцени присутна од 1912. године. Прву утакмицу репрезентација је одиграла 4. децембра 1912. у Прагу против тадашње селекције Бохемије (и изгубила са 0:5). Женска сениорска селекција такмичи се на међународној сцени од 2001. године.

Хокејашки савез Аустрије је три пута организовао међународна такмичења (као коорганизатор са ИИХФ):

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]