Савез хокеја на леду Аустрије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
СХЛ Аустрије
Грб савеза
Спорт хокеј на леду
Изворно име Österreichischer Eishockeyverband
Седиште Attemsgasse 7/D, 1. OG, 1220 Wien
Члан ИИХФ од 18. март 1912.
Председник Дитер Калт
Репрезентација М 15. место (2013)
Репрезентација Ж 12. место (2013)
www.eishockey.at

Савез хокеја на леду Аустрије (нем. Österreichischer Eishockeyverband, ÖEHV) кровна је спортска организација задужена за професионални и аматерски хокеј на леду и инлајн хокеј на подручју Републике Аустрије.

Савез је пуноправни члан Међународне хокејашке федерације (ИИХФ) од 18. марта 1912. године.

Седиште Савеза налази се у главном и највећем граду земље Бечу.

Историјат[уреди]

Аустријски хокејашки савез (нем. Österreichische Eishockeyverband) основан је почетком 1912. године, а за првог председника именован је Густав Фејкс који је истовремено био и члан Међународне хокејашке федерације. Савез је већ у марту исте године постао и пуноправним чланом ИИХФ-а. Национална сениорска екипа је на међународној сцени дебитовала већ 1913. на Европском првенству које је одржано у Минхену.

Деловање Савеза је два пута прекидано као последица Првог и Другог светског рата, односно услед промена државних граница земље после ратова. Рад Савеза је обновљен 1945. године.

У оквиру Савзе делују подсавези који су задужени за организацију углавном полупрофесионалних и аматерских такмичења на нивоу аутријских држава (изузетак је једино држава Бургенланд).

Такмичења[уреди]

Савез је што директно што преко својих подсавеза задужен за организацију професионалних, полупрофесионалних и аматерских такмичења у обе конкуренције и у свим узрасним категоријама у земљи.

Све до сезоне 2004/05. највише по рангу клупско такмичење у земљи Хокејашка лига Аустрије (данас Ерсте лига, раније Ебел лига) било је под директним ингеренцијама СХЛА. Од те сезоне лига добија генералног спонзора, а оснива се и удружење клубова који постају већински валсници лиге која добија професионални карактер. Ингеренције Савеза сведене су на делегирање судија, формирање правила игре и статистичке услуге. најуспешнији клуб у земљи са 30 титула националног првака је ХК Клагенфурт АК.

Савез организује такмичења у оквирима Националне лиге Аустрије (други ниво) и Аустријске оберлиге (трећи ниво). Обе лиге су професионалног и полупрофесионалног карактера.

У женској конкуренцији одржавају се такмичења Елитне женске лиге (која има отворени карактер) и Женске Бундеслиге (други ранг). Такође се редовно организују и такмичења за све млађе узрасне категорије у обе конкуренције.

Сениорска мушка репрезентација је на међународној сцени присутна од 1912. године. Прву утакмицу репрезентација је одиграла 4. децембра 1912. у Прагу против тадашње селекције Бохемије (и изгубила са 0:5). Женска сениорска селекција такмичи се на међународној сцени од 2001. године.

Хокејашки савез Аустрије је три пута организовао међународна такмичења (као коорганизатор са ИИХФ):

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]